Jag överlevde med näpp och nöd

Jag har varit så nöjd med min tandläkare för att hon inte har haft någon tandhygenist. Hon har röntgat, undersökt tänderna och tagit bort tandsten och putsat själv. Har hon hittat något som behövt åtgärdas har hon fixat det omgående och det har varit väldigt smidigt. Snäll och trevlig är hon också! Populär verkar hon vara också, för det var ett och ett halvt år sedan jag var där. Jag ringde tidigare i somras och kollade att de inte glömt bort mig, men fick till svar att de låg efter, men att de absolut inte glömt mig. Normalt går jag på undersökning en gång om året, medan Åke går varje halvår.

Nu har min tandläkare anställt en tandhygenist och det var hos henne jag var inbokad idag. Hon var snäll och lätt på handen, så jag vill inte på något sätt beskylla henne för misshandel, men det är ju så jobbigt med undersökningarna innan man vet vad som väntar. Gå till tandläkaren för att laga ett hål är rena barnleken mot att bli utsatt för en energisk tandhygenist.

 • Röntgen

Inledningen var inte så farligt, för på röntgen syntes ingenting konstigt och själva proceduren gick ovanligt bra. Jag har en väldigt liten mun och de där plåtarna som ska in i munnen brukar annars göra mig väldigt illa, det har hänt att jag fått sår av dem.

 • Undersökning efter hål

Sedan undersökte hon munnen och tänderna och hittade ett litet hål i en tand längst in vid kanten av en gammal fyllning. Jag har ju munnen full av stora bamsiga amalgamkronor, så det är väl inte att undra på att det kan bli någonting där. Nu är det flera år sedan jag hade något hål, så det kändes ju lite trist.

 • Undersökning efter tandlossning

Därefter stack hon runt alla tänderna för att se om jag hade någon tendens till tandlossning, vilket jag inte hade.

 • Tandborste?

-Vad använder du för tandborste?

När jag svarade att jag använder eltandborste vidtog demonstration av hur man ska använda den på bästa sätt.

 • Tandstensborttagning

Sedan började stora pinan, tandstenen skulle bort! Där ligger man, fullständigt utlämnad med munnen full av sugar och tamponger och med vatten sprutande överallt, det rann längs kinden, in i örat och ner på halsen.

Jag kan inte andas, eller rättare sagt, jag kan andas in, men inte ut. Jag tar ett andetag och sedan ligger jag blixt stilla tills jag bara måste få ut luften på något sätt. Det går inte! Jag sväljer ner en massa vatten och paniken är på lut. Så lyckas jag pusta ut lite luft och ta ett nytt andetag, det känns som om jag håller på att drunkna.

 • Putsning

Till slut var tandstenen borta, jag fick lätt yr sätta mig upp och skölja och sedan var det tags för putsning och den kan man stå ut med. Det tar inte så många sekunder och smakar riktigt gott av mentol. Puh, äntligen klart!

 • Saltblästring

Trodde jag ja, nu väntade något jag aldrig varit med om förut. ”Gula hinnan” skulle bort och det gjordes med någon typ av saltblästring. Jag fick ett papper över ögon och näsa och sedan blästrade hon så att det yrde om det, munnen blev full av saltlösning och kvävningen var nästan ett faktum när hon äntligen var klar.

Jag hade överlevt!

Stolt tog hon fram en spegel när jag hade satt mig upp, sköljt munnen och rättat till anletsdragen. Resultatet var helt strålande! Så här tjusig som bilden här intill kan jag aldrig bli, men skillnaden före och efter saltblästringen var verkligen stor och det var värt pinan, fast jag känner ännu saltsmaken när jag slickar mig om läpparna.

Nu väntar ett besök hos min tandläkare i januari för att laga det där försmädliga hålet, men det är ”a piece of cake” jämfört med dagens plåga.

Åke, som också var hos sin tandhygenist (vi har inte samma), fick godkänt, han slipper återbesök.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

23 svar på Jag överlevde med näpp och nöd

 1. Pia skriver:

  Jag blir ju alldeles kallsvettig bara av att läsa din utförliga beskrivning ..
  Jag går vart halvår bara för att det inte ska bli ngt stort Det var jättemånga år sen jag behövde laga ngt. Men varje gång jag ska dit så tänker jag att nu är det säkert massor av fel .
  Jag tror det är tandläkarna förr i världen som står för mycket rädsla . Kommer ihåg en gång jag var väl 8 år Jag vägrade att öppna munnen för tandläkaren så han bände upp käften på mig med nån gummigrej så jag var tvungen att gapa. Efteråt fick jag en lusing (örfil) av min far för han tyckte jag bar mig så illa åt när jag vägrade gapa. Där har vi grunden till min rädsla Isch Isch

  • Ingrid skriver:

   Fy så de behandlade barn förr i tiden!

