Kruse i Sproge

Det är grått och trist och alldeles mörkt inne. November fortsätter på samma trista sätt som november brukar göra, men då får man roa sig på andra sätt för att göra tillvaron lite trevlig. Jag har varit inne vid min granne Rut och druckit förmiddagskaffe och ätit en underbart god smörbulle och så har vi ”facebookat”.

Rut och hennes man Sune har gjort en stor kulturgärning under sitt liv genom att vårda och ta vara på en gammal gård vid Kruse i Sproge. På senare år har Rut varit ute i bygdegårdarna och berättat om gården och visat kläder och textilier därifrån och tillsammans med släkt och goda vänner gjort ett riktigt skådespel av det, vilket Mats Ahlby filmat.

En kulturgärning gör också Kenneth Broström, som lägger ut massor av gamla filmer från Gotland på facebook, så att vi andra kan få titta på dem. Det är dock inte lätt att leta sig fram där bland alla inlägg och det tog en stund att hitta filmerna, så även om jag delat dem till mitt facebook-konto, så försvinner de snart i mängden av inlägg där också, så därför har jag valt att lägga in filmerna från Kruse i min blogg. Då vet jag var jag har dem.

Ni som vill öva språkörat har ett gyllene tillfälle till det nu, för Rut och Sune pratar ett vackert gutamål, men det finns en annan berättare också, som kanske är lättare att förstå, så misströsta inte. Det kan ta en liten stund innan filmerna laddar upp på sidan, men vänta en liten stund bara så dyker de upp.

Mycket nöje!

Uppdatering 20/11 2014:

Jag har flyttat filmerna till en egen sida och de ligger nu som en underrubrik till Videor i översta menyn. Klicka HÄR så kommer du direkt dit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Kruse i Sproge

 1. Znogge skriver:

  Nu har jag inte hunnit att lyssna på allt men jag måste säga att et är en väldigt behaglig dialekt!

  Kram

 2. Laila Östergren skriver:

  Vilka härliga filmer. Roligt att de blivit gjorda och få höra berättas om förr i tiden.
  Ha en skön kväll.

 3. Bosse Lidén skriver:

  Jag älskar den dialekten. Intressant att se och lyssna på. Nu får jag inte glömma bort att se de andra två delarna en annan gång. Vilket värdefullt och fint arbete de lagt ner på allt. Kram Bosse Hösttrött

 4. Lambergsfrua skriver:

  Nu har du också gjort en kulturgärning Ingrid, som sprider detta.
  Varm kram och tack,
  Lambergsfrua 🙂

 5. mien skriver:

  Jag har sett KRUSE-filmen flera gånger, älskar historien om sprogeborna förr i tiden.

 6. Kicki skriver:

  Men vilka trevliga filmer. Jag har börjat se den första, ska fortsätta senare.
  Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *