Lägg lasra på minnet

Det dök upp ett nytt ord idag som jag aldrig sett tidigare, ordet lasra. En rubrik i Expressen meddelar att Lindsay Lohan vill nu lasra bort sina fräknar. Jag begriper givetvis innebörden, men vem har hittat på att göra ett nytt verb av uttrycket ta bort med laser? Kan det vara Expressens rubriksättare? Det är hur som helst bäst att lägga ordet på minnet, för det dyker nog snart upp i något korsord.

Låter jag grinig? Jag känner mig lite grinig i alla fall, för den här fredagen den 13:de har inletts med regn och blåst. Jag har varit ute och försökt sätta mina penséer på framsidan i lä av husväggen, för de börjar bli så rangliga så de blåser omkull i den hårda vinden. 4-5 mm regn kom det i natt/morse, men just nu är det uppehållsväder.

Men allt är inte negativt. I Dagens Nyheter kan man läsa att Högsta Förvaltningsdomstolen slagit fast att man inte behöver betala TV-avgift för en dator med internetuppkoppling, vilket Radiotjänst hävdat. HFD anser att en uppkopplad dator är inte avsedd för att ta emot tvsändningar – även om den kan det.

Det är tur att man tagit det vettiga beslutet, för annars skulle ju TV-avgift komma att gälla även alla som har en smart mobil.

Radiotjänst uttrycker besvikelse över utslaget och konstaterar att man nu får återgå till den tidigare tillämpningen – alltså ingen avgift för datorägare.

Ha en skön fredag och ta det lugnt (med tanke på datumet)! 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nyhetskommentar, Tänkt, TV. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Lägg lasra på minnet

 1. znogge skriver:

  Det var verkligen tur att det beslutet fattades. Någon måtta får det vara tycker jag!

  ”Lasra”, tja det går allt utför med språket. På vissa plan i alla fall…

  Kram

 2. Inger Maryissa skriver:

  Ja, det är bra att man inte behöver betala TV-avgift om man har dator eller Smartphone
  Säkert de flesta har TV…..men ändå….
  kram

  • Ingrid skriver:

   Jag tror att det är en hel del som inte har TV i och med att det finns så många andra möjligheter att se tv-programmen, men det är bra att HD kommit med den här domen. Vill Radiotjänst ha någon ändring till stånd krävs de nu en lagändring.
   Kram

 3. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Även jag har skrivit några rader om Tv-licensen som jag tycker dom ska skrota för alla om det ska vara rättvist.

  Vad lasra betyder förstår jag men undrar om ordet finns i SAOL?
  Det kommer så många konstiga ord numer så man hinner inte med och mycket kan vi nog tacka både mobilernas SMS och datorerna för.
  Synd, för språket ska vårdas!
  Någon ordning får det väl ändå vara?

  Hoppas dagen förlöper utan problem trots olycksdag 😉
  Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Jo, det finns i SAOL – ge lasereffekt, lysa med laser, så det är väl bara att acceptera ordet, man jag gillar det inte ändå.
   Dagen har gått bra utan ett enda missöde!
   Kram

 4. Viola skriver:

  Att det var fredagen den 13:de hade jag inte tagit till mig, men nu vet jag.
  Det var ett riktigt beslut som Högsta Domstolen har tagit. Det skulle se något ut
  om alla datorinnehavare skulle betala avgift.
  Lasra – låter konstig men kanske bäst att lägga det på minnet. På tal om minne
  så tycker jag det börjar bli fullt och även svårt ibland att komma ihåg vad som
  finns där. Får man skylla på åldern?
  Ha det bra.
  Kram Viola

 5. Rigmor skriver:

  Ja det är inte utan att man är lite extra försiktigt idag, när det är fredagen den 13:e…!! Än så länge inga större missöden, och hoppas kvällen ska fortsätta så också.
  Såg också att radiotjänst fick vika sig där, och det tycker jag är helt rätt.
  Ja, inte direkt snålblåst och regn här, men skurar och lite vind, ja det är det allt. Enda fördelen med det är att det är myggfritt…vi har annars otroligt mycket mygg i år, har aldrig varit med om maken.
  Lasra…ja det är väl inget jag kommer att nyttja, men ordet kan ju vara bra att komma ihåg…om det nu är ett ord…
  Ha en skön fredagskväll!!
  Och tack för dina rara kommentarer på min blogg angående bilderna från Gotland!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Åke var ju väldigt rädd för fredagen den 13:de och för talet 13 också. Det blev nästan som en riktig fobi och han hade alla möjliga hyss sig för. Bland annat fick han inte titta på klockan när det blev t ex 12.13. Såg han att klockan var 12.05 gällde det att beräkna tiden så att han inte tittade igen när den var just 12.13…..
   Jag ser fram mot flera vackra bilder!
   Kram

 6. Kraka skriver:

  Haha… Ja, det kommer verkligen en massa konstiga nya ord. 🙂

  Skönt att det nu är fastslaget att en dator inte är en TV!

  Önskar dig en trvlig helg och att det blir bättre väder. Här på Marstrand har det varit fint hela veckan även om det blåser en del. Men jag ska jobba hela helgen…

  Kram

 7. Elisabeth skriver:

  Språkutveckling och avslut i domstol. En inte alltför grinig dag. Ha en bra helg! Elisabeth

 8. Hillevi skriver:

  Det är som barns sätt böja ord men ofta ganska logiskt. Efter ett tag vänjer man sig. Som med att ”googla” t ex. Praktiskt. Man får hoppas att det inte leder till en förenkling av språket i stort så att satsmelodierna förändras; svenskan är ju vacker! Annars tycker jag om att leka med ord, fast då är nog inte genomslagskraften så stor! 😀

  • Ingrid skriver:

   Jag löser rätt mycket korsord och har en känsla av att konstruktörerna utgår ifrån att man googlar, för det dyker ofta upp konstiga ord som i alla fall jag inte hört förut. Jag blir tvungen att ta reda på om jag löst fel eller om orden verkligen finns.;)

 9. GeddFish skriver:

  Fredagen den 13 blev riktigt trevlig för mig! Du kan se bildreportage hos mig.
  Konstiga ord kommer alltid att dyka upp. Tror inte min pappa hade fattat hälften (född 1899) 😉
  Soliga kramar! Gerd♥

  • Ingrid skriver:

   Tänk bara så många konstiga uttryck vi har fått lära oss bara när man tänker på utvecklingen av IT. Det är ju en helt ny värld som vuxit fram under de senaste 50 åren.
   Kram

 10. Gunnel skriver:

  Lasra måste jag lägga på minnet. Det är säkert ett ord som jag kommer att använda många gånger…eller inte. I talspråk kan det kanske vara ok men i skrift bör man nog var lite mer noga tycker jag. Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag tycker att pressen har ett stort ansvar, för det är ofta där såna här konstiga konstruktioner dyker upp. Lasra finns dock med i SAOL och är väl därmed bara att godkänna. 😉
   Kram

 11. wiolettan skriver:

  Det ordet har jag heller inte hört förut och gillar det inte alls. Jag har kanske överhuvudtaget svårt för dessa konstiga ord som ibland dyker upp. Lasra, mickra, vabba, ja det är väl nya tiden. Men, jag tycker bara att det låter, vad jag jag säga, ja slarvigt.
  Fredagen den 13:e blev en dag också, kanske inte något att klaga på.
  Trevlig helg till dig.
  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Språket utvecklas och förändras hela tiden och det vi tycker känns fel och slarvigt idag, accepterar vi kanske efter ett tag.
   Jag redde också ut fredagen de 13:de utan några missöden.
   Kram

 12. Louise skriver:

  Jag är förmodligen väldigt gammalmodig i mitt tänkande, men jag gillar inte alla förenklade och moderna uttryck. Det är en sak att man i talspråk kanske inte ”orkar” vara korrekt i alla lägen, men min personliga åsikt är att dagens acceptans av diverse konstiga och moderna ord, i skrift och ordlista, är ett sätt att gömma sin lättja bakom något som försvaras som ”språkutveckling”. När man gör varenda nytt ord som framkommit i talspråklig lättja, till en regel i skrift, tycker jag snarare att det blir en ”språkavveckling”.
  Men det är min personliga åsikt …

  Men det är riktigt som du du skriver, att man kan göra sig själv uppmärksam på att de dyker upp … dessa nymodigheter. Det betyder inte att man måste älska det … 🙂

 13. Thove skriver:

  Tack! Avgiften i sig är inte helt fel, men man kan inte med fullaste allvar försöka ta ut den på datorer och telefoner?? Det vet ju alla att de inte främst är till för att titta på tv! Personligen tänker jag inte betala en avgift för att jag arbetar på min dator… Betalar du tv-avgift? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4414/betalar-du-tv-avgift

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *