Kakpusns dag

Undrens tid är inte förbi, för igår kväll slet jag mig från tv:n en timme och åkte till Klinte kyrka på en helgmålsbön med vacker sång och musik. Det var en fin avslutning på en trevlig lördagseftermiddag.

Vi var många som samlades i samlingslokalen här vid Odvalds idag när Britt-Marie firade sin 70-årsdag och hon bjöd på härligt kaffe med mycket gott bröd. Sedan blev det en tipspromenad runt här i området och efter det förfriskningar.

Idag är det enligt allnakku Kakpusns dag och en kakpuse, med det bröd vi inte orkat äta upp på kalaset igår, fick vi givetvis med oss hem, för så gör man på Gotland när det är kalas.

Man tar av alla sorter och det man inte orkar äta upp tar man med sig hem. Nu hade inte gårdagens värdinna en så här fin kakpuse, men det gick bra med en plastpåse också. En del säger att seden med kakpåsar är bortlagd, men det är den absolut inte, i alla fall inte ute på landet.

Jag tog en hel del bilder av alla gästerna och från tipspromenaden, men eftersom jag inte frågade någon om jag fick lägga ut dem i bloggen, så nöjer jag mig med de här vackra liljorna, som gårdagens födelsedagsbarn har i sin rabatt.

Det har regnat lite i natt, men nu skiner solen igen. Jag hoppas att den fortsätter med det, så att jag kan få lägga mig ute i solen efter lunch och lyssna på dagens sommarvärd, som är Kristian Gidlund. Det lär bli ett program som röner till eftertanke:

– I mitt Sommar ska jag prata om pojken med sjömanshjärtat, som sökte sig till och fick uppleva äventyret. Jag ska prata om landet jag lämnar, om vår demoniserade rädsla för döden. Och jag ska berätta om resan mot livets slut och alltings början.

Kristian, som är döende i obotlig magcancer, driver en blogg om sin sjukdom, en blogg som har miljontals besökare. I kroppen Min – resan mot livets slut och alltings början – heter bloggen och den har även givits ut i bokform.

Dagens ordspråk:

Som bekant finns det vissa personer som när de fattat en ståndpunkt inte kan fatta något mer.

Ha en skön söndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Odvalds, Radioprogram, Seder o bruk och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Kakpusns dag

 1. Znogge skriver:

  Vilken trevlig tradition! Men då gäller det att man bakar ordentligt 😀

  Ha en fin söndag med go’ fika!
  Kram

 2. Lambergsfrua skriver:

  Så roligt att den seden lever kvar! Här är det inte alls så och inte heller när vi bodde på den västgötska landsbygden.

  Däremot minns jag spänningen och förväntningen som barn att få öppna den påse, som mamma och pappa hade med sig hem, när de varit på stort kalas. Det är egentligen samma tanke som ligger bakom ”doggy bag” i USA. Det du inte orkar äta upp av din beställda mat packas snyggt och prydligt in i en förpackning att ta med hem.

  Kristian Gidlund har jag läst en del om och han väcker både respekt och beundran. Livet är sannerligen inte rättvist.

  Varm kram,
  Lambergsfrua

  • Ingrid skriver:

   Visst är det en trevlig sed och våra barn tyckte också att det var roligt med kakpåse när vi varit borta. Jag kommer ihåg att Bosse en gång ringde till oss när vi var på kalas och sa till att vi inte skulle äta kakorna utan ta hem dem. 😉

   Det ska bli intressant att höra Kristian Gidlund.
   Kram

 3. Gerd skriver:

  Jag har lyssnat på Kristian Gidlund och tårarna rann. Jag har hans bok också och har följt hans blogg länge. Ser så många personliga samband.
  Annars en solig dag här i Lidköping.
  Kakpusn var något nytt och verkar ju käckt!
  Varm och solig kram, Gerd

  • Ingrid skriver:

   Jag har varit inne på hans blogg, men orkade inte så många avsnitt.
   Det var verkligen ett nattsvart och svårlyssnat sommarprogram, men samtidigt kunde man inte slita sig därifrån.
   Kram

 4. Eivor skriver:

  Smart barn som vill ha hem kakorna.
  Jag har varit här flera dagar och börjat skriva men så plötsligt sticker sidan iväg och allt blir vitt. Vågar inte skriva så mycket nu, så då vet du varför. Trevlig sed och vackra blommor.

  Ha det gott 😀

  Kram

 5. elisabet skriver:

  Kakpåsen var ju det bästa man visste när mamma kom hem från kalas

 6. Suss skriver:

  Jag lyssnade på Sommar idag (också) och så koncentrerat har jag nästan aldrig lyssnat tidigare. STARKT och sorgligt, samtidigt som han förde fram sina tankar och känslor på ett otroligt fint sätt, som kändes så trösterikt.
  Sedan till ”Kakpåsens dag”….. Varför finns inte den över hela Sverige??? Det vill jag! Jag som älskar kakor, himmel vad jag skulle njuta! Hoppas du fick många med dig hem. KRAM

 7. Charlotte skriver:

  Vilken fin påse gutamålsgillet har tagit fram. Jo, när föräldrarna varit på kalas hoppades man alltid att dom hade något gott med sig i påsen hem.
  Artigt tycker jag, man tar en av alla sorter, men dem man inte orkar tas hem i påsen.
  Det är bra att bevara seder, och på vissa kalas figurerar ännu påsen, dock ej så tjusig, oftast i plast. Men visst den är nog mest hos äldre, yngre har nog inte kaffe kalas på samma vis.
  Kram

 8. Det lät som ett intressant Sommarprat! Tror det går att lyssna på dem i Finland också, men jag har inte kollat. Vi har Radio Vegas sommarpratare och en del av dem är riktigt bra.
  Kram!

 9. Kraka skriver:

  Det tycker jag är en trevlig sed och ska ta och införa den i bekanskapskretsen här på fastlandet också. Tyvärr är det väl sällan någon som bjuder på mer än en sorts kakor…

 10. Kicki skriver:

  Det där med kakpåsen skulle jag gilla, godisråtta som man är. 🙂
  Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *