Italiens nationaldag

I dag är det Italiens nationaldag ”La Festa della Repubblica Italiana”, vilket är dagen då republiken Italien föddes – det var nämligen den 2 juni 1946 som man röstade för att Italien skulle gå över från att vara monarki till republik. Denna dag firas med tal av presidenten samt parader överallt i landet. I kväll ska föreningen Italiens vänner Gotland fira nationaldagen på Isola Bella by the sea. Buffé med chark, sallader, pizza, pasta och dessert ska det bli och om ett tag kommer mågen och hämtar mig för vidare transport till Visby. Han ska uppträda i kväll, så det är lite som ska riggas innan festligheterna startar.

I morgon är det pingstafton och i förmiddags var jag på kyrkogårdarna och såg till gravarna. Jag tog med mig extra jord för att kunna ta bort påskliljelökarna och plantera paradisblomsterna, som väl måste vara avhärdade tillräckligt nu. Penséerna är ännu jättefina så de får vara kvar ett tag till.

Det var lite glest med konvaljer

Innan jag åkte till Fröjel kyrkogård körde jag upp i skogen för att se om det fanns några liljekonvaljer. Åke plockade alltid liljekonvaljer till mig till Mors dag, nu plockar jag till honom och sätter på graven åtminstone en gång varje vår.

Jag fick ihop en bukett i alla fall

När jag kom hem var det dags för lunch och sedan har jag varit ute och klippt gräset, så nu är det pingstfint här också.

Trevlig fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Italiens vänner Gotland. Bokmärk permalänken.

8 svar på Italiens nationaldag

 1. Znogge skriver:

  Så fint det blev vid graven. Tänk sedan annandag pingst försvann så tycker jag att pingsthelgen för en tynande tillvaro. Knappt att man ens tänker på den. Lite synd. Hoppas ni får ett trevligt nationaldagsfirande!

  Kram

 2. Vilken underbart vacker bukett du plockade till Åke! 🙂
  Du skrev att du trodde sommarblommorna var avhärdade – inatt så var det tydligen frost här eftersom alla ormbunkar i kalhygget var helt bruna och hängde – så vi får verkligen hoppas att det inte blir fler järnnätter som skadar dom. 😕
  Runt huset hade vi i alla fall plusgrader – hela 1,7 – men när jag rastade Santos 22.30 var det bara +4 så jag stängde till växthuset som tur var. Så allt verkar ha klarat sig. Även blommorna på altanen och på husväggen! 😆
  KRAM och trevlig pingst
  Susie

  • Ingrid skriver:

   Det var kallt när vi åkte hem från Visby, men inga minusgrader i alla fall och här har det varit +4,5 som lägst. Dahliorna ser helt oskadda ut. Det är järnnätter på gång. 🙁
   Trevlig pingst själv!

 3. Så fint att du plockar liljekonvaljer till din man, som han gjorde till dig! Värmer hjärtat!
  Det låter som ett trevligt sätt att fira Italiens nationaldag! Jag hade ingen aning om att 2:a juni var Italiens nationaldag… Alltid lär man sig något och det gillar jag!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Jag måste erkänna att jag inte heller var medveten om när Italien har sin nationaldag, men med medlemskapet i den italienska föreningen får man lära sig både det ena och det andra.
   Kram

 4. Elisabeth skriver:

  Vi missade nationaldagen i Italien med ett par dagar, men det var trots Lennarts malör, ändå en fin tur.
  Liljekonvaljer är vackra små blommor och gör sig bra vid en gravsten. De kan bli i starkaste laget inomhus!

Kommentarer inaktiverade.