Kommer du ihåg?

December
Nu vill jag leva i ljuvlighet,
och slakta till jul en oxe fet,
och nu vill jag mig varm hålla,
hoppandes att överleva vintern den kalla.

/Tioårskalendern 1993-2002

December månad inleds med regn och rusk och mörkret rådde långt fram på förmiddagen, men när det ljusnade lite satte jag igång och städade bokhyllan i vardagsrummet. När fotografierna högst upp blivit befriade från damm och böckerna fått sig en omgång med dammsugaren var det lådornas tur och där hittade jag lite av varje smått och gott, bland annat ett fodral med en massa plastkort. Förr hade jag dem i plånboken, men man behöver ju inte ha dem med sig, utan det räcker med id/körkort, så därför har de legat och skräpat i skrivbordslådan i stället.

Bland alla andra kort hittade jag ett telefonkort. Jag undrar hur gammalt det är? Det ingick i en serie på tre stycken med motiv av kända svenska konstnärer, så står det på baksidan och det här är Kål-Margit av Anders Zorn. Minns du när man köpte såna här telefonkort och använde dem eller kreditkort i telefonautomaterna?

Jag kollade hur länge automaterna fanns kvar och 2015 tog Telia den sista ur drift, vilket förvånade mig lite, för jag trodde att de försvann mycket tidigare. Utvecklingen har gått framåt med sån fart, så när man tänker på telefonkiosker och telefonautomater känns det som rena stenåldern. Tilläggas kan att myntautomaterna, som ersattes av kortautomater, försvann någon gång på 1990-talet.

Trevlig fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Kommer du ihåg?

 1. Helena skriver:

  Nu är jag hemma från sjukhuset och kan läsa din blogg igen.
  Vad flitig du är. Tänk dom gamla telefonkioskerna när man la på mynt och det blev aldrig nog.
  Det är bra praktiskt med mobiltelefonen.
  God helg och 1 advent.

 2. Gunnel skriver:

  Jag minns de gamla telefonkorten och vilka tjusiga bilder det ibland var på dem. Idag är det mobilfodralen som får står för utsmyckningen i stället. Kram

 3. Telefonautomater minns jag, men inte telefonkort, konstigt nog! Telefonkiosker, som var öppna nertill, så att man alltid frös när man stod där, minns jag tydligt! Jag trodde inte heller att det fanns några kvar så sent som 2015! Nu har ju alla sin egen telefon och man ringer alltid till en viss person och inte till ett hushåll…
  Fint väder här idag men inte många plusgrader!
  Nu har jag beställt de sista julklapparna – så enkelt det är via Internet!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Det fanns ju telefonautomater lite varstans på offentliga ställen, inte bara i telefonkiosker. Jag vet att jag använde dem både på flygplatser och när man skulle ringar från lasarettet och då var det telefonkort eller kreditkort som gällde.
   I morgon ska vi komma överens om hur årets julklappsinköp ska göras.
   Kram

 4. Znogge skriver:

  Jag minns att man tyckte att telefonkorten var enormt smidiga när man slapp att stoppa i mynt som automaterna inte alltid tog emot. Tänk ändå så fort tekniken gått framåt!

  kram och god kväll!

 5. Elisabeth skriver:

  Telefonkorten var bra när de kom, men försvann rätt fort från min plånbok, då mobilerna tog över. Det var långt föres 2015.

 6. Märtha skriver:

  Telefonkortet – var rädd om det! Det kan vara värdefullt! Minns när jag för ca 30 år sedan tandemcyklade med en väninna längs Göra kanal och skulle ringa hem från Söderköping på kvällen, och fick jaga stan runt för att hitta något ställe som sålde telefonkort! Telefonkioskerna fungerade inte med kronor, det var vi oförberedda på… Och arga… Nu gäller det bara att se till att man kommer ihåg laddaren. Plus 0,3 grader, ca 7 sm snö. Tja…

 7. Åke skriver:

  Rätt lustigt, Rebecca har varigt lite längre norrrit på din/er ö och funningt några efterlämnade fornlämningar uti gottlands skogar i veckan i form av två telefonhytter 😀 Kram och trevlig helg

 8. Kicki skriver:

  Jag har gjort samma som du igår och idag, Dammat i stora rummet, alldeles för mycket saker, dammsugit böcker i bokhyllorna, alldeles för många.
  Jag har faktiskt lagt ut en hel bibba med böcker på Tradera idag.
  En släktkrönika i 11 böcker om familjen Lackland av Claire Ryner. Jag minns att jag läste dom med stor behållning under -80 talet, då dom kom ut.
  Kram och ha en skön helg!

 9. Ulla Anderstedt skriver:

  Hej!
  Roligt att läsa om de gamla telefonhytterna, men jag minns aldrig att jag använde en sådan någon gång. I min barndom minns jag då vi fick fast telefon och numret också: 021-45460! Nu vet jag inte vilken nummer av mobil som jag är inne på, men den första var tung och stor. Skaffade den då jag undervisade på gymnasiet. Datorerna pajade ofta och lokaltelefonen funkade inte,
  så jag måste kunna ringa teknikern snabbt. Här blir det en sparsmakad jul, har en enda uppgift att laga Janssons Frestelse. Vi blir 7 st på julafton. Äldsta dottern skilde sig i juli och pappan och sonen, 23 reser utomlands veckan innan. Dottern, den ä, och Elsa 18 firar med de andra y dotter, 2 underbara pojkar 13 och 16, och mormor naturligtvis.På Annandagen far hon och dottern till deras hus i Värmland och firar med exman och deras son (tillbaka från Egypten). Bra att de har det så fint och ingen osämja om någonting. Allt är delat rättvist och barnen är vuxna. Har börjat skriva igen efter min inklämning av nerv i axeln. Fick en cortisonspruta för en vecka sedan och nu har jag mindre värk. Får testa musanvändning och tangentbord och se hur det går. Ska också få akupunktur på axeln ett antal gånger, för det här tar tid. Nu vet du varför jag inte skrivit så mycket. Önskar dig en riktigt skön 1:a Advent och God Jul då den kommer. kram

  • Ingrid skriver:

   Vi blir också nio julfirare i år.Krister och Thomas åker till Skåne i år, men i stället kommer Alessias mamma och syster från Sicilien, så det blir fullt antal.
   Så bra att du är lite bättre i din axel nu. Det är tur att det finns cortison.
   Kram, Ingrid

Kommentarer inaktiverade.