Kött från Ejmunds eller Brasilien?

Fredagen den 14 november| 16:30 | 7&#176, blåsigt

Dagen började ganska hyfsat, men vid 11-tiden började det regna och blåsa och sedan har det hållit på. Jag hade egentligen planer på att försöka ta mig till stranden i dag och ta något vackert foto till Slottsträdgårdsmästarens fototävling, men därav blev intet. Och i mitt bildarkiv finns det inget nytaget foto under november som är värt att skicka in. Jag får väl nöja mig med att rösta på de övrigas bidrag. Dagens foto, taget genom köksfönstret, visar lite av ovädret där utanför.

I dag har det varit vanliga fredagsgöromål och en vända på Klinte för att fylla på förråden. Jag skulle gå på ICA och handla, men där var stängt på grund av strömavbrott, så det fick bli Konsum i stället. Och när jag ändå var där passade jag på att köpte kött till en köttgryta.

Det bästa med Konsum är att de har gotländskt nötkött från Ejmunds Gård här på Gotland och korv och andra charkuterier från Gutechark i Sanda, som bara ligger ett par km från Klintehamn. Lite dyrare blir de produkterna, men de är väl värda sitt pris. Nötköttet från Ejmunds Gård smakar så mycket bättre än Naturkött från Brasilien.
Eller är det bara inbillning?

Jag tycker att vi ska köpa så närproducerade livsmedel som möjligt och stödja våra lokala producenter. Jag är lite slarvig när det gäller att handla ekologiska varor, men just när det gäller kött, väljer jag noga vad jag köper för något. Och nog måste det vara bättre, när man tänker på miljöpåverkan, att handla sådant som är producerat i närheten, än kött och/eller grönsaker och annat som forslats långa vägar med flyg och båt. För när man läser om hur maten reser fram och tillbaka genom Sverige kan man bli riktigt fundersam. Och det är ju inte transporter bara inom landet, maten forslas långa vägar, förädlas och forslas sedan tillbaka igen. Så jag bidrar med det lilla jag kan, köper Ejmunds kött och Gutecharks korvar.

Nu står en gryta med nötkött, morötter, palsternacka, selleri och rödlök och puttrar på spisen.
Den ska vi äta i kväll med ett glas rödvin till och sedan blir det Doobidoo och Idol på TV. En perfekt fredagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Kropp och själ, Matprat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *