Idag är det märjamdagen

Om man tittar i Gutamålsgillets allnakku kan man läsa att det är märjamdagen idag.

Märjam eller merian är mejram på svenska. Det är en viktig krydda i slakttider, eftersom den används i blodmat och i soppa. ”Har’n int märjam ei färsksäupu da smakar ha bärr diskvattn”, sade en mejramförsäljare.Förr slaktade vi grisar både till jul och på vårkanten och då kokades det alltid ”färsksäupu”, färsksoppa på svenska. Det var en soppa med rotgrönsaker och med färskt kött och så smaksattes den med mejram. Svärmor odlade inga kryddor själv, men fram på höstkanten brukade det komma en gammal tant på cykel och sälja torkad mejram. Av henne köpte vi några knippen, som hängdes upp över köksspisen. Nu har jag mejram i trädgårdslandet, men använder den bara som färsk och det är ju dumt, jag borde ju ha torkat lite jag också, så hade jag kunnat köpa lite griskött och kokat en färsksoppa.

Idag blir det inte soppa till middag utan strömming, för det kom in en fiskare här på förmiddag och då passade jag på att köpa av honom. Strömmingarna var väldigt små, men de kostade inte så mycket, så katterna får de minsta och sedan ska jag steka resten. Det blir gott med färsk stekt strömming med potatismos till! Skulle det bli några stekta strömmingar över lägger jag in dem och så kan Åke ha dem att lägga på sina morgonsmörgåsar.

För övrigt så är det grått idag, det blåser och regn/snö far i luften. Åke har tanke på all blöt och tung snö som ligger på ladugårdstaket och har engagerat en god vän som ska komma och hjälpa honom att titta på det och se om det går att få ner lite av snön.

Ha en fin tisdag och kör försiktigt, för det är jättehalt på vägarna, åtminstone här på Gotland.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Matprat, Nostalgi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Idag är det märjamdagen

 1. Kicki skriver:

  Stekt strömming och potatismos, mums. Senast köpte jag hel strömming och rensade själv, men nog är det enklare att köpa den dyrare som är rensad. Men å andra sidan är det mer smak på en om man tar den orensad.
  Din kalender blir ett fördärv för mig 🙂 Jag kommer att bli helt beroende av att kolla den dagligen, vare sig jag har tid eller inte.
  Kram

 2. Åsa! skriver:

  Kommer det fiskförsäljare till dig? Vilken lyx!

  Inlagd strömming är gudagott!

 3. Mien skriver:

  Hej!
  Stekt strömming är jättegott! Men. Jag klarar inte av oset som blir då man steker den. Jonas kan ibland få för sig att steka strömming då jag inte är hemma och det sitter i ytterkläderna i flera dagar efteråt.

 4. elisabet skriver:

  Hel strömming finns nästan aldrig i Örebro tyvärr.
  Men finns det så kullkastas alla våra middagsplaner.
  Saltar ofta in för kokt salt strömming är det bästa jag vet.

  • Ingrid skriver:

   Salt strömming har jag inte ätit på ”100 år”. Så länge vi levde i storfamilj med svärföräldrarna saltades det in en hel låda strömming var höst och så åts det kokt saltströmming med senapssås till frukost då och då. Det var väl inte min stora förtjusning, men visst slank det ner 😉

 5. Skatan skriver:

  Åh strömming hade jag nästan glömt bort som fisk. Det är mums det. Just så som du steker dom och med potatismos till.

  Vad härligt det är med alla traditioner som du lever efter och som du berättar om här i bloggen … Man känner av de svenska ”rötterna” (även om det är Gotland du talar om) … förbindelsen med det gamla bondesamhället och … ja, du förstår vad jag menar.

  Massor av kramar och hoppas ni får en så fin vinterdag som vi haft här idag hos er imorgon!

 6. Margaretha skriver:

  Man får lära sig mycket när man läser din blogg. Det är roligt. Gotland är ju också ett sådant genuint landskap där mycket av traditioner har fått vara i fred.
  Vi fastlänningar är tacksamma för att du delger oss den här informationen.

 7. Hejsan Ingrid !

  Oh, vad gott med strömming, det finns att köpa färsk här, den dyr.och små som spigg.
  Jag köper fryst i ett pkt 7 st,så det blir två pkt, då gör jag strömmingsflundror.Det är ju bara jag så det räcker och blir över till ett par dagar.Smaken blir aldrig densamma som färsk.

  Kram Majsan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *