Jag kommer ihåg mammas burk med konsumkvitton

Jag fick avräkningen på mina inköp under oktober månad på Konsum idag och där fanns även en information om att man återgår till återbäringssystemet och slutar med bonuscheckarna. Det tycker jag är jättebra! Jag har missat att utnyttja många av dem och det är så försmädligt när man helt plötsligt hittar en som är för gammal. Nu kommer man att få högre återbäring ju mera man handlar och ännu högre blir den om man betalar med MedMera-kortet.

Jag tror att det här kommer att bli en bra affär för Konsum/Coop, för det kommer säkert att göra kunderna med trogna. Nu handlar jag ibland på Konsum och ibland på Ica. Av födsel och ohejdad vana föredrar jag Ica, men i Klintehamn är det är en hel del varor som är bättre på Konsum än på Ica, bland annat köttet. Därför går jag på Konsum för att köpa bra kött och då handlar jag naturligtvis de andra varorna jag ska ha också, men någonstans i bakhuvudet känner och minns jag pappas aversion mot Konsum och kooperationen. Han var egen företagare och det var inte tal om att gå på Konsum och handla, men det ändrade sig med åren och kanske bytte han också åsikt, för mamma började handla på Konsum hon också.

Jag kommer ihåg mammas burk med Konsumkvitton, för långt före bonuschecharnas tid fick man återbäring på det man handlat på Konsum om man var medlem. Alla kvitton under året sparades och på nyåret räknades alla noga ihop och sedan lämnade man in bunten och redovisningen i kassan och fick så återbäringen insatt på sitt medlemskonto. Jag kommer inte ihåg hur många procent man fick på den tiden, men det var säkert ett bra bidrag till hushållskassan.

Nu lär man inte behöva samla några kvitton utan det är bara att dra sitt kort så får man sin återbäring automatiskt.

Grått och trist väder är det idag. När jag skulle gå ut och hämta in posten funderade jag på att ta mig en promenad, för man kan ju inte sitta inne och häcka tills det blir vår igen, men jag ångrade mig. Det blåser och är hemskt gråkallt, så dagens promenad blev en riktig miniversion – postlådan tur och retur.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, Tyckt. Bokmärk permalänken.

25 svar på Jag kommer ihåg mammas burk med konsumkvitton

 1. ingmarie skriver:

  om kvitton,,kommer ihåg att mamma satt och sparade sina konsumkvitton och räknade och höllt på och sedan skickade in,,tror man kanske fick lite pengar eller något annat för kvittona…kommer du ihåg.
  Var i sthlm är du född?

  kram

 2. Margaretha skriver:

  Ja, visst var det annorlunda. Pappa satt och räknade ihop alla kvitton för hand. Då gällde det att vara tyst och inte avbryta, det var ju inte så populärt.
  Hur många procent det var vet jag inte, men det var välkomna pengar när de kom, det minns jag.

 3. Margaretha skriver:

  0,5 procent låter ju inte så mycket. Men vi var 8 personer (6 barn) så det blev nog en hel del ändå.

 4. Berit skriver:

  Hej Ingrid!

  Jag tror också Coop tjänar på detta med kunder och vi är trogna Coopmedlemmar så vi tycker det är jättebra.

  Förstår att saknade är stor nu när Eva åkt hem igen och tyr att Skype finns.

  Här rullar det på i vanlig takt, alltså ganska så intensivt:-). Nästa vecka åker jag till Stockholm med dotter Gunilla och barnbarnen Sandra och Emelie för att julshoppa och ha roligt:-). Två hela dagar tillsammans och jag gläds åt detta verkligen. Torsdag till Lördag, tänk så mycket vi kommer att hinna med:-).

  Ha det så gott och glöm inte hälsa till Åke från oss!
  Kramar
  Berit

 5. Skatan skriver:

  Jag önskar verkligen att man KUNDE sitta inne och häcka tills det blir vår igen … 🙂

  Nej … det går ju inte …

  Här hos oss är det Mannen som håller reda på kvitton och bonusar och återbäring på Konsum och Ica och … Jag bara handlar jag 🙂

  Kram och ha det … fint trots vintermörker och kyla

 6. Suss skriver:

  Jag minns hur vi räknade kvitton när jag var barn och själv har jag också gjort det när jag just flyttat hemifrån. Jag samlade mina i min mormors gamla väggficka, eller vad jag ska kalla den. Hon hade sytt en förvaring med tre fickor, en var för kvitton och en för snören. Jag minns inte den tredje, kan den ha varit för kork? Den var kantat med rött och fint broderad. Undrar om jag har den någonstans i mina gömmor.
  Jag hoppas att erbjudande om hotellboende via Coop kommer att finnas kvar, för det utnyttjar jag ganska ofta. Kram!

