Jag kunde inte låta bli att le…

…när jag hörde Gotlandsradions halvniosändning. Det var Gunnel Wallin som var reporter och hon berättade om att:

En man i 45 årsåldern är misstänkt för misshandel och skadegörelse efter ett bråk i Lärbro i nättres. Mannen omhändertogs av polisen för fylleri, men är nu släppt.

Det var väl i och för sig inte något märkvärdigt med själva nyhetsnotisen, men det gotländska uttrycket nättres fick mig att dra på smilbanden. Det finns många bra och användbara ord i gotländskan.

På tal om ord, så läste jag en notis i GA för en tid sedan om en man som anhållits i sin utevaro. Det är verkligen ett konstigt uttryck. Hur sjutton kunde man veta att mannen befann sig ute vid tillfället för anhållandet? Han kanske inte alls var ute, utan satt inne i godan ro och då borde man ju skriva att han anhållits i sin innevaro.

Mulet, blåsigt, och allmänt ruskigt väder är det idag och regnet hänger i luften. Meterologerna envisas med att påstå att det fortfarande är sommar, men jag tycker nog att det är höst i allra högsta grad.

Ha en fin lördag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Gotlandsnytt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Jag kunde inte låta bli att le…

 1. Znogge skriver:

  Kul när dialekter bevaras! Så länge alla förstår i alla fall! Gotländskan kan ju vara lite knepig…

  Kram

 2. Per-Ola skriver:

  Det är underbart med dialekter. Men gotländskan är ju enligt expertisen ett eget språk.

  • Ingrid skriver:

   Så trevligt du presenteras i ”Live Traffic Feed” med både foto och länk till bloggen 🙂

   Gutamål är ett eget språk, men den vanliga gotländskan som vi pratar klassas som dialekt.

 3. Madde skriver:

  Gotländskan är det vackraste dialekten av ALLA, och själv tycker jag att det är synd att jag bara använder mig av den när jag pratar med djur, små barn och gamla.
  Mina favoritord är SOLELD, släke och pärar…
  Kram Madde

 4. Ia skriver:

  Jag blir så full i skratt när jag läser om Gunnel Wallin…minns Du vilket hallå det var när hon började på Radio Gotland?? Helt plötsligt i våras dök hon upp på Radio Västmanland och jag kände mig nästan förflyttad trettio år tillbaka i tiden…hon var här och ”pryade” när de började med nån form av ny teknisk utrustning!!

  Det finns ju fullt av bra uttryck från gotländskan men jag måste erkänna att jag har nog inga kvar i min vardag däremot tänker jag dom ibland…Nättras skrev jag ju själv om i våras tror jag det var…det rä ett perfekt uttryck som tar bort alla tvivel om vilken natt man menar! Sen belv jag ju påmind här uppe om soleld…ett uttryck jag använde när jag flyttad men som trillat bort för det är ju ingen som begriper!!!

  Ha en härlig lördag!!!

Kommentarer inaktiverade.