Igår eller i går? – Missing People

Det fortsätter att regna och fram till nu för en stund sedan, har det från igår kväll kommit 11 mm i min mätare och mer ser det ut att bli.

Dahliorna uppskattar regnet

Nu lämnar vi vädret! Jag har en fråga: Vad säger du om alla särskrivningar som börjar bli vanligare och vanligare? En del gör att innebörden i en mening eller i en annons kan bli väldigt tvetydig.

Några exempel: Morgon rockar 300 kr – Vi har sprätt ägg – Skum tomte 3 kr – Vi har kul glass – Gift orm säljes.

Där ser man ju klart hur galet det kan bli med särskrivning av ord som absolut inte ska behandlas så, men det jag närmast funderat över är ordet igår. Jag kan acceptera att man skriver i dag, i kväll, i morgon, men inte i går? Vad är går för någonting? En förkortning av gårdagen kanske? Det är den enda förklaring jag kan komma på. Jag tittade efter på Ordkollen och de rekommenderar särskrivningen!

Igår eller i går?
Hur stavas det?

Det rätta svaret är att det kan stavas både igår och i går.
Det rekommenderas ändå ofta att man skriver isär uttrycket i går, som har betoningen på det andra ordet.

Hälsningar Ordkollen.

Jag har provat att skriva i går, men beslutat att inte göra det i fortsättningen, för det känns hur konstigt som helst.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Angående gårdagens mejl från Missing People har det kommit ett besked från dem i dag angående den försvunne Morgan. Han har återfunnits, men tyvärr avliden.

Det här meddelandet kan man idag läsa på deras facebooksida.

Jag kände inte Morgan och vet inte alls vem han var, men känner ändå sorg över att en så ung man mist livet, hur det nu än gått till.

För hans anhöriga och vänner måste det dock vara en stor lättnad att han är återfunnen, även om deras sorg i dag måste vara stor.

Missing People har än en gång gjort en insats så att en försvunnen person hittats och heder åt alla som ställde upp på sökandet!

Jag önskar alla en skön fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Klintehamn, Nyhetskommentar, Tänkt, Tyckt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Igår eller i går? – Missing People

 1. Så sorgligt att sökandet efter den försvunne Morgan skulle få ett sådant slut. Men ändå bättre att veta. All heder åt Missing people!
  Jag kommer också definitivt att skriva igår och inte i går! Och idag, inte i dag. Men jag brukar tveka på i morgon/imorgon? Där blir det nog särskrivning…
  Fortfarande inget regn här att räkna med! Det blir till att vattna!
  Ha en riktigt skön helg!
  Kram, Monica

 2. Gunnar skriver:

  Ja det kan ju bli jättekonstigt med särskrivningar. Vet inte om det är engelskan som spökar. Där skriver man ju ibland isär när vi skulle skriva ihop.

 3. Znogge skriver:

  Så olika man kan tänka! För mig är det en självklarhet att skriva i går och i dag! I är en preposition och då ska det vara särskrivet.

  Så sorgligt att Morgan inte hittades vid liv men som du säger så måste det vara en lättnad för anhöriga att i alla fall veta…

  Kram

 4. Karin skriver:

  Både trevlig läsning med regn hos dig, men också om Morgan som var funnen men inte vid liv.
  (Vilken konstig mening det blev, men jag tror att du förstår.)
  Det verkar som man lättar eller ändrar på regler som man lärde sig i skolan. Man blir kluven, för det sitter så hårt inrotat. Kanske man snart också får se altid med ett L, och alldrig med två L.

  Jag skrev till dig tidigare att jag skulle göra om MalmöOrnitologernas hemsida, och resultatet kan du se här: http://www.malmorn.se. Blev nöjd med resultatet, och framför allt fick jag testa deras hemsideverktyg. Lätta att arbeta med.

  Nu sjunger min egen kodade hemsida på sista versen. Den ska göras om! Ska min dator paja ihop varannan månad, så känns det bra att ha alla filerna hos one.com.

  Det är så mycket annat som berörs av en datorkrasch. Har man inte gjort backup nyligen, så sitter man där! Bokföring tex. Photoshops alla filter. Fonter man vill ha. Zip-program osv osv.

  Jag vet inte VAD jag ska skylla på, kanske Windows 10 som inte är kompatibelt med övriga program? Hade inte sådan problem med 8:an.
  Men problem är till för att lösas, och jag (läs mannen) brukar inte ge mig.

  Kram och en fin helg!

  Karin

  • Ingrid skriver:

   Visst ändrar sig språket och sättet vi behandlar det på. Det är väl det som kallas utveckling. 😉
   Ornitologernas hemsida blev ju jättefin, den har du all heder av och du kommer säkert att få till en fin hemsida och blogg också. Jag gillar ju att blogga med wordpress för att det fungerar både som hemsida och blogg. Man kan ju ladda på hur många sidor som helst förutom själva bloggen.
   Lycka till hur du nu än gör!
   Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *