Kaitlabbens dag

I Allnakku kan man läsa:

I dag firas de vänsterhäntas dag, som på gutamål kan heta kaitlabbens dag. Kaitlabben, eller kaitu, är vänstra handen, och den vänsterhänte är kaithäntar.

Här är det en som är kaithäntar när han äter linssoppa på nyårsafton 2017

Enligt senare tids undersökningar är 12-15 procent av befolkningen vänsterhänt och det är fler pojkar en flickor som är det. I vår familj är det äldste sonen som är vänsterhänt och som tur är så har han fått vara det utan påtryckning från skolan att använda höger hand. Det är klart att vi uppmanade honom om att använda högerhanden ”den fina handen” när han var liten och började rita och måla, men det hade vi ingenting för och dessutom hade vi hört att om man tvingade en vänsterhänt att använda höger hand kunde hen bli sängvätare. ”Googelmoster” googlade givetvis på det också och hittade en väldigt deprimerande sida som kvickt stängdes ner.  

Det kom några mm regn igår kväll, men i dag är det ett ljuvligt väder med behagliga 17°, solsken och bara en svag vind. Jag har gått runt och vattnat de krukor som behövde påfyllning och så har jag rensat vissna blomstjälkar på pelargonen som står på framsidan. Det blåste så hemskt igår, sen den blåste omkull och jag fick bära bort den och sätta den i lä. Pellisar gillar inte regn och absolut inte blåst, så jag hoppas att den kommer att ta sig efter chocken.

Det blev trots allt en hel del blommor kvar

Nu ska jag ta en promenad ner på samhället och gå på Konsum och handla lite. Vi har en medlem i vår SPF-förening som fyller 90 år och hon ska uppvaktas med någonting och så ska jag baka en plåt amorer (kärleksmums) till ett månadsmöte som föreningen ska ha på onsdag. Och i eftermiddag är det kubb.

Trevlig måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Klintehamn, SPF, Stenstugu. Bokmärk permalänken.

16 svar på Kaitlabbens dag

 1. Ölandsvindar skriver:

  Jag tror att Gotland har fått mera av det goda uppifrån än vad vi på Öland har fått. Många av sommarblommorna tycks inte heller klara av det varma klimatet även om de har fått rikligt med vatten varje dag. Får nog tänka om till nästa år. Pelargonerna och hibiscusen är fina. Det kanske får bli krasse också. Det täcker ju hela slänter söderut och är fint trots torkan. Den som lever får se! Jag fasar för vårt byte till fiber framåt hösten. Telia är inte med på det tåget så vi måste byta bolag också. Det kan bli ett avbrott i mitt bloggande, hur långt som helst!
  Ha det bra! /Kerstin

 2. Kicki skriver:

  Ni har då roliga uttryck i gotländskan. Det går nästan aldrig att gissa sig till vad orden betyder.
  Här kom nästan 20 mm igår, så nu början den torra marken faktiskt hämta sig en del.
  Kram Kicki

 3. Ingrid skriver:

  Vem vet hur nästa sommar blir? Den kan bli som förra årets och då hade man inga som helst bekymmer med värme och torka.
  Här i Klintehamn och socknarna runt omkring bytte man till fiber för ett par år sedan, men här på Odvalds har det funnits väldigt länge.
  Hoppas att det går smidigt hos er!
  Kram

 4. Ingrid skriver:

  Visst har vi många konstiga ord, men så är det ju nästan överallt i landet. Ni har säkert också uttryck som är svårförstådda för "utsocknes".
  Det börjar grönska faktiskt!
  Kram

 5. Monica skriver:

  Här i Skåne, säger man faktiskt ibland "kajhänt"om en som är vänsterhänt. Ingen av döttrarna är det men två av barnbarnen och det har aldrig varit några problem. Men bägge mina systrar var kajhänta och dom tvingades skriva med höger hand i skolan. Min storasyster, som var tandläkare, hade god nytta av sin kajhänthet, hon kunde borra med den hand som var lämpligast vid varje tillfälle! Och min lillasyster skär fortfarande bröd med vänster hand…
  Här har det regnat hela gårdagen och natten till idag, ett stilla, fint regn, totalt 31 mm! Precis som jag önskade!
  Ha det så kul på kubbspelet!
  Kram, Monica

 6. znogge skriver:

  Vilken tur i alla fall att barn numera får använda vilken hand de vill. Huvudsaken är väl att de lär sig skriva : D

  Kram

 7. skogsnuvan skriver:

  Jag är vänsterhänt och min pappa var det också fast han var tvungen att skriva med höger i skolan. Jag hade en modern fröken så det slapp jag och det har gått bra att vara vänsterhänt. Jag tänker inte ens på det. Min son är också vänsterhänt så man kan undra om det ligger i släkten på något vis

 8. Ingrid skriver:

  Ja, det måste ju vara det allra viktigaste!
  Kram

 9. Ingrid skriver:

  Så roligt att ni har ett ord för vänsterhänt som påminner om vårt gotländska. Det vore ju idealiskt om man kunde använda båda händerna. Jag är väldigt högerhänt och vänstern duger inte mycket till.
  Så skönt med ett fint sommarregn!
  Kram

 10. Ingrid skriver:

  Jag kan tänka mig att det kan vara lite knepigt att använda vissa instrument, typ saxar t ex. Jag vet inte om det kan ligga i släkten, vi har i alla fall ingen vänsterhänt mer än då Bosse.
  Kram

 11. Karin Evby skriver:

  Ser man på, en ny blog! Fint är det här, så man får tassa tyst och försiktigt för att inte skräpa ner:-)))
  Det är ett år sedan vi träffades på Gotland! Idag alltså igår, för kl är 00:17, fyllde Björn år. Vi firade hans födelsedag, 70 år, på Gotland.
  Lycka till med denna bloggen!
  Kram Karin

 12. Husbilen-Ellen skriver:

  Jag gillar dialekten och uppskattar när du skriver och berättar som idag. I östgötskan har vi inget speciellt ord för att vara vänsterhänt. Jag har varit dålig bloggbesökare en tid, då de varit fullt upp med barnbarn sen vi kommit hem från Island. En det annat styr också. Nu har jag länkat den här bloggen till min bloggsida. Ha dé gott! Kram Elisabeth

 13. Ingrid skriver:

  Barnbarnen ska absolut gå före bloggandet. De växer och utvecklas så fort så det gäller minsann att passa på.
  Kram

 14. Ingrid skriver:

  Det var så roligt att få träffa er! Grattis till Björn på 71-årsdagen!
  Kram

 15. wiolettan skriver:

  Ojdå, hela kommentaren försvann, har visst inte lärt mig detta nya här, eller så klantade jag till det.
  Jag skrev i alla fall om att mina två äldsta bröder är vänsterhänta och även min förra man var det. De blev tvungna i skolan att skriva med den "rätta" handen. Jobbigt och onödigt. Nu slipper barnen detta som tur är.
  Hoppas att du hittade något passande till 90-åringen.
  Kärleksmums låter gott.
  Kram!

 16. Ingrid skriver:

  Det är ju tydligen så att det mest är pojkar som är vänsterhänta. Visst är det skönt att barnen numera får använda vilken hand de vill.
  Kram

Kommentarer inaktiverade.