Inga pengar i plånboken

Torsdag 29 maj 2008 | 14:40 | 17&#176

Enligt en artikel i DN idag kostar hanteringen av kontanter oss svenskar 11 miljarder/år och för att få oss att använda kontokort i större utsträckning vill riksbanken att man lägger en avgift på bankomatuttag. Först ska vi alltså betala årsavgif för kontokortet och sedan ska vi betala för att få ut pengarna via bankomaten och på kontot där vi har våra pengar får vi nästan ingen ränta. Det låter som om det bara är bankerna som kommer att tjäna på det här förslaget.
För jag utgår ifrån att det är de som ska ha bankomatavgiften.

Kostnaden för tryckning av sedlar och påfyllning av bankomater läggs på varupriserna eftersom de betalas av handeln och bankerna. Men jag tycker att resonemanget haltar en aning. Även när vi betalar med kort får ju handeln betala avgifter till kortföretagen.

Om man nu anser att kontanthanteringen är så dyrbar, varför inte ta bort de större sedlarna i stället. Lite småpengar måste vi nog ha i plånboken i fortsättningen också. I Pressbyrån blir de inte glada om man drar fram kontokortet för att betala en glass. Men försvinner de stora sedlarna kommer säkert kortbetalningen att öka.

Själv betalar jag alltid med kort, men det finns faktiskt affärer där man inte kan göra det och då händer det att man står där lite snopen och tittar i plånboken som är tom. Då måste man alltså gå till bankomaten och ta ut pengar – eller varför inte – gå in på bankkontoret i stället! Där kan de väl ändå inte ta ut någon avgift när man vill ha ut pengar från sitt konto?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nyhetskommentarer och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *