Kristiansund – Trondheim – Oppdal

Det regnade i morse och det har regnat från och till hela dagen, men på något förunderligt sätt har vi gudarna med oss, för just de timmar vi skulle gå och se oss omkring i Trondheim blev det, om inte solsken, så i alla fall uppehåll och en aning sol.

Dagen började tidigt och vi lämnade Kristiansund över Krifast, som med sina mäktiga broar och tunneln som går under Freifjorden förbinder staden med fastlandet. Vår chaufför, som önskade sig motorväg, fick minsann visa sin skicklighet i den smala och slingrande vägen som ledde mot Trondheim. Vägstandarden här i Norge är verkligen bedrövlig. I kväll är det fler än jag som beklagar sig över att hotellet vi bor på, Quality Hotel Oppdal, svajar betänkligt.

Vid förmiddagens bussfika beklagade sig en av resenärerna, vi kan kalla henne IM att hon inte mådde bra och hon blev riktigt dålig och greps inte bara av illamående med kräkningar utan fick en riktig panikattack, men som tur var lyckades guiden lugna ner henne och efter en stund var friden i bussen återställt igen.

Med i bussen har vi en mamma med en son som har Downs Syndrom. Han är i femtioårsåldern tror jag och han har blivit allas kelgris. Han har varit ett riktigt solsken och hans: ”Jag gilla di”, har man hört många gånger om dagen. IM som blev dålig har varit jättesnäll mot honom och när han fick se att hon blev sjuk blev han väldigt rädd. Han storgrät och mådde så illa att bussen var tvungen att stanna, så att han fick gå ut ett tag. Men då hade IM piggnat till, så hon följde med honom och hans mamma ut och när de fått stå och krama om varandra en stund blev han glad igen.

Efter en färjetur på tjugo minuter slingrade vägen vidare mot Trondheim, men när vi närmade oss staden blev vägen bättre och vi åkte genom en hel rad tunnlar och på bred motorväg och kvart i ett var vi framme. Efter en rundtur med bussen blev vi avsläppta i närheten av Nidarosdomen, som ju var dagens huvudattraktion.

Jag och några till startade med att gå till ett café och äta lunch och när vi kom ut därifrån hade regnet upphört och sedan gick vi till kyrkan.

Nidarosdomen är ganska mörk, både utvändigt och invändigt, men ändå otroligt vacker och väldigt pampig. Det är roligt att ha sett den, om det skulle bli några högtidligheter därifrån i framtiden kan jag ju alltid säga: ”Där har jag varit”. Den siste kungen som kröntes i Nidarosdomen var Håkon VII 1906. Kröningsceremonin avskaffades 1908 men traditionen att välsigna Norges nya regent i Nidarosdomen lever vidare och 1991 välsignades Kung Harald där.

Tiden som var kvar innan bussen skulle hämta upp oss, använde jag till att gå runt och se mig omkring, fotografera den vackra Nidälven och husen längs den och se på folklivet vid marknadstorget, för där var det ett riktigt myller av olika stånd. En smultring köpte jag också. Först trodde jag att det hade med smultron att göra, men det visade sig vara en nyfriterad munkring.

Vägen från Trondheim till Oppdal var betydligt bättre än förmiddagens kostig. Nu började dett regna igen och det regnade hela vägen till Oppdal. Men det var ett vackert landskap med mäktiga snöklädda fjäll och djupa raviner och däremellan dalar med vackra gårdar och åkrar. En paus för bussfika blev det trots regnvädret, men det var snabbt avklarat och vid sextiden var vi framme vid vårt hotell i Oppdal.

Här fick vi en riktigt god middag med purjolökssoppa som förrätt, svinerygg (fläskkarré) med madeirasås och grönsaker som varmrätt och jordgubbsfromage till efterrätt. Det smakade verkligen gott efter två kvällar med kokt fisk. 😉

Nu är det sista kvällen i Norge, för i morgon bär det av mot Sverige igen. Bussen avgår inte förrän 8.30 😀 så vi har vi sovmorgon. Men jag misstänker att vi inte anländer till Sunne förrän ganska sent på kvällen, för vi ska köra 50 mil under dagen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Norge med Hurtigrutten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Kristiansund – Trondheim – Oppdal

 1. Kusin Göran skriver:

  Vilken härlig resa ni gjort i Norge. Jag tycker där är otroligt vackert – mäktigt på många platser. Välkommen hem till Sverige igen! 🙂

 2. Gunnel skriver:

  Otroligt fina bilder du visar, och jag förstår genom din blogg att det varit en händelserik resa. Kul att titta på foton sen och minnas allt man varit med om. Kram

 3. Hejsan Ingrid !

  Du hinner med att ta foton och föra in dom och skriva om Din spännande resa. Jag blir orolig och längtar hem. Bara resan till Älvkarleby en dag var en strapats.Regnet gjorde väl att det blev obekvämt.Även om det förde tur med sig.

  Du är väl snart hemma igen.
  Ska ut med flickorna idag, får följa med dom till Viksängens loppmarknad, det är Pingströrelsen som har det. Kul att de tänkte på gamla Mi.

  Kram Majsan

 4. Skatan skriver:

  Vad du får uppleva under den här färden … inte bara vackra Norge, maten och alla ställen, de dramatiska vägarna, utsikterna … utan också ressällskapet som du beskriver så levande …

  Det måste ha varit en härlig resa … även om den ibland kanske varit ansträngande. Och lagom tills du kommer hem till Sverige kommer solen tillbaka hit ska du se.

  Kram!

 5. Raija skriver:

  Trondheim ser ut att vara en vacker stad. De verkar ha statyer lite överallt, som de har i Oslo. Nikarosdomen är verkligen ståtlig och så rikt utsmyckad.

 6. Lambergsfrua skriver:

  Tack för fina foton och trevlig reseberättelse, Ingrid!
  Så har jag då följt dig ännu en dag på resan, som är fylld av så många vackra vyer och minnesvärda händelser. Och ett visst mått av dramatik därtill. Skönt att det ordnade upp sig för ”Ja gilla di”, så han kunde känna sig lugn igen.
  Jag håller helt med dig om domen i Trondheim – alldeles för mörk och dyster om än vacker och imponerande i sin storlek och utsmyckning.
  Önskar dig fortsatt ”go tur”!
  Varma kramar,
  Lambergsfrua 🙂

 7. Znogge skriver:

  Trots regnet så var det väldigt vackra bilder som du bjöd på! Trevligt att få följa med på din resa och se hur du har det. Hoppas det blir en behaglig hemresa!

  Kram

 8. skogsnuvan skriver:

  Ja återigen samma rutt som vi for men efter Trondheim hade vi inte så långt hem utan åkte direkt över Östersund. Den mörka kyrkan kände jag sådant obehag för så jag var tvungen att gå ut därifrån. Jag vet inte vad det var men det var kanske allt sorg som satt hårt i väggarna.
  Nu har du gjort din resa till Norge snart och jag kan tro att du inte ångrat dig för det är verkligen en upplevelse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *