Klintehamn i chock

Jag vaknade tidigt i morse och kunde inte somna om, för jag låg och tänkte på det som hände igår. Att bo ensam har sina risker. Blir man sjuk finns det ingen i närheten som observerar det och kan hjälpa till. Vi är alla här i området bestörta och ledsna över det som hänt och kan inte ta in det riktigt.

När jag ändå inte kunde sova gick jag upp och redan strax före sju satt jag ute, först med morgonens piller och ett glas vatten och tidningen. Sen gick jag in efter ett glas juice och fortsatte att läsa. Det var varmt och skönt och fåglarna kvittrade så vackert. Jag hade ingen radio på en gång. Klockan blev åtta, då gick jag in efter kaffe och en macka, penna och suddgummi och sen började jag lösa lördagskrysset. Då plingade det till i mobilen och jag fick se att Eva lagt ut ett meddelande på facebook att Hamncaféet brunnit ner under natten.

Sommaren 2012

Då blev det fart på mig! Hade Hamncaféet brunnit ner? Där som Ann-Marie och jag var och åt lunch i onsdags. Det var väl bara inte möjligt? Jodå, så illa var det, det meddelade både polisen, helagotland.se och radion.

Efter lunch tog jag mig en promenad ut till hamnen för att se på förödelsen. Hela byggnaden var borta, det var bara en rykande, illaluktande hög med brandrester kvar.

Hamncaféet, Klintehamns enda bra matställe, ligger i ruiner och nu har vi ingenstans att ta vägen om vi vill gå ut och äta, om vi inte vill äta Fast Food eller halvfabrikat förstås och det vill man ju inte. Det är oerhört tragiskt, naturligtvis i första hand för ägarna, men det är också en stor förlust för samhället!

Ute på sandbanken mot Warfsholmen satt svanarna helt oberörda av dramatiken på kajen. Det gick en strid ström av bilar och cyklar ut på hamnen och massor av klintebor, och andra också antar jag, stod utanför avspärrningarna och tittade på när räddningsmanskapet höll på med eftersläckning och doften av brandrök låg tät över kajen.

Jag pratade med flera bekanta på vägen hem och alla är lika chockade över det som hänt. Jag tror inte att det är att ta i om man säger att hela Klintehamn är i chock och spekulationerna om hur branden uppstått är många.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Det kanske finns ett hopp för oss som gillat att besöka Hamncaféet trots allt, för på facebooksidan meddelar man nu följande:

Alla ni som skrivit och ringt, det är ni som gör att man inte ger upp. Båtklubben kommer att bygga upp huset igen och då hoppas vi att få vara med.
TACK för all sympati, medkänsla och support, ni är guld värda i en sån här situation.
Janne o Monica

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Nu tycker jag att det kan vara nog med dramatik för den här veckan och önskar alla en lugn och trevlig helg med sol och vackert väder!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Klintehamn, Promenader, Sorg och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Klintehamn i chock

 1. Usch så hemskt Ingrid !
  Och tragiskt med kvinnan som dog …
  Nu får vi hoppas att ni bara får ha bra dagar, sol o sommar ser jag i alla fall att ni har 😉
  Sköt om dig, kram

 2. Znogge skriver:

  Det var verkligen mycket, mycket tråkiga nyheter 🙁 Jag vet tyvärr precis hur det är. Här har två stora och anrika sommarrestauranger samt en gymnasieskola brunnit ner. En sorg för många. Ingen kunde bindas till brotten även misstankar fanns…

  Kram

 3. Astrid skriver:

  Fy eld är så tragiskt, allt är borta, så hemskt
  Oron blir större med ålder att något ska hända vilket ju är naturligt
  Jag minns att brukade ringa mamma varje dag
  Men att något skulle hända mig där jag gick ensam i skogen och maken borta hela veckan, det fanns inte i mitt huvud när jag var yngre
  Då hade jag ingen mobil
  Men nu har jag mobil när jag är ute på promenad och är ändå orolig
  Kanske mest över maken

  • Ingrid skriver:

   Mobilen är verkligen bra, den är alltid med. Den ligger på nattduksbordet när jag är i sängen och den är med så fort jag går ut.
   Sen har jag ju mina barn som är snälla och omtänksamma.
   Kram

 4. Agneta skriver:

  Ingrid!
  Men kära nån då vilket elände! Hoppas innerligt att det finns försäkring så att det går att bygga upp igen. Just denna årstiden dessutom när snart invasionen kommer! Blir ett enormt ekonomiskt problem för alla inblandade. Fanns det anställda så är dom ju utan jobb..

  Hoppas innerligt att branden inte var anlagd men det lär ni snart få reda på av teknikerna som undersöker.
  Sådant känns oroligt, om det är en pyroman i farten 👿

  Att bo ensam är alltid svårt oavsett om man har krämpor eller ej. Men det går ju att få ett trygghetslarm installerat fr. kommunen även om man inte har behov av hemtjänst trots en del krämpor som kan ställa till det.

  Nu hoppas jag att det blir lite lugn och ro som de vackra svanarna har numer. Värre med paret som låg på slipen för några år sedan. Lär jag nog aldrig glömma 😉

  Ha det nu så bra som det går trots jämmer&elände !
  Varm kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Vi får hoppas att man bygger upp det igen, men det här året är i alla fall förstört. Förhoppningsvis kanske de kan komma igång till nästa sommar. Det är mina egna spekulationer bara ska jag väl tillägga.

   Det känns väl kanske lite extra konstigt för mig att leva ensam, för jag har ju aldrig gjort det förut, men det ska väl gå i fortsättningen också. Jag har ju mina barn som kollar så fort det inte kommer ett blogginlägg. 😉

   Ha det så gott själv Agneta!
   Kram

 5. Gunnel skriver:

  Det har verkligen varit dramatiskt i din närhet. Hoppas Hamncaféet återuppstår igen i någon form. Det hade ju varit bra om kommande vecka blev lite mer vanlig hos dig. Kram

 6. Skatan skriver:

  Jag det var verkligen den ena tragedin efter den andra. En väninna och jag stod alldeles nyss och pratade om det … hur livet kan förändras i ett ögonblick. Det verkar ju i alla fall som att Hamncaféet ”kommer igen” och det hoppas jag verkligen för allas skull.

  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Man får hoppas att de orkar fortsätta att driva rörelsen och att polisen kommer fram till vad orsaken till branden är. Nu går det väldigt många rykten här i samhället, så det vore skönt med ett klarläggande.
   Kram

 7. Hejsan Ingrid !

  Fy så tråkigt,hemskt förfärligt onödigt, hade väl räckt med en vattenläcka.
  Men just brand, brukar vara fritösen som självantänder, eller så kan det vara
  någon som är avundsjuk och anlagt branden,

  Ska hela samhället hjälpa till att bygga upp det igen. Hoppas det var högt försäkrat.

  Men hoppas att Du mår fint

  Må så gott.
  Kram Majsan Mi

 8. Ailas skriver:

  Förstår att du är i chock. Lite för mycket på kort tid. 🙁
  Hoppas att de får reda på vad som hade hänt och att återuppbyggnaden sker snabbt. Den nuvarande synen är inte trevlig att titta på.

  Önskar dig en trevlig och skön kväll.
  Kram

 9. Kraka skriver:

  Jag tänkte på dig inatt när jag läste om den hemska branden.
  Det är verkligen på gott och ont att bo ensam. Men att bo tillsammans är ingen garanti tyvärr, känner flera personer som hittat sin partner död i sängen bredvid sig då de vaknat. Men visst är det bra att ha någon som ringer efter ambulans och står på sig när de SOS alarm säger att man ska avvakta. Livet är verkligen skört – och komplicerat.

  Hoppas du får en bra helg trots allt!
  Kram

 10. Gerd skriver:

  Sitter här i sena timmen, orkar inte läsa bloggar, men måste kika in här, blev nyfiken. Och åh fy då, vilken tragedi!
  Kramar, Gerd♥

 11. Charlotte skriver:

  Läste aldrig din blogg i går. Aldeles för ung att dö, hoppas hon slapp smärtor. Och att hunden får ett nytt bra hem. Man får nog tänka att mobil/telefon är tillräckligt om det skulle hända något. Trist om hamn cafeet, där du brukade äta emellanåt, och maten var god. Klintehamn behövde ett bra mat ställe, hoppas dom orkar ta nya tag. Sov gott ! Kram.

 12. Vilken fruktansvärd historia! Vår ”hustomtes” son är kapten på Karlsöfärjan och han blev väckt vid tretiden på natten av polisen som meddelade att han måste flytta färjan, det var risk för att den också skulle ta fyr!! 😥
  Tydligen hade det hittats några spår, så att det är en pyroman som varit i farten verkar helt klart. Man frågar sig vad det är för hemsk människa som kan göra sånt här!? Ruskigt!! 👿

  Ännu har det inte blivit något dopp. Skumpan igår hjälpte inte, det var för kallt. Men idag är tempen upp i 18 grader – fast värmen är inställd på 26 och vädret är lite halvdant, så kanske det inte blir nått idag heller. 🙄

  KRAM
  från badnymfen *fniss*

  • Ingrid skriver:

   Jag såg på helagotland.se att Janne är övertygad om att branden är anlagd. Det är helt förfärligt!
   Regn idag och regn i morgon – du får sikta in dig på badpremiär på tisdag.
   Kram

 13. Louise skriver:

  Näe, så förfärligt! Det här missade jag när jag tittade runt hos dig förut. Hoppas att något nytt kan återställa balansen med tiden, men det gör ju inte chocken mindre just nu att tänka så …

 14. m engfeldt skriver:

  Glömmer aldrig denna dag.min vän och jag hade bestämt att vi skulle ut och äta på kaffet, dagen innan fick jag besked av att hon avlidit, sörjer henne så mycket.

  • Ingrid skriver:

   Hon är verkligen saknad av många. Jag hade börjat prata med henne om att hon skulle börja åka med till Hemse och jobba på Kupan, men hon ville vänta lite och vara ledig ett år först. Hon fick inte ens det året…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *