Kan man verkligen säga…

…så här? Jag har suttit och löst korsord i GA och har reagerat på en del konstiga ord. Kan man verkligen säga likar – i betydelsen tycka om. Jag likar det här – det låter ju inte klokt alls.

Och enat – när man menar att man spridit ut enris. Varför man nu skulle hålla på att sprida ut enris förresten. Jag tycker att det verkar vara rena nödlösningar av korsordskonstruktören.

När jag inte har läst eller löst korsord har jag de senaste dagarna roat mig med att ändra på den gamla fotosidan på min hemsida. Fotosidan, som väl förmodligen inte någon annan än jag själv tittar på.

Den har byggts upp under årens gång med en massa, som jag tyckte då, fiffiga lösningar med bildspel, små bilder som man skulle trycka på för att få se dem i större format och en del annat. Det har varit olika bakgrunder och olika format på sidorna och nu har jag försökt få det lite mera enhetligt. Dessutom så finns alla bilderna i stort format, bara att scrolla sig igenom.

Så gillar jag att kunna göra i alla fall.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Daterande, Tänkt. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till Kan man verkligen säga…

 1. Agneta skriver:

  Hej igen, Ingrid!

  Men jösses då, det verkar som om jag har fastnat här 🙂
  Lätt hänt!
  Hade just kommit till Kokosbollarna som verkar perfekta att göra 🙂

  Får inte glömma bort klockan, för 17.00 är det ’Sjuan’ som gäller och Hotspots fr. ”En plats i solen”. Ut o resa gratis i en hel timma vill jag inte missa 🙂

  Håller med dig om korsordet!

  Att ”lika”, låter som någon form av dialekt och verkar då inte alls höra hemma i ett korsord men numer verkar det som allt går att använda.
  Men att ”ena” måste väl för sjutton betyda att man är samsas…är vänner igen ? Låter ju skumt värre detta. Vad det har med enris att göra vete katten!
  Du får väl kontakta den som gjort korsordet och fråga eller konsultera SAOL för att få korrekt besked.

  Nu har jag tittat igenom din fotosida och så roligt det var och kände såklart igen det mesta.
  Headern med bron är läcker vilket jag vill minnas att jag påpekat någon gång tidigare.

  Nu får jag dåligt samvete för min fotosida är urgammal och behöver då sannerligen ”dammas av” rejält eller tas bort och göras om.

  Men en av alla dina bilder ’föll plötsligt på plats’ och det var ditt jordgubbsland. Det som är i terasser vid staketet och som du hade som månadsbild 2006/07. För när jag tittar på 2010 så ser jag ditt jordgubbsland ur en annan vinkel på en sommarbild och fattar plötsligt lite bättre var det är placerat i den vackra trädgården. Ja ja, det tog några år, men… bättre sent än aldrig…minnet börjar tydligen svikta… 😳

  Kul med den fina blå koppen med ditt namn på och undrar om den inte är köpt hos någon av alla krukmakare på Gotland…..eller så fick du den i present….. minns inte vilket just nu. Så roligt att känna igen sig och fattar inte vart alla dessa år tagit vägen 😐

  Men fotot på talgoxen slår nog det mesta tror jag och är så suveränt fint. Hoppas pippin klarade sig utan framtida men.

  Nu ska jag ila till TV:n i vardagsrummet för en liten återblicksresa utrikes också. Många återblicka i dag 🙂

  Tack för titten! Kramis, Agneta

 2. Susan skriver:

  Likar låter väldigt dialektalt och borde därför inte finnas i korsord. Håller med om enriset….det sticks ju bara:))…Men din fotosida blev jag nyfiken på. Jag tror jag kikar lite:)
  Ha en fin Söndagskväll!
  Kram Susan

 3. Znogge skriver:

  Lika med betydelsen ”tycka om, behaga ngn, tilltala” finns med i SAOL men det är provinsiellt. Ena hittar jag däremot inget belägg för någonstans… Så där är nog konstruktören ute på hal is…

  Kram

 4. Malin N. skriver:

  Hm… undrar om inte ”likar” kan vara ett nyord så här i facebooktider, dvs att klicka ”gilla” på ett inlägg alltså från engelskans ”to like” (att ”lajka” något). Håller med dig om att det inte verkar korrekt med svenska stavnings- och uttalsregler, men korsordsmakare bruker ju vara glada i hittepåord.

 5. snawitz skriver:

  Jag rekommenderar inte Dblex vid korsordslösning.
  Sajten kan vara bra ibland, men ofta får man upp ord som inte ens finns på Wikipedia eller hos någon sökmotor.
  Jag har en ordbok, och ibland använder jag synonymer.se

  Ha en bra kväll

 6. Hejsan Ingrid !

  Himmel så länge sedan jag löste korsord, tänkte göra det ute idag, men var för slö för att sitta och anstränga mig, så jag njöt av solen istället. Var i väg och handla på Maxi idag.
  Det var så mycket folk, att jag bara ville fort ut därifrån, sådant oväsen.Usch.
  Köpte en bussremsa för 70:_den kostar 120 kr, men tog en förmånskupong på 50 kr.
  Det andra gick på 453 kr.Mest kattmat,servetter till kalaset.Med fina rosa rosor på.