   Jag har också minnen av några otrevliga tandläkarbesök i barndomen, men så illa som det du varit utsatt för har jag inte varit med om.

 2. Skatan skriver:

  Oj oj oj … preciiis så där var det för mig igår också … förutom den där blästringen då. Och jag har också liten mun. Jag var både hos tandhygienisten och tandläkaren för jag måste sätta dit en krona på en många gånger lagad tand som hela tiden faller sönder.

  I hate it! (låter bättre på engelska …)

  Kram!

 3. Znogge skriver:

  Jag borde gå till tandläkaren! Jag borde gått till tandläkaren… Men efter jul, då så.

  Kram och grattis till ditt bländande leende!

 4. Jah Hollis skriver:

  Även jag fick aversioner mot tandläkaren under skoltiden då man gick till folktandvården där en del tandläkare var totalt okänsliga för sina patienters lidande.
  Och jag känner igen det där med tandhygienisten. Senast jag var hos en sådan satt jag med svetten rinnande i pannan och med en nära döden-upplevelse på väg. Då frågade tandhygienisten efter en lång stund om jag tyckte det var obehagligt. Förmågan med att läsa av patienternas reaktioner verkade det inte vara mycket med där.
  Sedan fick min tandläkare ta hand om stenhuggandet och hon visste i alla fall att jag tyckte det var fruktansvärt obehagligt.

  • Ingrid skriver:

   Det är tur så länge man har så bra tänder att man bara behöver genomlida såna här behandlingar en gång om året.

   Maken beskyllde sin tandhygenist för att vara karlhatare, men hon påstod helt lugnt att hon behandlade patienter av olika kön på exakt samma sätt.

 5. Hejsan Ingrid !

  I det här inlägget, räcker det med att säga ajajajaj och usch !
  Är på sätt och vis glad jag slipper vara med om detta någon mer gång i livet.
  Har inga sköna minnen från tandläkarbesöken.Brrrr.

  Kram Majsan

 6. Suss skriver:

  Jag förstår dig, jag går igenom samma sak en gång om året, fast fullt så illa som för dig är det inte. Dessutom ligger jag där och tänker: ”Om en halvtimme är jag färdig, sen är det ett helt år till nästa gång och då är det inga som helst problem att stå ut. Ren blir man då så det känns nästan onaturligt. Det är skillnad, trots att jag är så noga att borsta och peta. Kram!

 7. Doris skriver:

  Förstår dig såå väl men det där med blästringen lät ju fiffigt, aldrig hört talas om det förut .
  Hoppas att du/ni får en skön helg, kram

 8. Liliann skriver:

  Vet inte vad som är värst…själva besöket eller djupdykningen i plånboken efteråt!
  Liliann/Östersund

 9. skogsnuvan skriver:

  Jag ska snart iväg och gruvar mig för mina blemmor som jag fick efter harpesten har inte läkt riktgit ännu och att någon ska rota omkring bland dom känns inte lockande. Jag har också en massa stora amalganfyllningar sedan ungdomens dar och man gruvar sig om dom går sönder för då är det väl bara rotfyllning eller att dra ut som gäller. Dyrt är det också. Fy sjutton.
  Varför har man mjölktänder bara till man är 7-8 år.- Vore bättre om man fick nya vid 20-årsålders så kanske man haft lite mindre lagningar.

 10. Sylvia skriver:

  Jag lider med dig och vet hur det är…….går nästan hellre till tandläkaren än till hygienisten men när allt, efter mycket sprut- och grävande är klart och man ser förändringen i spegeln så vill man gärna smaila upp sig av belåtenhet.
  Ha en skön kväll och jag håller på Olle i kväll för han är så jättefin!
  Kramen Sylvia

 11. Kerstin skriver:

  Oj OJ OJ, Ingrid vilken pärs!!! Men nu skiner du kan jag tro.
  Själv har jag aldrig varit ”utsatt” för någon hyginist, tack milda himmlen!!

  Hoppas ni får en uthärdlig helg i GRÅA november. Vi skall på middag ikväll hos goda vänner som har totalrenoverat sin lägenhet, spännande!
  Klem.

Kommentarer inaktiverade.