Långfredag

Vilken härlig dag det var igår och det ser ut att kunna bli lika fint idag. Lite lätta skyar är det på himlen, men de försvinner nog fram på dagen och skulle de inte göra det, så är det varmt och skönt i alla fall.

Igår satt vi ute i solskenet och mådde gott nästan hela eftermiddagen och fram mot kvällningen gick jag en kort promenad. Min rygg dummade sig lite och jag kände att jag var tvungen att få ut och sträcka på mig och det var nog inte helt fel, för dag känns det mycket bättre. Längs dikesrenarna är det nu, förutom alla blåsippor och vitsippor, fullt av violer, det är verkligen en fröjd för ögat.

När det gäller gårdagens påskmarsch i Visby, så blev det ett nytt världsrekord. 3.333 påskkärringar och påskgubbar deltog. Ett visst gnissel i leden uppstod dock eftersom arrangörerna hoppats på rekord, men inte tagit med det i beräkningen när man laddat upp med påskägg till deltagarna. Nu blev många barn till sin stora besvikelse utan påskgodis. Dessutom lär många vuxna ha roffat åt sig av påskäggen som var avsedda för barnen! 🙁

Långfredagen var förr i tiden verkligen en oändligt lång och tråkig dag. Man fick inte gå ut och leka och på radion var det bara gudstjänster och det spelades bara sorgemusik. Allting var stängt och tyst och först år 1969 hävdes förbudet mot att ha offentliga nöjen öppna på långfredagen.

Nu är det helt annorlunda. Livsmedelsaffärer, handelsträdgårdar och till och med Granngården har öppet och med hjälp av extrapriser nu i helgen försöker man att locka kunder till butikerna. Folk jobbar helt ogenerat ute i trädgårdarna och det är nog inte många som tänker på vad de här dagen egentligen representerar. På radio och TV är programtablån som vanligt. Tänk om man hade haft en aning om att det skulle gå att se ett program som ”Så ska det låta” en långfredag!

Vi har inga speciella planer för dagen, utan tar det som det kommer. Blir det fint väder sitter vi ute i solskenet och så ska vi nog ta en vända upp till kyrkogården i Fröjel för att vattna. Nu har det inte regnat på ett tag, så penséerna som jag planterade förra veckan behöver nog en skvätt vatten.

Ha en riktigt lång och trevlig fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan, Påsk, Seder o bruk och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Långfredag

 1. Pia skriver:

  Härligt med lite långledigt nu när det är så fint väder 😀 Tur att det har ändrat sig ang långfredagen . Idag har jag tänkt göra massor, köttbullar till påskbordet, baka bröd och så en massa städning och tvätt, så kan jag ta det lugnt resten av påskdagarna .
  Glad Påsk på er 😀

 2. Eva Henriksson skriver:

  Så fint när du pratar om förr….Min mamma sa att ångfredagen var årets tistaste dag och det var ju för att inget glatt fick göras förr. Allt var stängt. Barnen fick knappt leka.
  Men som väl är har det luckrats upp. Vi har lite regn nu på morgonen men det ljusnar säkert. Luktvioler har vi och små gullvivor! Vilken ljuvlig tid. köttbullar -ja det måste jag göra…… Kram och Glad Påsk!

 3. Tina skriver:

  Jag visste inte att det fanns en lag som togs bort -69…. Men jag kommer ihåg att långfredagen var den längsta och tråkigaste dagen i min barndom. Och nu förstår jag varför. Tack för den informationen Ingrid!!

  Roligt med världsrekordet… men tråkigt att inte dom vuxna lät barnen få sitt godis först.

  Nu har vi äntligen sol här ;o)) Det har regnat till och från i 2 dagar. Men man får försöka tänka positivt… Sista snön har ju smält fortare pga regnet.

 4. Glad Påsk !

  Mycket riktigt det Du skrev hur det var förr, jag skrev just det till någon i morse, minns inte till vem.Inget stoj och glam den här dagen inte en bio ens.Statt tror jag var stängt.Mörka kläder fick vi ha.Juldagen likaså.Vidrigt. Vi ungar fick inte skratta och vara glada.Du och jag har tydligen haft likadan uppväxt.Var det så sent som 1969, det året jag träffa Dennis som det upplöstes.

  Gick ut en vända på 52 minuter, träffa på en dam som pratade skånska, när jag sa att jag fick ”order” av ledaren på F.L.Fr.Då sa hon att det var hon som startade 1999 Hälsoenheten, är det inte konstigt.Så hon visste precis.Att jag inte hört om det tidigare, är ju lustigt.

  Ja, här är det jättefint väder,lite vind.
  Känner inte för att sätta mig på balkongen, för hett.

  Så jag nöjer mig med solen på nästippen på promenaden.

  Kram Majsan

  • Ingrid skriver:

   Här blev det småmulet och inte så varmt idag. Vi har suttit ute, men med jackor på. Jag har läst en bok av Marie Jungstedt – Den farliga leken – och den var riktigt bra.

   Kram och god fortsättning på påsken!

 5. Inger Maryissa skriver:

  Ja, det har varit ljuvliga dagar…otroligt hur varmt det blivit och så fort allt slår ut nu i naturen
  det är helt fantastiskt…
  Jag minns också Långfredagarna när jag var barn, och dessutom tillhörde vår familj Pingstkyrkan
  så vi skulle snällt sitta hemma, vara lugna och tysta och tänka på Jesu lidande på korset
  Ja, nu har det blivit mycket annorlunda..
  ha en fin fortsatt Påskhelg
  kramar

  • Ingrid skriver:

   Vi tillhörde inte någon frikyrka, men det var ändå väldigt strängt vad man fick och inte fick göra på helgerna. Kyrkan hade stor makt och stort inflytande på livet.
   Ha en fin fortsättning på påsken du också!
   Kramar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *