Idag är det Internationella osteoporosdagen

Upptäcker du att du börjat bli kortare, sök hjälp och vänta inte så länge som jag gjort. Det går att få hjälp om man kommer i tid, men läkarna verkar inte vara medvetna om problemet.

Trots att jag sökt hjälp för ryggbesvär flera gånger de senaste åren är det först nu, när jag minskat nästan 8 cm, som någon reagerat! Själv ringde jag för några år sedan och ville boka en tid för bentäthetsmätning, men när jag fick svaret att jag i så fall måste ha en remiss från VC struntade jag i det. Mycket dumt gjort! Hade jag kommit iväg då, kunde jag varit i ett helt annat läge idag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan, Temadagar. Bokmärk permalänken.

12 svar på Idag är det Internationella osteoporosdagen

 1. Znogge skriver:

  Min svärmor har krympt mycket och det har även Husse gjort. Det resulterade i någon form av mätning men det var normalt. Undrar om det var en bentäthetsmätning. Finns visst en viss ärftlighet i detta. Får nog prata med Husse igen om saken…

  Kram och ha en fin kväll!

 2. Gunnar skriver:

  Min fru har ärvt benskörhet. Det upptäckte hon när han ramlade o bröt lite av vaje. Hon äter medicin regelbundet

 3. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Bar att man börjar uppmärksamma att även män drabbas. Annars har det alltid varit ett evigt tjafs om kvinnor och östrogenbrist, men det är inte hela sanningen. Många faktorer spelar in. Men som alltid…man måste vara ute i god tid vilket man inte alltid är, tyvärr. Nåja, hoppas att du kommer att blir bättre i alla fall inom en snar framtid.

  Kom att tänka på gamla gummor som gick med krökra ryggar och käppar förr i tiden och det var säkert kotorna det var fel på. Tur att utvecklingen går framåt men i dagens läge måste man ta mig katten nästan vara utbildad läkare själv om det ska bli något gjort.
  Ha det gott!
  kramen, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Agneta!
   Jag tror väl att även användandet av kortison kan var en av orsakerna till benskörhet, kanske speciellt när män drabbas.
   Att gamla gummor blev/blir krokiga i ryggen är nog inte bara p g a benskörhet utan det att ryggarna helt enkelt är utslitna. Tänk vilket slit de hade med stora barnkullar och tungarbetat med tvätt och annat. Det var inte undra på att de fick fel på kotorna.

   Ha en fin dag!
   Kram

 4. Hej Ingrid !
  Tack för Dina rader hos mig.
  Temadag för Måltiden, Världsdagen för statistik,Knäckebrödets dag.
  Hann bara fira knäckebrödsdagen m,en skiva trekants fr.Leksand.
  I morgon är det Grynkorvens dag.

  Oroväckade läste jag i Vonkis blogg att en gubbe i USA har sagt att jorden går under i morgon. Hoppas verkligen han har fel, jag har massor att göra i morgon.
  Maggan ska få påhälsning, sedan ska jag på Avesina som har öppet hus.Handlar om oss som hör dåligt/apparaturer m.m. det kan bli intressant.Skulle även försöka hinna med en klippning.

  ha en fin kväll. kram Majsan

 5. Skatan skriver:

  Har du minskat så mycket som 8 cm och ingen har reagerat … oj oj oj. Själv kollade jag upp bentäthet när jag bröt fotleden 2006 och allt var OK då. Nej man måste nog bli lite mer försiktig och uppmärksam på sin hälsa framöver. Nu när man är äldre.

  Hoppas du snart får hjälp med din rygg.

  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Det tar sin tid att få den här kraschade kotan att läka, men jag tycker att det blir bättre och bättre. Och med medicineringen ska det väl bli ännu bättre, men det tar nog sin tid…..

 6. Ailas skriver:

  Oj, här gäller det att se upp! Är inte så lång som det är (1,63), så… 8 centimeter mindre skulle inte vara bra, särskilt när jag slutat att använda ens måttligt höga klackar.
  Fortsatt trevlig kväll önskar jag dig.
  Kram

Kommentarer inaktiverade.