Inte packat och klart…

…men väl bokat!

Sommarens första resa går till Bornholm och det är en liten behändig tripp på fyra dagar. Det måste vara en härlig tid för bussåkning ner genom ett försommargrönskande Sverige och Bornholm känns spännande. Två dagar är vi där och ser norra delen av ön ena dagen och den södra nästa dag.

På onsdag börjar en studiecirkel där vi (SPF:are) ska läsa om Bornholm, så vi kommer väl förberedda. Vi ska bara träffas några gånger och det ska bli spännande att se hur många vi blir, för på upptaktsmötet till cirkeln kunde vi ju inte enas om ett gemensamt resmål.

Medtag giltigt pass, stod det i bokningsbekräftelsen! Måste man ha pass när man åker till Danmark? Eller måste man kanske helt enkelt ha pass när man åker in i Sverige? Egentligen borde det räcka med körkortet tycker jag. När jag kollade mitt pass så fick jag se att det går ut i april, så det måste i så fall förnyas och det är ju lite försmädligt att förnya det om det inte är nödvändigt. Är det någon som vet vad som gäller?

I dag har det varit en ganska fin morgon med en aning av sol, men nu mulnar det och det lär ska snöa på norra delen av ön och nederbördsområdet rör sig söderut, så det lär ”drabba” även oss. Jag ska till Kupan och jobba i eftermiddag och i kväll är det ett styrelsemöte med bostadsrättsföreningen. Nu grubblar jag på om jag ska ta apostlahästarna till Kupan eller om bilen ska få ut och röra på sig. Det är inte trevligt att gå hem om det snöar/regnar. Det blir nog bilen!

Trevlig tisdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Odvalds, Odvalds Brf. Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till Inte packat och klart…

 1. Geddfish skriver:

  Resebolaget borde veta vad som gäller! Jag googlade lite på gränskontroll och ID-handlingar, men blev inte klokare. Man pratar mest om Öresundsbron.
  Jag fick visa pass för inresa i Sverige, både vid resan till Frankrike och senare resan till Tyskland, alla med buss.
  Vad roligt att komma till Bornholm! Det är ett av mina önskemål sedan länge.
  Solig kram, Gerd

 2. Kia skriver:

  Enligt den här länken räcker med ett körkort.
  https://polisen.se/Aktuellt/Tillfallig-granskontroll/
  Jag bor i Norge och reser ofta över gränsen till Sverige och då räcker det med mitt körkort.

  Giltiga resehandlingar
  •För nordiska medborgare räcker det med ett giltigt körkort eller nationellt id-kort utfärdat i ett nordiskt land.
  •För personer med uppehållstillstånd i Schengen krävs, att man förutom uppehållstillståndet, kan uppvisa giltigt pass.
  •För medborgare från övriga länder gäller giltigt pass eller nationellt id-kort.

 3. Lambergsfrua skriver:

  Vilket bra val av resmål! Vi följde med en bussresa dit förra året och var mer än nöjda. Vi fick visa passen både på ut ocgh inresan, så det är nog inte fel att du skaffar ett nytt pass. Du kanske vill åka någon annastans i Europa senare i år och då är det ju smidigt att redan ha ett giltigt pass.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 4. Birgitta skriver:

  Vi behövde inte pass när vi åkte till Danmark (Kastrup), men vi hade inte kommit hem från Kastrup till Malmö om vi inte kunnat visa vårt pass.

  Låter skoj med Bornholm. Jag hade väldigt gärna hängt med. Men jag är inte ännu medlem i PRO så jag antar att jag får stå över just den resan som du åker med :).

 5. Härligt med en resa till Bornholm! En jättefin ö! Vi var där för många år sedan, men jag minns det tydligt fortfarande.
  Angående passkontroll, så är det för att komma tillbaka till Sverige, som passet behövs. Eller en internationell ID-handling. Körkort gäller tydligen inte. Det är för att ”kontrollera flyktingströmmen”. Det har ju blivit mycket jobbigare för oss att åka fram och tillbaka till Köpenhamn också.
  Idag har vi strålande sol men det blåser ganska mycket. 8,6 plusgrader just nu, inte så dumt!
  Och idag ska jag – äntligen – gå till frissan och bli klippt!
  Ha det så bra, kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Jag har förstått att det är för inrsan i Sverige som man måste ha pass eller internationellt ID, så jag får väl gå och förnya mitt när det närmar sig.
   Hoppas du blir nöjd med klippningen!
   Kram

 6. Vonne skriver:

  Vad roligt med resan till Bornholm. Känns ju direkt lite närmare när det är bokat och klart. Trodde inte heller man behövde pass för Danmark. Men som du säger så är det väl för att få komma in i Sverige igen. Du vill väl inte stanna i Danmark, hihi.
  Kram

 7. Märtha skriver:

  Bornholm blir säkert bra, har sett den ön endast från Östersjön, skulle gärna besöka. I Visby har jag ändå varit två gånger… Vi finländare uppmanas alltid att ta pass med när vi åker till Estland nuförtiden, men inte behöver vi visa det vid gränsen. Hälsar minus 6,2 nu, på kvällen 21 februari.

