Kruppkaksmåndagen

Solen tittar in just nu och även om det är rätt många och tjocka moln på himlen ser det ut att kunna bli en ganska fin dag. Jag har en liten strykhög som jag ska ta vara på, sen får vi se vad dagen bjuder på.

I fredags när jag var uppe på kyrkogården svängde jag in på Stenstugu på vägen hem och klippte av några grenar från forsythiabusken. Det ska bli spännande att se hur lång tid det tar innan de slår ut.

Kruppkaksmåndagen är det enligt allnakku idag och om äldste sonen varit i form skulle jag ha gjort ett kroppkakskok idag, men det får vara tills alla är friska.

Kruppkaksmåndagen kallas dagen före fettisdagen. Gotländska kroppkakor görs på kokt potatis och fylls med stekt fläsk, lök och kryddpeppar. De öländska däremot innehåller råriven potatis och rått fläsk och måste kokas länge. Ofyllda kroppkakor är blinninggar.

Dagens ordspråk:

Man får ta folk som de är och inte som man vill att de ska vara.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Matprat, Trädgård och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till Kruppkaksmåndagen

 1. När vi flyttade hit så blev jag förvånad över att det åts så mycket kroppkakor. Trodde det var typiskt för ölänningar! Men dom gotländska är betydligt godare än dom från Öland!! 😆
  Såg ditt tidigare inlägg med Picassomålningen, en av hans få som jag verkligen gillar! 😉

 2. jam45 skriver:

  Kloka ord….men ibland är det lätt att ”vilja göra om lite….”

 3. Lambergsfrua skriver:

  Kroppkakor som är sååå gott! Mamma gjorde det ibland och tydligen använde hon sig av ett gotländskt recept. Jag visste faktiskt inte att de öländska görs med rått fläsk och råriven potatis. Det kan ju aldrig bli lika gott tycker jag. Stekt fläsk är betydligt smakligare än kokt – tycker jag.
  Önskar dig en fin dag med åtminstone solglimtar.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Förberedelserna tar ju lite tid, men när väl potatisen är kokt och pressad och köttfyllning stek och klar är det rena snabbmaten. 😀
   Solen har minsann anats idag och jag har varit ute på en promenad, men attan så halt det var idag, rena isgatan. 👿

 4. Ailas skriver:

  Kroppkakor var det länge sedan jag åt. Tycker inte att de som finns i butikerna är särskilt goda och själv skulle jag aldrig klara av att göra egna.

  Funderar också på att ta in någon trädgårdskvist, bara för att få uppleva ”våren” lite extra tidigt. Just nu är det inte tal om vår, det till och med snöar lite.

  Önskar dig en trevlig måndag!
  Kram

 5. Anne-Lie skriver:

  Kroppkakor är så got. Mamma och jag ska försöka koka det någon dag. Till och med mina barn frågade om det häromdagen.
  Kram!

 6. Åh,det skulle Madeleine gilla.
  Och Dennis, jag föredrar dem
  stekta.

  Vad jag avskyr det där blåa fältet som dyker upp så fort
  om jag inte är påpasslig raderas allt.
  Blir så trött på att skriva om i ett
  Och så kommer det opp att de hittade en likadan.
  kommentar.
  Det gör det väl nu med.

 7. Znogge skriver:

  Bättre att vänta tills alla kan äta och njuta 🙂

  Ha en fin måndagskväll!

  Kram

 8. Kicki skriver:

  Vad trevligt att du hamnat på Revy, det är ju det jag säger att du verkligen tar tillvara på din tid på bästa vis.
  Öländska kroppkakor har jag aldrig ätit, men den sort du beskriver gör jag allt som oftast, det är Berras älsklingsrätt.
  Kanske är det dags att göra några, för potatisen jag senast köpte var av den mjöliga sorten, så den passar ju bra till kroppkakor, annars köper jag alltid fast potatis när man kan välja sort.
  Kram/Kicki

 9. Kraka skriver:

  Forsythia är en av mina favoriter och om jag någonsin mer får en egen trädgård så ska där finnas minst en buske av denna vackra växt.
  Kroppkakor är inget jag brukar göra, men jag äter det gärna om jag blir bjuden.
  Ha en fin måndag Ingrid! Hoppas din familj snart är fit for fight igen.

 10. Beppan skriver:

  Där fick jag lära mig något nytt igen! Jag visste inte att det finns Gotländska kroppkakor! Har haft för mig att kroppkakor gjorda på kokt potatis är Öländska delikatesskroppkakor.
  De som är gjorda på rå potatis blir ju ungefär som Norrbottnisk palt. Gott det också, men får jag välja så blir det kroppkakor – de Gotländska förstår jag nu.