  Kram Majsan Mi

 7. Suss skriver:

  Jag gillar nya ord, men det får ju vara en måtta på fantasin. Inte går det att få ordning på ett korsord, med ord som bara konstruktören känner till. De måste gå att hitta i Svenska Akademiens ordlista – eller finns den kvar förresten? Man kanske får göra som man vill numera? Kram!

 8. Gerd skriver:

  Jodå, jag är öppen för nytt, men ska man lösa korsord är det ju befängt, om det är svengelska ord…..
  Ha det gott♥ kram, Gerd

 9. Kraka skriver:

  Det där med enar tillåter jag mig betvivla att det ens är ett ord i modern svenska. Likar är dels dialektalt, men också en typ av svengelska utgående från ”me like”. Just ”me like” används en hel del i ungosmars språk (räknar mig till ungdom).
  Nu är det söndagskväll, min sista ledig akväll på ett tag och jag tar ett glas vin framför datorn, me like… ;-D

 10. Lambergsfrua skriver:

  Likar är tydligen dialekt för att tycka om. Finns med i Sv Akademins ordbok från 1940 om jag kan tyda det rätt http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/140/189.html

  När man strör ut hackat enris på golvet, kan man tydligen säga att man enar. Det är en sedvänja med gamla traditioner. Från början strödde man vassblad på stuggolvet till jul, som skulle påminna om Jesusbarnets halm i krubban. Kan jämföras med att strö ut hackat enris på golvet till jul. Tur att vi inte behöver traska runt på stickiga enbarr numera 😉

  Visst är det kul, när korsorden är lite knepiga,men det här känns lite väl långsökt.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Tack för att du berättade om de här orden, som jag ändå inte riktigt kan tycka är korrekt svenska. Men jag ska väl inte säga någonting egentligen som svänger mig med en massa gutamålsord. 😉

 11. Lisa skriver:

  Ha en god natt o sov så himla gott. En kram från Lisa.

 12. Janne skriver:

  Morron ! Om man tittar dialektalt så finns det många konstiga ord som betyder olika beroende på i vilket län eller landsända man bor. Ibland kan det bli helt fel. Här sken solen igår och det var +13 grader i solen. man märker arr dagarna blir längre för det var ljust till kl 19 igår. Ha det bra !

 13. Kicki skriver:

  Det borde ju vara riktiga ord som lösning i korsord. Ena låter helt galet medan däremot likar tror jag är dialektalt, eller gammalsvenska som t.ex. tyar som dom säger i Småland.
  Tack för tipset att kolla din fotosida. Där fanns mycket att skåda.
  Jag har ju faktiskt en fotosida på one.com, men använder den aldrig. Men det borde jag göra, om inte annat så för minnet och nostalgins skull.
  Hoppas solen skiner även på Gotland, här är det strålande väder just nu
  Kram/Kicki

 14. Laila Östergren skriver:

  Jag löser rätt mycket korsord i en veckotidning och dagstidningen. Visst kan man konstatera att korsordskonstruktörerna ”tillverkar” egna verb många gånger. Ibland tycker jag det är uppåt väggarna. Man får hoppas att det håller hjärnan igång så att det är någon nytta med att försöka lösa både korsord och sudoku.

 15. Jah Hollis skriver:

  🙂 Jag kan inte låta bli att skratta lite över dina funderingar kring korsordsspråket. Det ska ju vara vitsigt och dubbeltydigt ibland, men det ska ju helst vara ord som man begriper på något vis. Enat verkar vara, som du skriver, en nödlösning. Men man kunde ju frågat efter ett ord som passar till ”Fört samman” i stället för ”Spridit ut enris”.
  Likar, däremot, finns till och med i Svenska akademiens ordlista i betydelsen ”tycker om”. Men med tillägget att det är provinsiellt och inte används överallt.

  • Ingrid skriver:

   Det hjälper inte att likar finns med i SAOL, jag tycker ändå inte att det är ett korrekt ord.
   Men visst förekommer det en massa vitsigheter i korsorden, ibland kan man verkligen häpna och det gäller att låta fantasin flöda. 😉

 16. Lennart Dahlberg skriver:

  ”Likar” – Hmmm…
  Jag växte upp med äldre bröder och deras arbetskakamrater på västkusten och där verbet ”lika” var frekvent men alla visste nog med sig att ordet var provinsiellt vågar jag påstå. Det händer att ordet slipper ur min mun bland släkt och gamla vänner när jag är där på besök. Men Ingrid, du slipper höra order slippa ur mig nästa gång vi stöter på varandra!
  / Lennart

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *