Om man tittar i Gutamålsgillets allnakku kan man läsa att det är märjamdagen idag.

Märjam eller merian är mejram på svenska. Det är en viktig krydda i slakttider, eftersom den används i blodmat och i soppa. ”Har’n int märjam ei färsksäupu da smakar ha bärr diskvattn”, sade en mejramförsäljare.Förr slaktade vi grisar både till jul och på vårkanten och då kokades det alltid ”färsksäupu”, färsksoppa på svenska. Det var en soppa med rotgrönsaker och med färskt kött och så smaksattes den med mejram. Svärmor odlade inga kryddor själv, men fram på höstkanten brukade det komma en gammal tant på cykel och sälja torkad mejram. Av henne köpte vi några knippen, som hängdes upp över köksspisen. Nu har jag mejram i trädgårdslandet, men använder den bara som färsk och det är ju dumt, jag borde ju ha torkat lite jag också, så hade jag kunnat köpa lite griskött och kokat en färsksoppa.

Idag blir det inte soppa till middag utan strömming, för det kom in en fiskare här på förmiddag och då passade jag på att köpa av honom. Strömmingarna var väldigt små, men de kostade inte så mycket, så katterna får de minsta och sedan ska jag steka resten. Det blir gott med färsk stekt strömming med potatismos till! Skulle det bli några stekta strömmingar över lägger jag in dem och så kan Åke ha dem att lägga på sina morgonsmörgåsar.

För övrigt så är det grått idag, det blåser och regn/snö far i luften. Åke har tanke på all blöt och tung snö som ligger på ladugårdstaket och har engagerat en god vän som ska komma och hjälpa honom att titta på det och se om det går att få ner lite av snön.

Ha en fin tisdag och kör försiktigt, för det är jättehalt på vägarna, åtminstone här på Gotland.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...