  Länge sedan jag gjorde sådana. Det får bli ett kok framöver…

 11. Rigmor skriver:

  Nu är jag ingen älskare av kroppkakor, men om…skulle nog föredra den gotländska varianten!! Ibland bjuds de gamla på jobbet på kroppkakor, men kocken tror jag inte riktigt har klart för sej vad det är han ska laga…så det brukar inte vara någon kulinarisk överraskning direkt…!!
  Ja…allergi är inte något vi vill ha, varken mot katt eller pälsdjur över huvudtaget. Nu har de haft hund i familjen så det lär det knappast vara, men man vet aldrig…Men huvudsaken han mår bra, även om jag är väldigt valpsugen…
  Ha en skön fortsättning på måndagskvällen!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Vi äter kroppkakorna med smält smör och lingonsylt, men så gör jag en vitsås med rester av fyllningen i och kryddar ordentligt med kryddpeppar och den såsen sätter pricken över iet. 😀

 12. Skogsnuvan skriver:

  Tack för den upplysningen om skillnaden på kroppkakor. Det har jag aldrig vetat om . Pitepalt är också en sorts kroppkakor men jag tror att det är kornmjöl i dom istället för vanligt mjöl. Här är kroppkakor ingenting som man gör.

  • Ingrid skriver:

   Kroppkakor älskar gotlänningarna och när någon restaurang har det på menyn blir det rusning dit.

   Nästa lördag ska jag och äta kroppkakor hos Rut som är med i SPF. Hon hade skänkt ett antal kroppkaksluncher som lottvinster och jag hade turen att vinna. 😀

 13. Suss skriver:

  Intressant med maträtten som nästan är densamma över hela långa Sverige och ändå så olika. Jag lärde mig när jag bodde i Piteå och då var det förstås Pitepalt som stod på menyn. Rå potatis, kornmjöl och rått fläsk. De skulle koka tills de flöt upp och det tog sin lilla tid. Jag övergick ganska fort till att steka fläsket innan, det var godare än det kokta.
  När jag bjöd mina föräldrar fattade de ingenting. Min mor brukade göra det hon kallade småländska och de var exakt som dina gotländska. Jag gillar palten jag! Fast, jag gillar de öländska också, men inte gör jag några längre. Undrar var kärestan skulle tycka om jag ställde fram pitepalt? KRAM!

 14. Kajsastina skriver:

  Kroppkakor är gott och recepten varierar över landet. För en vecka köpte jag traktens godaste kroppkakor i en kött affär här, som ocks¨gör färdiga maträtter: kroppkakor, rotmos m magert fläsk, ärtsoppa,laxpudding osv. Den är gjord på kokt potatis och mycket god. Jag köpte också 2 st Biff à la Lindström som det bara var att lägga i stekpannan.
  Nu kommer den härliga tiden att kunna ta in kvistar som sedan får blommor på bar kvist.
  Ha en bra vecka! vi hörs igen!
  kram

  • Ingrid skriver:

   Det är ju perfekt att kunna köpa lite färdiglagat när man är ensamhushåll.

   Blir jag sugen på något typ kroppkakor eller en stekt kyckling eller en köttgryta finns det alltid hungriga barn som ställer upp och hjälper till att konsumerad det. 😉

 15. Inger Johansson skriver:

  Åh, gotländska kroppkakor som är så gott 😛
  Kram Inger

 16. Agneta skriver:

  God kväll, Ingrid!

  Så vackert det är med några kvistar i en vas! Behöver inte alls vara en massa dybara blommor, dom är vackra som dom är och då särskilt Forsythian som har ett vackert och fylligt grenverk. Så har du en fin duk på bordet också som passar bra till 🙂

  Kroppkakor har jag aldrig smakat, vad jag kan minnas, i alla fall. Har förstått av kommentarerna att det är fläsk och potatis….vilket låter väldigt gott.

  Gott att veta att sonen är hemma igen vilket tyder på att allt gick bra 🙂
  Numer går det undan minsann, inte stanna för länge och ta upp dyra platser om det finns anhöriga som har kunskap, tid och ork samt att man själv är någorlunda bra.

  Vilken tur att du vann en middag med just kroppkakor. En toppenbra vinst och något att ha i minnet. Det behöver ju inte alltid vara saker man vinner.

  Kylan håller sitt grepp om oss och ser att det är glasgata på trottoaren och tomt ute. Det är så förrädiskt när vi får lite nysnö utan paus, så isen som ligger under inte syns.

  Ha det så bra, Ingrid!
  Varm kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Hejsan Agneta!
   Visst är det trevligt att ta in kvistar och få se dem knoppas och blomma.

   Duken är riktigt fin, måste jag ju få säga, trots att jag har sytt den själv. 😉 Jante, Jante! 🙄

   Sonen, som åkte in förra veckan med en brusten blindtarm är nu hemma igen efter en vecka på sjukhuset. Matt, men vid gott mod och två veckors sjukskrivning.

   Det ska bli trevligt att få komma till Rut och smaka hennes kroppkakor. Alla gör ju inte exakt likadant.

   Kallt och snö hela dagen idag, men vad hjälper det att klaga. Det är bara att stå ut! 🙁

   Kram, Ingrid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *