Korrekturläsare sökes – Fredagen den 13:de

Gummilstövlar och hemskt slå slabbigt och blött... Så skrev jag i gårdagens inlägg (jag har rättat till det) och jag måste säga att det inte är slarv. Jag läser allting många gånger innan jag publicerar, men ändå slinker såna här skrivfel igenom den ena gången efter den andra och jag ser dem ofta inte förrän någon eller några dagar senare. Det kanske är dags att sluta blogga och dra sig tillbaka från offentligheten? Eller behöver jag kanske nya glasögon? Alternativet vore att skaffa en korrekturläsare, men det verkar som om inte ens tidningarna har råd med det längre, för i pressen kan man läsa många konstigheter.

I dag borde jag ju egentligen helt avstå från att skriva något, för den här Tjugondedag Knut är det inte bara den sista juldagen, utan dessutom fredagen den 13:de. Nu är jag inte speciellt skrockfull, men Åke ville aldrig göra någonting speciellt just de här dagarna på året. Då kunde det gå illa! Det är ju tur att de inte infaller så många gånger under ett år. Det kan röra sig om 1-3 ggr och 2017 blir det 2 gånger, i dag och fredagen den 13 oktober.

Att det är många som är skrockfulla och lite extra försiktiga den här dagen skvallrar kanske Trygg-Hansas statisk om: Enligt en omfattande olycksgranskning inträffar nästan sju procent färre skador under fredagen den 13:de än under en genomsnittlig dag och tre procent färre skador fredagen den 13:de än under en genomsnittlig fredag.

Nu ska jag se om jag kan lyckas kasta ut mattorna och dammsuga utan att olyckas. Det är en dag med en blek januarisol och det blåser inte så mycket, så sen tar jag mig kanske en promenad. Om jag nu vågar för halkan!

Trevlig fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Odvalds, Seder o bruk och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

28 svar på Korrekturläsare sökes – Fredagen den 13:de

 1. Birgitta skriver:

  Visst blir man lite blind av sina egna alster. Jag korrekturläser aldrig mitt eget. Det får nån annan göra.
  Jag visste inte ens att det var fredagen den 13:e förrän du skrev det. Lär väl bli överkörd eller nåt när jag skall iväg på ärenden på stan efter jobbet.
  Ha en fin helg!

 2. znogge skriver:

  Vår äldsta dotter föddes fredagen den 13:e så det kan hända fantastiska saker också! Hoppas ditt städprojekt avlöper planenligt trots datumet…

  Fortsatt trevlig fredag!

  Kram

 3. Geddfish skriver:

  Det är BARA skrock 😀 men lätt att bli påverkad. Just siffran 13 har många gånger varit turnummer för mig.
  Stavning, ja. Jag kan stava, ibland så slinter fingrarna fel på tangenterna. Därför klarar inte jag ett laptopbord, utan har kopplat till ett hederligt tangentbord, då går det fort och bra.
  Trevlig fredag och kram <3 Gerd

  • Ingrid skriver:

   Jag kan också stava. Är rätt bra på det om jag nu får säga det själv och när jag läser min text är den helt korrekt, men ändå finns det kanske en och annan extra bokstav där och ibland saknas någon. Det kan faktiskt saknas ett helt ord, men det märker inte jag, för jag läser det ju i alla fall.
   Kram

 4. wiolettan skriver:

  Nej du, det är inte alls dags för dig att sluta blogga. Några små fel så där, det gör vi alla och det går bra att förstå vad andemeningen är, så det är ingen fara. Fortsätt du att blogga. Jag tycker om att komma in här och kolla det du skriver och om vad som händer på Gotland.
  En av mina väninnor är otroligt skrockfull och vill höll gömma sig i ett hörn fredagen den 13:e.
  Håller med dig om halkan, den var svår i morse, kanske bättre nu.
  Sköt väl om dig.
  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Så roligt att du tycker att det är trevligt att titta in hos mig. Jag ser ju att jag har rätt många besökare varje dag, så helt meningslöst är kanske inte det här skrivandet i alla fall.
   Kram

 5. Lambergsfrua skriver:

  Inte ska du sluta blogga bara för ett enda litet stavfel! Om man skulle gå efter det, blev det nog inte många bloggare kvar – och det vore väldigt tråkigt, tycker jag. Själv gör jag ofta sådana där små missar och trots att jag kollar igenom texten, slinker en del undan mina argusögon 😉

  Vi har också haft sol idag och 1 plusgrad. Så skönt!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Nej, jag fortsätter nog ett tag till, men jag måste nog kolla mina ögon faktiskt. Det är ett tag sedan och jag tycker att jag ser dåligt ibland.
   Hoppas ni får en fin helg!
   Kram

 6. Yvonne Käll skriver:

  Det här med att slinta på tangenterna är vi nog många om. Men jag tror nog vi läsare inte ser sånt, åtminstone inte jag. I sammanhanget har det inte betydelse med lite fel i orden. Jag reagerade då rakt inte på nåt fel i ditt inlägg. Fredagen den 13:e , ja kanske jag är lite skrockfull och bidragit till statistiken. Log lite vid det där med att ta ut mattorna på fredagen. Gjorde det jag också när jag var nygift, det var liksom det som gällde. Men inte numer. Tar sällan eller aldrig ut och piskar mattor numera.

