Jag kan inte tycka att det är vettigt…

…att ”vanligt” folk ska tvingas att använda energilampor som är så farliga att det behövs särskilda anvisningar om de går sönder.

Jag har bytt ut de flesta vanliga glödlamporna mot lågenergilampor, för man är ju lydig och gör som man blir tillsagd och snart finns det väl inte annat att köpa. 60W lamporna är väl ett minne blott!

Nu gäller det att läsa på och komma ihåg de här anvisningarna från Kemikalieinspktionen ifall någon lampa skulle gå sönder och så gäller det att ha glasburkar med skruvlock i beredskap. Måtte lamporna hålla!

Känner du till det här?

Om en kall lampa går sönder sprids kvicksilver i rummet. Kvicksilverdropparna kommer rimligen att snabbt falla till golvet tillsammans med de trasiga lampdelarna och eventuellt glaskross.

Om däremot en varm lampa går sönder sprids gasformigt, metalliskt kvicksilver (Hg0) i rummets luft.

När en kall lampa går sönder:

Samla upp lampresterna med till exempel en bit styvt papper eller kartong och lägg dem i en glasburk med lock. Torka därefter golvet med en fuktig trasa. Lägg sedan även trasan i glasburken, stäng burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”.

Lämna burken till returhantering som är avsedd för farligt avfall.

Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften.

När en varm lampa går sönder:

Vädra och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter.

Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock.

Lägg även trasan i glasburken, stäng burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för farligt avfall.

Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften.

Källa: Kemikalieinspektionen

Uppdatering 15.50
Jag kollade hur det är med kvicksilvertermometrar, de är förbjudna, men istället har vi då fått energilamporna, som innehåller precis samma miljöfarliga gift ❓

Kvicksilvertermometrar är inte tillåtna i Sverige längre eftersom kvicksilver är giftigt och klassat som miljöfarligt. Kvicksilvertermometrar som kasseras ska behandlas som miljöfarligt avfall, det vill säga lämnas till någon miljöstation.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Tyckt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Jag kan inte tycka att det är vettigt…

 1. Syster Kerstin skriver:

  Suck, vågar man säga att det var bättre förr??

 2. Margaretha skriver:

  Man blir ju alldeles matt. Vari ligger miljötänkandet i det här? Var det inte därför vi skulle gå över från vanliga lampor?
  Inte kommer man att komma ihåg allt det där den dagen en lampa ramlar i golvet. Man tar kanske fram dammsugaren och känner sig nöjd med det.
  Man blir lite rädd faktiskt.

 3. Så läskigt !

  För mig gick en lampa av vid skruvdelen, men den tror jag ligger kvar i en hurts i köket.ska kolla det.

  Har lågenergi i alla rum utom kök och badrum.Om det fanns högre än 60w på energi, men det gör väl inte det.Blir ju så mörkt.

  Solen tittar fram nu igen, eller det verkar klarna. Fem minuter vid 12.30, sen försvann den. Fast då blir det kallare, hoppas på uppehåll på Torsdag då jag far till Lidingö.Förra året var det snöstorm.

  kram Majsan

 4. Gunnar skriver:

  Detta är sanslöst! Jag vet om det för när en energilampa gick sönder hos dottern i Malmö fick vi åka runt halva Skåne(liten överdrift ..men bara liten..) innan nån tog emot den

 5. Gunnel skriver:

  Helt vansinnigt! Kanske bättre att gå över till stearinljus? Kram

 6. elisabet skriver:

  Tack och lov har ingen av våra lampor gått sönder på det viset.
  Undrar hur det är med LED-lamporna?

 7. Lambergsfrua skriver:

  Det är ju fullkomligt vansinnigt, att vi uppmanas byta till den här typen av lampor! Man blir minst sagt upprörd. Vi försöker skaffa LED-lampor nu, men de ligger fortfarande rätt högt i pris. Jag tror ändå att LED är framtidens melodi på belysningsfronten.
  Kram!

 8. Agneta skriver:

  Hejsan, Ingrid!
  Om dessa livsfarliga lampor har både jag och många med mig skrivit när de var nya och när faran uppdagades….det är vansinne! Att ha barn eller djur med denna typen av lampor i bostaden är livsfarligt!
  Katter har en förmåga att kliva i fönsterkarmen och jag vet inte hur många ggr. lampan rasat i golvet när jag hade katt.Tur att de var kvicksilverfria glödlampor…!

  Jag har enbart vanliga glödlampor till mycket låga priser och dom håller så länge såååå…!
  LED ska vara mindre farligt, inget kvicksilver och tror att ytterligare en ny variant är på gång. Så jag väntar tills de ”ofarliga” lanporna kommer.

  Lågenergilampor inkl. kvicksilver är på REA nu i butikerna här, ingen vill ju ha skiten såklart. Vilket lurendrejeri!
  Men herregud, vad är det för fel på vanliga glödlampor i en liten lägenhet? Alla mina gamla bordslampor kräver vanliga glödlampor. Det skulle inte se klokt ut annars samt att många gamla skärmar fästes direkt på glödlampan. Ska mna behöva köpa nya skärmar, bordslampor, lampetter kristallkronor m.m……??
  Med tanke på min ålder så behöver jag inte lampor som håller längre än jag själv, till överpriser dessutom.
  Blir det aktuellt att de gamla tar slut, så får jag väl köpa den nya sortens lampor som är på gång, men detta är inget annat än ett sätt att tjäna pengar….! Finns väl inget företag eller annan som är måna om att sänka våra EL-räkningar? Dom stiger utan paus och ska man dessutom köpa svindyra livsfarliga glödlampor också så går vi ju back!
  Nä du, vi är på väg tillbaka i tiden och snart sitter vi väl vid fotogenlampans sken eller annan variant.
  Mycket var definitivt bättre förr och jag fortsätter använda gamla hederliga lampor och dessutom undrar jag hur vi alla ska ta oss till en sopstation för farligt avfall? Stan är STOR, gamla, sjuka eller ”billösa” har varken ork eller möjlighet att åka lååångt för att sortera och ingen annan gör det heller….då blir det i soporna det farliga avfallet hamnar.
  Undrar vilket ”geni” som kommit på denna urbota idén med kvicksilver i glödlampor och vilka idioter har godkänt detta? Tillverkning och försäljning….! Man kan hålla sig för skratt 🙁 Men tjänat pengar har man gjort såklart!

  Kramen, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Godkväll Agneta!

   Ja, man kan undra vad det blir av det här eländet. Jag såg just på TV att större delen av de här farliga lamporna hamnar i de vanliga glasinsamlingarna, där de riskerar hälsan för alla som jobbar med återvinningen av glaset.

   Vanliga 40W lampor har jag ännu några kvar, men de är ju ofta för svaga och vill man ha starkare ljus finns det inte annat att köpa nu än lågenergilamporna.

   Från 1 september 2011 går det inte längre att köpa 60W glödlampor och 1 september 2012 försvinner 40W och 25W också.

   Matta glödlampor av alla slag är förbjudna.

   Undrar vad de säger om stearinljusen, får man lov att tända dem utan att miljön skadas på något sätt, de släpper säkert ut något de också 😉

   Nu väntar sängen!
   Kram, Ingrid

 9. Skatan skriver:

  Nu skall jag erkänna … jag hade faktiskt inte en aaaning om att de var så farliga och blev verkligen rädd. Det är Mannen som sköter den fronten … med lampor och byte av dom när de går sönder … vilket händer väldigt sällan hos oss. Nu skall jag ”predika” vid frukosten i barnfamiljen Sonen & Co som jag ju är hos. Helt sanslöst!

  Kram och tack snälla du för informationen. Visst haaar det varit dåligt med just sådan, eller hur?

 10. Inger Maryissa skriver:

  Men inte visste jag det kunde vara så farligt med lågenergi lamporna.
  Otroligt att det är tillåtet att använda kvicksilver i dem….
  kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *