Läget på svanfronten

Här är ett par timmar gammalt foto av svanarna, som häckar på slipen i Klinte hamn. Tyvärr lär det nog inte bli så många ungar, för häromdagen när vi stannade till för att titta på dem, hade den som för tillfället skötte ruvningen lämnat boet och höll på med reparationsarbeten. Vaggande klev svanen omkring och plockande lite planlöst med pinnar och vedbitar som sköljts upp av vågorna och då kunde jag se att det bara fanns två ägg.

Vattenståndet har stigit en aning och jag blev nästan orolig idag när jag såg hur nära vågorna kom bobalen. Blir det ordentligt blåsigt skulle ju hela boet kunna sköljas ut i vattnet. Undrar om svanarna har någon plan för det?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Djur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Läget på svanfronten

 1. Znogge skriver:

  Man kan tycka att svanarna borde ha bättre förstånd. Men så fungerar det inte alltid i djurens värld…

 2. Det kanske var lägre vattennivå då redet byggdes.
  Har de inte inbyggt att det ska ligga en bit ifrån vattnet.
  Du får hålla koll.Och följa upp hur det går.

 3. Ailas skriver:

  Fin bild och intressant i största allmänhet. I Wikipedia står det: Boet, som i snitt mäter en meter i diameter, placeras direkt på marken i närheten av vatten. Jag ser fram emot en fortsättning på storyn (och skulle även mycket gärna vilja ha den i Tankerummet, där en diskussion kring fågelbon kunde blir intressant).
  Jag har intagit lunchen med de goda kollegorna. Det snöregnade när jag åkte in, men sedan slapp vi regnet. Fick dock sitta inomhus. Nu är gatan torr, men gräset är fortfarande blött. Ingen trädgård alltså. Kanske läge att torka köksgolvet?
  Jag hoppas att du slitit klart för idag!
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Det står också att de kan lägga 5-9 ägg, kanske var några dolda så att jag inte såg dem. Det ska bli spännande att se när det blir dags för ungarna att komma ut.
   Här har varit sol hela dagen, gräsmattorna är klippta, middagen aväten och nu sitter jag framför TV:n med laptopen i knä och ett glas vin på soffbordet. Jag har det ganska skönt med andra ord 🙂

 4. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Hoppas innerligt att äggen klarar sig och att vattnet håller sig på plats 🙂
  Kanske dom nykläckta ungarna ska direkt i vattnet och därför ligger boet så nära?
  Detta är en riktigt spännande följetång och hoppas på att allt ordnar sig annars får väl någon flytta boet lite längre upp, om det går.

  Här är det ömsom sol och ömsom svarta moln och den utlovade åskan har inte anlänt ännu så kanske ovädret passerar förbi. Men någon värme kan man inte tala om inte.
  Trevlig helg!
  Kramen, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Jag hoppas ju också att jag ska kunna få bilder på några nykläckta fina svanungar om några veckor.
   Hoppas att ni slipper åska, det är inte trevligt alls. Jag antar att när man bor i storstad så är man säkrad för åsknedslag, men här på landet får man allt dra ur alla kablar och sladdar när det drar ihop sig.

 5. elisabeth skriver:

  Hoppas det går väl för svanen och äggen. Har faktiskt inte tagit del av att en svan gör detta så nära vattnet, och visst är blåsten en fara. Kul få höra fortsättningen, för svanar gillar man ju 🙂 fast de som vet säger de kan vara aggressiva.
  Hoppas fredag-kvällen blir bra.

  • Ingrid skriver:

   Svanar kan vara riktigt elaka. När våra barn var små brukade vi gå och bada vid en strand som heter Björkhaga och där låg det svanar ibland i strandskvalpet och de jagade barnen så fort de försökte gå ner i vattnet.
   Kvällen artar sig alldeles utmärkt!

 6. Gun skriver:

  Vad roligt det skulle vara om du skulle få se ungarna åxå, för då skulle vi ju få ta del av det:)

 7. Elisabeth skriver:

  Vi följer händelseförloppet med spänning. Trevlig helg!

 8. Lambergsfrua skriver:

  Ja du Ingrid, en fågelhjärna är nog inte så stor och den lilla hjärnvindlingen som finns, är nog av det primitivare slaget. Där finns tydligen inte förmågan att tänka framåt – vad händer om? Jag hoppas innerligt att vattnet inte stiger, utan att boet för vara i fred tills ungarna har kläckts. Spännande!
  Ha det gott!
  Kramar!

 9. Inger Maryissa skriver:

  ja, svanboet ligger lite läskigt nära vattnet.
  Säkert bra att vara nära vattnet när ungarna har kläckts,
  men precis som du undrar jag vad händer om det skulle blåsa och vattenvågor sköljde över boet.
  Ha en fin helg
  kram

Kommentarer inaktiverade.