Konstig reklam och konstiga ord

Det är mulet idag och det har snöat/regnat lite på morgonen, men nu klarnar det upp igen. Jag ska nog ta mig en promenad efter lunch om vädret inte försämras radikalt, för jag har några protokoll att leverera och så behöver jag ju frisk luft.

Reklam tycker jag ofta kan vara knepig och allra konstigast är bilreklamen, men nu har Volvo kommit ut med en ny reklamfilm, som i alla fall till en del är inspelad på Gotland. Carin Rodebjer, den kända kläddesignern som ursprungligen kommer från Klintehamn, är med i filmen och de avsnitt där hon deltar är inspelade på Smöjen i Hellvi på Gotland. Med i videon är bland andra även Börje Salming, Timbuktu och Emma Green. Det är en vacker film med skön musik, men nog är den ganska konstig, om man tänker sig att den är en reklamfilm för Volvo! Går budskapet verkligen fram?


Många konstiga gutamålsord finns det och dagens har jag aldrig hört förut. Idag är det enligt Allnakku Kaulusdakkus dag.

Undrar om det finns några kaulusdakkar här?

Kaulusdakkar, alfågelhonor, var förr ett uppskattat tillskott i mathållningen. De åts som regel kokta. Fåglarna kunde fångas med bottensnaror, något som inte är tillåtet idag.

Ha en skön måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Odvalds, TV. Bokmärk permalänken.

22 svar på Konstig reklam och konstiga ord

 1. Znogge skriver:

  Reklamfilmer kan vara mycket märkliga. Själv gillade jag den som Zlatan gjorde för Volvo. Slagkraftig och mäktig på något vis…

  Hoppas du får en bra dag!

  Kram

 2. Geddfish skriver:

  Man kan undra om det budskapet nådde fram, inte hos mig riktigt i alla fall.
  Jag håller med Znogge om Zlatan!
  Här lyser solen upp lite, får se om jag hittar lusten, den försvann någonstans här förut, förstår inte vart.
  Ha en fin måndag, kram, Gerd

 3. Gunnel skriver:

  Jag tycker jag har livlig fantasi, men här gick jag bet. Hade jag inte vetat att det var en reklam för Volvo så hade jag aldrig kunnat lista ut det. Helt obegripligt!!! Kram

 4. Laila Östergren skriver:

  Vi väntade också på bättre väder för promenad. Vi trodde det var uppehåll så vi gick ut på eftermiddagen. När vi kom ut så regnade det men eftersom vi klätt på oss så blev det promenad i alla fall.
  Visst är väl mycken reklam på Tv obegriplig.
  Ha en skön kväll.

 5. Musikanta skriver:

  Konstig reklamfilm. För folk som inte har snö i sina länder måste den ju vara helt förfelad.
  Kul med lite gotländska ord.
  Kram från Ingrid

 6. Kraka skriver:

  Mycket märklig film. Tycker inte alls budskapet går fram, det är ju först i slutet när loggan kommer som man förstår vad reklamen handlar om. Dessutom är den så sjukt lång att man hinner tröttna.
  Bilderna är vackra, men ändå väcker de inte positiva känslor. Istället förmedlar de övergivenhet och ensamhet. Inte den ensamhet som jag brukar kalla självsamhet utan verklig ensamhet. Den lämnar kvar en känsla av obehag hos mig.
  Visserligen finns det några individer som håller handen och de två som, i slutet av filmen, drar täcket tätare om sig. Men de allra flesta är ensamma, ser sorgsna ut. Till och med den lilla flickan, som jag gissar siter i baksätet på en bil, ser ledsen ut.
  Till detta har man fogat Törnells vackra Vintersaga ”De e´ då som det stora vemodet rullar in Och från havet blåser en isande, gråkall vind”. (Det finns visserligen en textrad om en Volvo i låten, men det räcker liksom inte… ”En ensam Volvo sliter i motvinden på Tjörnbron”.
  Nej, den här filmen får inte fram busdakpet! Det är en vacker, vemodig och lite otäck film som med ord jag brukar låna ”makes no sence”.

  Kram

 7. Kraka skriver:

  Naturligtvis är det Ted Ström som skrivit Vintersaga. Monica Törnell är en av alla dem som spelat in den. Sorry! Jag är inte vaken ännu…

 8. Annika skriver:

  Hej. Håller med dig om att den reklamen och många andra är lite konstiga. Ibland begriper jag inte alls vad de vill sälja. Tror inte att jag kommer att ha Alfågel på min meny nån gång.
  Trevlig blogg du har.
  Kramelikram

 9. Otroligt vacker – men som påpekats – väldigt vemodig, sorgsen och melankolisk reklam. 🙄 Tyvärr har jag av misstag tagit bort ljudfilen i min bärbara så jag kan inte njuta av låten. DEN gillar jag nämligen! Och visst är Zlatans reklam betydligt bättre….. 😉
  KRAM
  Susie

 10. Gunnar skriver:

  Alfåglar har jag aldrig sett men skulle gärna vilja göra det.
  Hur vi påverkas av reklamen kanske vi inte vet förrän vi upptäcker att vi köpt nåt där reklamen har ”visat vägen”. Det gäller nog inte för stora inköp som en ny bil men jag märker ibland att man trillar dit för billigare saker. Senast den nya smaken på Fishermans friend som är honung.

  • Ingrid skriver:

   Visst påverkas man av reklamen, trots att man inbillar sig att man inte gör det. Jag har också ett exempel när jag skulle köpa halstabletter och var alldeles klar över vilken sort jag skulle ha. Visst hade det varit en ganska intensiv reklamkampanj för dem. 😉

 11. Tove Olberg skriver:

  Vacker film! Lite i mörk.För mig är budskapet glasklart; om än knepigt i sin form: köp Volvo, kör Volvo … då blir det lite mystisk vackert till sköna toner … om en går i biltankar vill säga!! Eller så kan en skaffa öppen spis, en båt? Långsökt träffsäker kanske?
  Kram 8)

Kommentarer inaktiverade.