  • Ingrid skriver:

   Vi har också utnyttjat de där erbjudandena om hotellboende, senast förra sommaren var vi i Stockholm ett par dagar och bodde jättebra. Jag håller med dig, hoppas att de blir kvar.

 7. Hejsan Ingrid !
  Vem minns inte återbäringen.
  Jag köper mest Änglamarks varor och speciella varor som inte finns på ICA.Samt färgband till HP-skrivaren är billigare på Coop.Jag ringde ang.medmerakortet, jag inte får medlemskuponger, när xet får som inte handlat själv i butiken på ett halvår,samma med grannen.Fick till svar att man måste handla 12 gånger på en månad för att få det.Nu har inte jag varit medlem så länge.Men så ofta som jag har gått dit detta året.Men inte tolv ggr sa hon. xet, han har inte varit alls, men fick ändå.Knäppt.Hoppas de återinför återbäringen även på fastlandet.
  Jag har besökt Akademibokhandeln där gäller Medmerakortet.Expert tar visst det också.

  Din och min Pappa agerade lika dant.Det fanns ett spray till håret på Domus, jag fick köpa det åt Pappa.Han ville inte själv gå dit.Och det kan man ju förstå.Men det är historia nu.

  Hoppas det är bra med Dig och katterna och maken Åke.Hur jag mår vet Du genom mina inlägg.Idag höll jag mig inne hela dagen.Men imorgon måste jag fara iväg till Globen-Stockholm
  Kram och Natti-Natti / Majsan

  • Ingrid skriver:

   Ja, det är mycket kort och många regler som gäller att hålla ordning på för att man ska kunna få de där rabatterna. Jag hade plånboken full av dem, men nu nöjer jag mig med ica-kort och medmera-kort, de andra kundkorten struntar jag i.

 8. Jah Hollis skriver:

  Jag känner alltför väl igen det där med Coop/Konsums bonuscheckar. Vet inte hur många jag bränt genom att glömma dom i någon hög med papper. Konsumkvittona har jag själv sparat och räknat precis som morsan och mina mostrar gjorde innan korten och datoriseringen slog igenom.
  För min del hänger det ofta på humöret vilken affär jag handlar i bland alla de som finns på cykelavstånd från där jag bor i Malmö. Den enda lockprisvara som kan avgöra det valet är kaffe; där man har extrapris på Zoegas, där dyker jag upp. 🙂

 9. Inger Maryissa skriver:

  Jag minns också att mamma hade burkar med konsumkvitton, och jag fick hjälpa till med dem
  Och om jag inte minns fel så hade mamma också en gammal liten räkneapparat…
  men jag minns inte riktigt hur den såg ut eller fungerade.
  men det var kul att hålla på att räkna dessa kvitton…

  det ska bli spännande med det nya återbäringssystemet Konsum och Coop kommer att införa.
  Men misstänker att det blir inte lika mycket återbäring om man inte också handlar på sitt kort, vilket jag inte gör.
  Själv handlar jag också både på Ica och Coop.
  En del saker är bättre på det ena och andra saker bättre på det andra.
  kram

  • Ingrid skriver:

   Vad jag förstår så blir lägsta återbäringen 1%, men om man betalar med MedMera-kortet får man 2% om man handlar för 1000:-/mån. Sedan stiger det för de som handlar för över 2000:-/mån

 10. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Visst minns jag hur jag sparade alla kosnumkvitton! Det var ett digert jobb att räkna samman allt, men det gick ju bara inte att låta bli.
  Dottern är född 1970 och på Avenyn här i Göteborg låg Domus/Konsum och där handlade jag ofta babykläder m.m. så visst blev det en liten slant i återbäring.
  Numera är det ICA kundkort som gäller men är i princip emot alla dessa kort, bättre att dom sänker priserna än dessa eviga reklamutskick med mitt namn på i stora bokstäver och i flerfärgstryck med vackra bilder där det dessutom står vilka varor jag får rabatt på. Dom registrerar vilka varor jag köper återkommande och det är på dom jag får rabatt. Gillar jag inte alls! Numera när jag har hemtjänsten som handlar dessutom så blir det inte alls sak samma ty man måste vara uppmärksam. (!) Så är icke fallet 🙁
  Det finns dock ännu butker där man slipper dessa eviga kuponger, kort och utskick och visst har dom lägre priser för vi betalar såklart för all reklam, kort m.m. Så rabatten har vi redan betalat för, många ggr. om.
  Nattiskram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Visst får vi betala för rabatten, men just därför är det angeläget att utnyttja den, annars förlorar vi ju i båda ändarna.

   Det är ju det vi pensionärer är kända för – att sitta och klippa ur rabattlappar och springa runt i de olika butikerna för att få allting så billigt som möjligt.

   ICA:s direktreklam gillar jag för där får jag rabatt på sådana varor som jag köper. Jag har ingen nytta av rabatt på läsk och chips och annat skräp.

 11. Eleonora skriver:

  Nu fick jag en nostalgi-tripp! Jag har också sparat Konsum kvitton en gång i tiden. Den affären låg närmast till så det bara blev så. Nu när jag kan välja blir det Ica Och/eller Hemköp. Jag vill minnas att det var 2% man fick i återbäring. Det var jobbigt att räkna ihop och bunta alla kvittona. På den tiden fanns ju inga miniräknare, så det fick bli huvudräkning.

  Inte behöver du ha dåligt samvete för att dagspromenaden inte blev så lång. Den blir kanske dubbelt så lång i morgon i stället. Igår var jag inte utanför dörren och ändå fick jag inget gjort inomhus. Jo, jag tvättade kommer jag ihåg – eller maskinen tvättade, så det var inget jobb direkt. Nu ska jag fixa mitt sovrum, som jag gör extra noga varje torsdag. Sedan blir det bunkra mat på Ica Maxi.

  Ha det gott trots att det är mörkt och kyligt. Kram på dig min vän.
  Eleonora

  • Ingrid skriver:

   Visst är det härligt med alla maskiner som gör jobbet åt oss. Jag tycker att det är enormt lyxigt när jag får sätta igång tvätt- och diskmaskin. Speciellt tvättmaskinen, det är den absolut sista maskin jag kan avstå ifrån.

   Solen skiner här 🙂

 12. Kicki skriver:

  Ja, att räkna konsumkvitton det har man gjort åtskilligt, först som barn när man fick hjälpa mamma och sen med egna kvitton.
  Rabattkuponger är ett elände, har dem liggande i plånboken tills de är för gamla att nyttja. Antingen är jag på Rätt Pris och handlar, men kupongerna är från Ica eller tvärtom.
  Checkarna som ger reda pengar brukar ha längre giltighetstid, så de brukar jag hinna nyttja innan de gått ut.
  Vi har ett mildare dag idag men också gråare.
  Berra har just kommit hem från VC och bland annat fått reda på att han har blodbrist, det påverkar väl också tröttheten kan jag tro.
  Ha en bra dag!

  • Ingrid skriver:

   Då ska du se att han kommer att må bättre om han får ordning på sitt blodvärde. Lågt blodvärde blir man väldigt trött av. Åke och våra äldsta barn har en blodsjudom som gör att blodvärdet blir väldigt lågt ibland och då blir de väldigt hängiga.

 13. skogsnuvan skriver:

  Minns att dom var gröna och små och rätt söta dom där kvittona. Vi hade en porslinsburk som det stod kvitton på och den har jag fortfarande kvar. Jag stoppar ner mina matkvitton där och räknar ihop dom varje månad bara för att ha lite koll på hur mycket jag gjort av med. Det blir en liten tävling med mig själv att försöka göra av med mindre varje månad men det är svårt för matgästerna hos mig är många.

  • Ingrid skriver:

   Så är det ju, man kan gärna snåla och spara lite om man är ensam, men ska man ha gäster får det inte vara snålt tilltaget.

   Jag bokförde och kollade förut, men nu har jag slutat med det, men man ser ju på månadsavräkningarna från ICA o Konsum hur mycket man gjort av med under månaden och det är alldeles för mycket.

Kommentarer inaktiverade.