  • Ingrid skriver:

   Det har ju blivit mycket strängare med pass nu. När vi kom från Italien i höstas fick vi visa pass på Arlanda. Det är många år sedan man behövt göra det.
   Här är det -2 just nu.

 8. znogge skriver:

  Man behöver inte pass för att åka till Danmark så jag förmodar att det var en standardformulering! Bornholm är i alla fall en fin ö så du lär inte bli missnöjd 😀

  Kram

 9. Bosse Lidén skriver:

  Som alltid när det gäller besök på en ö är vädret extra viktigt. Bornholm är en mycket sevärd liten ö med en varierande natur. Det var häftigt förra gången när vi bara behövde åka 2 km med bilen för att komma till ön. 🙂 Åker du flyg till Sturup och buss därifrån? Hoppas ni får någon timme på er att se Ystads stadskärna innan ni rullar på färjan. Det är väldigt nära mellan färjestationen och vårt mysiga centrum. Gångavstånd. Om jag ska vara ärlig är det svårt att göra Bornholm rättvisa på två dagar. Det ska bli spännande att se vad du tyckte var bäst med ön.
  Kram från han som kan se ön från flera platser vid kusten.

 10. Musikanta skriver:

  Det är bra att ha sitt pass i ordning. Man vet aldrig när det kommer att behövas. Jag tycker att det gick väldigt lätt att förnya det, men det tog sin tid. Bornholm låter spännande och det är alltid roligt att resa med buss. Man lär känna många trevliga människor på så sätt.
  Kram!

 11. Skogsnuvan skriver:

  Det är ju något tjafs när man ska tillbaka till Sverige. Alla får visst visa pass eller legitimation av något slag. Det är därför det blir så förlängda resor för dom som jobbar i danmark och åker fram och tillbaka. Det har med invandringen att göra. Bornholm låter väldigt trevligt. Jag har aldrig varit dit fast jag varit så mycket i Skåne

 12. Har inte en aning om man behöver pass eller inte! Men det är väl säkrast att du tar med dig ditt nya!! 😕
  Ska faktiskt gå in och läsa på lite om Bornholm, kunde kanske vara ett ställe att besöka när man aldrig gjort det tidigare. 🙂 Fast jag vet inte hur det går till när man har med sig hund. 🙄 Förmodligen behöver han en massa veterinärbesök och pass och stämplar och….. 👿
  KRAM
  Susie

 13. Gunnel skriver:

  Låter spännande att åka och besöka Bornholm. Du behöver inget pass för att komma in i Danmark, men vill du inte stanna kvar där måste du visa ID för att komma in i Sverige igen. Jag har precis ondgjort mig över vilket strul de här ID kontrollerna ställer till med när det gäller tågtider. Det räcker bra med ett svenskt körkort att visa upp både på Öresundsbron och vid färjeterminalen i Helsingör. Det löjliga är att efter en båttur på 20 min så måste du visa upp ditt ID i färjeterminalen i Helsingborg igen. Misstänker de att någon simmat ikapp färjan tro? När du kommer tillbaks från Bornholm gäller samma där. Kram

 14. Kicki skriver:

  Kul att du ska iväg på en ny bussresa i sommar.
  Men det är väl klart att du ska förnya passet, även om det inte behövs på den här resan.
  Rätt som det är ska du väl iväg på nån längre utlandstripp.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Passet gäller ju bara i 5 år, så man vill ju inte förnya det i onödan, för här går det fort att få ett nytt. Det tar bara några dagar, men som det verkar så behöver man ett även för att åka till Bornholm.
   Kram

 15. Karin skriver:

  Vi var på en dags bussresa i Danmark i december, och då räckte det med vanlig ID-handling. Men det är bra att följa resebyråns rekommendationer. Och du brukar ju åka söderut ibland, så passet blir säkert använt! Förnya det i god tid bara.
  Bornholm är en fin ö, med god mat och många fina kyrkor! Det är fina klippor i norr och sandstrand i söder. Under kriget var bornholmarna de sista som fick fred. Ryssarna ville inte lämna ön. Men allt det läser ni säkert om!
  Kramar Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *