Kejsarinnan Orkidé

Nu har jag läst ut den här boken och den kan jag verkligen rekommendera för den som är intresserad av Kina och dess historia från 1850-talet och framåt, sett från Den Förbjudna Stadens horisont.

Enligt författaren, Anchee Min, är alla personer i boken baserade på verkliga förebilder och i översättningen av alla dekreten, editen och dikterna är gjorda efter originaldokumenten.

Även om kejsaren, kejsarinnorna, konkubinerna och eunuckerna och alla andra som levde i Den Förbjudna Staden levde ett liv i ofattbar lyx, så förgiftades deras tillvaro av alla intriger och ränksmiderier som förekom vid hovet. Ingen kunde känna sig säker, varken kejsare och kejsarinnor.

Det var en fascinerande bok och jag ska nog låna mera av Anchee Min. Den senaste bok hon har skrivet kom ut 2010 och heter Pearl of China.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Nu börjar det bli dags att förbereda middagen, kroppkakor, som alla gissade att jag skulle göra. Det är sicilianarna som önskat sig det och eftersom även vi övriga gillar det, så passar det bra så här en mulen, lite kulen novemberkväll.

Trevlig kväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Kejsarinnan Orkidé

 1. Agneta skriver:

  Hejsan, Ingrid!

  När jag såg här att du börjat läsa boken om Kinas sista kejsarinna kikade in jag på adlibris för att ta reda på vad den handlar om och det kittlade verkligen mina smaklökar… 🙂
  Väntade på ditt omdöme och den ska jag verkligen läsa för en epok i Kina går ju i graven med Orkidé.

  ”Kejsarinnan Orkidé är första delen i en planerad trilogi och en nyanserad återupprättelse av ”Kinas mest hatade kvinna”, står att läsa om boken. Låter intressant.

  Måste medge att jag är usel på Kina och dess historia men det är ju ett land som ligger långt fram numer och en stormakt att räkna med. USA har börjat halka ner på skalan liksom Europa. Men det är väl en ”rundgång” att många länder i Asien återtar de ledande positionerna återigen.

  Kroppkakor har jag aldrig ätit vad jag kan minnas och så kanske är det en god idé att leta upp ett recept. Men att laga mat för en person är trist så det blir alltid att jag lagar något som jag kan äta två dagar i rad, vilket går bra det med. Eller om det går att frysa in.

  I kväll blir det äntligen Downton Abbey och innan dess ’Gäster med gester’ som kan vara riktigt roligt.

  Trevlig lördagskväll med familjen! Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Agneta!
   Den här boken gav verkligen mersmak och biblioteket i Klintehamn har nästa i trilogin också, så den kommer jag absolut att läsa.

   Kina är ett främmande och spännande land och jag har läst mycket av Pearl Buck, som förresten fick Nobelpriset 1938. Hennes föräldrar var missionärer i Kina och många av hennes böcker handlar om Kina. Jag tror att jag läste allt de hade på vårt bibliotek.

   Kroppkakor gör jag knappast bara för mig själv, men blir jag sugen på det vet jag att jag kan få sällskap vid matbordet. 😉

   Kram, Ingrid

   • Agneta skriver:

    Intressant att del 2 i trilogin finns tillgänglig. Visst är det spännande att läsa om Kina och det var ett bra tips jag fick om Pearl Buck. Tack 🙂
    Herrskap och tjänstefolk visas i kväll på Sjuan, nya avsnitten! Kramen

 2. Freedomtravel skriver:

  En fascinerande bok! Jag har också läst den och gillade den! Det finns en hel del riktigt bra böcker, där man kan få lite inblick i Kinas olika delar i historien. Några fler som jag läst och som verkligen gjort intryck på mig:
  http://www.freedomtravel.se/2009/10/resa-med-bocker-kina/
  http://www.freedomtravel.se/2011/10/boktips-maos-siste-dansare/

 3. Elisabeth skriver:

  Låter som en intressant bok. Vi besökte förbjudna staden 2004. Det var spännande. Ha en fortsatt bra helg!

 4. Louise skriver:

  Jag ligger efter rejält på din blogg. Hinner inte kommentera allt som jag skulle vilja, men jag har snabbt tittat igenom de senaste.
  Förstår att det kändes lite extra efter det där brevet du hade lagt ut. Det hugger tag i en …
  Det är jättegott med hemgjorda kroppkakor, men jag tycker att det är lite baltigt. Här i huset så är det min man som offrar sig och ställer sig vid grytorna när han blir sugen. Han gör det bra dessutom … 🙂

  • Ingrid skriver:

   Gott att ha en man som kan ta ett tag vid spisen. Det är/var jag inte bortskämd med precis. Åke kunde skala och sätta på potatis, där gick väl ungefär gränsen. 😉

 5. Göran skriver:

  Jag kan också bidra med en bra författare som skriver om livet i Kina – Amy Tan.
  Hon är visserligen amerikansk kines, men kan sitt Kina. Hennes bok ”Bendoktorns dotter” tyckte jag var väldigt bra.
  http://www.bok.nu/Amy_Tan

 6. Inger Johansson skriver:

  Hej!
  På mitt nattygsbord ligger tredje delen i Sågverksungen av Vibeke Olsson, väldigt bra den också.
  Men va’ gott med kroppkakor!!! Det var flera år sedan min gotländska svägerska och jag gjorde det till oss och hela släkten, såå gott 😆
  Kram Inger

 7. Tänk vad jag blev förvånad när jag upptäckte att det åts så otroligt mycket kroppkakor på Gotland. Jag trodde det var en typisk öländsk rätt….. 😉

 8. Gunnar skriver:

  Jag tackar för boktipset! Det är en spännande och intressant tid i Kina som skildras. Det har ju varit några långfilmer på temat men böcker är ju alltid bäst tycker jag.

 9. Kerstin skriver:

  Hej Ingrid! som du vet har jag haft modemtrassel så jag har inte varit riktigt ”uppdaterad”. nu fick jag se att du håller på att bli förkyld, hoppas att du klarade ”anstormningen” igår och att kroppkakorna blev delikata!
  Nu sitter jag med den vanliga datorn, den känns ”främmande” när man är van med Paddan, men jag hoppas Haroun kommer hit i eftermiggag och hjälper mig med routern så att allt känns som vanligt igen.
  Hoppas att du får en lugn och skön söndag och kryar på dig!!
  Stor klem K.

 10. Raija skriver:

  Kul att du också gillade den här boken, för jag tyckte den var fantastisk 😀 och jag kommer också läsa fler böcker av författarinnan.

 11. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!

  Nu har jag läst ut boken om Orkidé men tyckte att det var för mycket detaljer om inredning och annat så det blev segt som attan periodvis. Men mot slutet av boken började det hända viktiga saker politiskt p.g.a. just Orkidé och jag önskade att den fortsatt. Snopet att den slutade så plötsligt. Väntar ivrigt att få läsa uppföljningen för att få veta hur det gick för Kina som land och för Orkidé.
  Har inte hittat någon fortsättning ännu tyvärr och hoppas den kommer snart när allt är färskt i minnet 😉
  Nattiskramen, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Agneta!
   Jag kan hålla med dig om att alla beskrivningar om inredning och prakten blev lite tjatig, men samtidigt är det tydligen en så viktig del av maktelitens liv i Kina, så det kanske måste vara med för att man ska förstå hur de levde.

   Nästa bok heter ”Den sista kejsarinnan” och den kom ut 2008.

   ”Den andra boken om den sista kejsarinnan av Kina, Cixi. Hon har nu blivit änka och har som mor till den bortgångne kejsarens ende son nått maktens centrum. Den här tiden, 1800-talets andra hälft, är en mycket våldsam period i Kinas historia. Cixi tvingas hantera många konflikter, såväl internationella som inhemska.”

   Hoppas att du får tag i den. Den finns på vårt bibliotek i alla fall. 😀

   Kram, Ingrid

Kommentarer inaktiverade.