  En riktigt skön helgt önskar jag dig. Själv tar jag bloggledigt lördag-söndag.
  kram

  • Ingrid skriver:

   Det blev ingen mattuttagning i dag. Jag sydde lite i stället. Fick en poncho i julklapp där framsidorna hängde löst.Nu har jag sytt ihop dem med bakstycket och det blev mycket bättre. Den är skön att svepa in sig i på kvällarna. Jag är lite frusen.
   Ha en skön frihelg!
   Kram

 7. Ditt namn skriver:

  Jag tycker inte alls att du ska sluta blogga. Du skriver så trevligt och det kan vara lite uppiggande för en annan att se att det kan bli fel ibland.
  Eftersom det blev en stadsresa för oss idag så hoppade jag städningen och julen får vara kvar till nästa vecka.
  Ha en skön kväll!

  • Ingrid skriver:

   Jag hoppade städningen jag också. Lusten gick av mig, så jag fick ta ett tag i dag i stället, men nu är det dammsuget i alla fall och mattorna har fått lite frisk luft.
   Kram

 8. Musikanta skriver:

  Numera har man tagit bort redigerarna (det var längesen man tog bort korrekturläsarna) och häromdagen kunde man läsa i NT att ”man får vänta med att spola isen tills kärlen kryper ner i marken.” Det blev morgonens första gapskratt. Det värsta var kanske att den (unga?) journalisten inte kände till ordet ”tjäle” utan trodde att det hette så. Datorn felmarkerar ju inte då det är ett rättstavat ord.
  Jag lever precis som vanligt denna fredag, som har varit ovanligt trevlig med lite solsken och äldsta dottern som frågade om vi skulle med till Frankrike i april där familjen har ett hus. Vilken fråga? Dessutom gick flyget från Skavsta som ligger nära oss.
  Kram från Ingrid som givetvis tycker som alla andra att du ska fortsätta blogga!

  • Ingrid skriver:

   Det finns mycket okunskap bland reportrarna, det förstår man. Jag hörde en gång ett reportage i radion om höskörden på Gotland och reportern betonade hela tiden ordet luzern fel. Han la betoningen på u-et och då blir det ju helt galet.
   Så trevligt med en resa till Frankrike! Det är härligt att få sitta och planera sånt nu i vinterrusket.
   Kram

 9. Hade inte en aaaning om att det var den 13.e idag! 🙄 alltså kunde inget hemskt hända mig….. 😉
  Visst slinker ett och annat felstavat ord igenom ibland, men den roligaste – och fräckaste, du får ursäkta – historien var om den unge mannen som mailade sin mor som skulle ut med en väninna på kvällen. Han skulle skriva ”Hoppas du får kul ikväll!” Men missa l-et i kul och tog bokstaven bredvid! gissa om mamman undrade vad han höll på med!! 😈
  Men så illa ska det väl inte gå för dig, dina felstavningar och felskrivningar har jag inte sett många av!! 😆
  KRAM
  Susie

 10. Nej, sluta inte blogga för all del, dina inlägg är så mysiga att läsa! Haha, när jag tittade tillbaka på meningen jag nyss skrev här, hade jag redan TVÅ fel! Jag har ett rättstavningsprogram, så att de felstavade orden blir understrukna med rött, men ibland skriver man ju fel ord i alla fall.
  Jag läser alltid igenom noga, precis som du, men ofta påpekar maken något fel ändå.
  Jaja, bara andemeningen uppfattas rätt, så!
  Här har det varit några plusgrader, lite gråmulet och vindstilla idag, skönt!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Visst kan det bli fel ord trots rättstavningsprogram, vi har ju många ord med olika betydelser och ett fel slinker lätt igenom.
   Gråmulet och ett par grader varmt har vi denna lördag,
   Kram

 11. Kraft´n skriver:

  Brukar säga att jag skulle vara en bra korrekturläsare, troligen beroende på att jag i från unga år plöjt igenom ett stort antal böcker. Men, men, jag såg dina små fel och tänkte att va då, feltryck kan väl hända i bland. Går in dagen efter jag skrivit min senaste blogg och trots att jag läser igenom förrän jag publicerar upptäcker jag med en gång ett felaktigt ord. Så jag kanske inte ska ta den sysslan. Fortsätt du och skriv, alltid kul att läsa. Kram Anders

 12. Hahaa 🙂 Du får skylla på otursdatumet!
  Nä, men då man skriver många inlägg och många svar slinker fel med.
  Vi som läser förstår nog ändå 🙂

 13. Hillevi skriver:

  Haha! 😀 Här var det också slå slabbigt att gummilstövlar var av nöden… men nu är det -10° och väldigt halt i ställtet…
  Visst är det så att man inte alltid ser de felvända bokstäverna, trots genomläsning, för ordet finns ju redan i hjärnan som då bortser från hur det verkligen är skrivet. Själv måste jag alltid rätta i efterhand och det gör det så knepigt i kommentarer, för där går det ju inte! Dina texter innehåller ytterst sällan missar utan är tvärtom mycket välskrivna och underhållande. Just därför var detta extra roligt! 😀

 14. Kicki skriver:

  Åh vad jag känner igen det där med felstavningarna, det beror ju inte på att jag inte vet hur orden stavas utan feltryckningar på tangenterna (och det sker allt oftare, kanske en form av skriftlig afasi)
  Lagom kallt här just nu, ca -7 grader och sol.
  Kram/Kicki

Kommentarer inaktiverade.