Langghalus dag

Sädesärlans gutamålsnamn, langghalu, passar bättre till fågeln än det svenska namnet gör, för den äter ju inte säd utan insekter och småkryp. Men lång stjärt har den, vilket langghalu betyder.

Sädesärlan är en av mina favoritfåglar, för de är så sociala och trevliga. Hela sommaren gick de omkring i trädgården på Stenstugu och verkade totalt orädda. De gick retligt nära våra katter, vippande med den långa stjärten och underligt nog verkade katterna inte bry sig om dem. Jag har aldrig sett att någon av våra katter gjort något försök att jaga just sädesärlor. Det var som om de insåg att fåglarna hörde till familjen.

En vår hade ett par sädesärlor bestämt sig för att bygga bo i vår gamla Viktor. Traktorn stod på gården, för Åke skulle ha den till att hacka foderrraps med.

Fåglarna flög ut och in under motorhuven och de blev väldigt upprörda så fort vi kom i närheten. Åke var rädd om djuren och naturen, men till slut måste han starta traktorn och gav sig iväg ut på åkern. Och sädesärlorna flög med! De följde traktorn fåra upp och fåra ner ett bra tag, men till slut måste de ju ge upp projektet och inse att de måste hitta något annat ställe att bo på.

Finurliga är de också. När vi klippte gräsmattorna gick de bara någon meter från gräsklipparen, för det flyger upp massor av insekter där man går fram med en gräsklippare, så det var bara för dem att gapa och svälja.

Nu får vi se om det finns några sädesärlor på Odvalds i sommar och om Odvaldskatterna är lika beskedliga mot dem som Stenstugukatterna var.

Tycker du att du känner igen det här och har läst det förut, så har du följt mitt bloggande ganska länge, för jag har skrivit om min förkärlek för sädesärlor i den förra bloggen också. Favorit i repris alltså 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Djur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

35 kommentarer till Langghalus dag

 1. Nej, jag har inte läst det förut -men jag känner igen sädesärlans sätt. Det verkar nästan som om dom vill ha sällskap, för när man jobbar i trädgården så är dom precis bredvid en. Oavsett om ens hund är med eller inte!

 2. Margaretha skriver:

  Hej. Ja, jag håller verkligen med att Sädesärlor är speciella. Och mycket personliga. Varje har vi flera stycken som bor under våra takpannor. Men ännu har jag inte sett några. Är det hos er de är kanske? Skicka gärna hit dem igen i sånt fall, jag saknar dem. 🙂
  Hoppas din påsk har varit bra. Nu är det ju vardag igen, trevligt det också.

 3. Rigmor skriver:

  Ny som jag är hos dej…trevligt inlägg som jag läste för första gången!! Är också väldigt förtjust i sädesärlor, och här tror de tjocka och stinna kattdamerna fortfarande att de har en chans…ofta kan man se att fåglarna retar dom ordentligt, och har full koll på var de ligger och lurpassar, har aldrig sett att kattdamerna lyckats fånga någon. Å det är nog tur för dom…
  Här har vi idag en trist och väldigt regnig tisdag, och vore det inte för jobbet så skulle jag hålla mej inomhus…
  Ha en bra dag!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Jag misstänker att mina ”gossar” inte skulle haft något emot en och annan stek på sädesärla, men jag lyckades aldrig komma på dem med att ta någon.
   Trist regnväder här också i dag.

 4. Raija skriver:

  Vilket fint namn, langghalu är. Och visst är de väldigt fina när de skuttar runt på gräsmattorna. Vi brukar också ha några här på vår gräsmatta.

  Men de kan vara besvärliga också. För många år sen hade jag en sommarstuga och en gång var en sädesärla väldigt ivrig på att uppvakta sin spegelbild i bilens sidospegel. Den gav sig inte och smutsade ner hela sidan på bilen + att jag var rädd att den skulle skadas av den ivriga uppvaktningen. Så vi täckte speglarna med påsar, för att få stopp på detta.

 5. Lambergsfrua skriver:

  Så det blev ingen längre bloggvila;) Nu har jag läst i kapp och du verkar ha haft en fin påskhelg med både dina närmaste och f.d. och nuvarande grannar.
  Tur att det ordnade sig med strömmen i alla fall. Man blir helt handfallen när strömmen inte fungerar.

  När vi bodde nere i Västergötland brukade vi se den första sädesärlan mellan den 8 och 10 april, men hit till Karlstad kommer den senare. Vi håller noga utkik för det är en av vårens finaste budbärare, tycker vi.

  Varm kram!
  Lambergsfrua

 6. Sylvia skriver:

  Jag läserså gärna en repris om sädesärlan som kommer med våren. Den brukar visa sig på ön hos oss omkring 10 april. Så fin med sin vippande stjärt och verkar trivas nära människor. Ett år boa den i vedhögen och det var nära ögat att Ingvar krafsade bort boet i tron att det var en gammal lövhög. Nu går tankarna till stugan och hoppas vi snart kommer iväg.
  Kramen Sylvia

 7. Ailas skriver:

  Älskade repriser retar man sig inte på, Ingrid!
  Jag älskar också dessa glädjespridare, ev av mina favoritfåglar.
  Kram på dig, förhoppningsvis har du bättre väder än vi har här. Duggregn och halvdis är inte särskilt kul.
  Kram

 8. Anita Brehlin skriver:

  Framför allt är dom vårens fåglar och sägs åka på ryggen på tranorna. När dom kommit då är det vår. Här kallar vi dom för ringärlor, kanske för att dom har en ring runt halsen.
  Katten Oskar försöker jaga dom men får aldrig fast någon så han blir liksom lite generad för dom för han vet hur det ska bli

 9. Inger Maryissa skriver:

  jo, Sädesärlor är så söta, och när de trippar omkring med sin vippande stjärt
  Kul att de och kissarna kommer bra överrens och så fin bild på den söta fågeln
  men tänk att fåglarny börjat bygga bo i traktorn och kul det du berättar om dem när ni går med gräsklipparen.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag misstänker att katterna gärna skulle vilja ta sig en och annan sädesärla, men de är nog för uppmärksamma och snabba, så katterna ids nog inte försöka ens 😉

 10. Hejsan Ingrid !
  Jag har läst och kanske kommenterat också från 12 Juli 2010.
  Vilken tur jag skrev upp alla från första början, för annars hade jag
  aldrig kommit ihåg datumet.Fast tolfte är på många sätt även ett
  datum för något annat.

  Har den redan kommit till Gotland.
  Då ska jag spana efter den här.
  Mina vinterfåglar är kvar ännu.Ska nog se om jag kan köpa mera
  jordnötter de älskar dom.

  En Sädesärla eller det Du kallar dem för förklarar att nu är våren här.

  Kram MaJsan Mi

 11. Lisbeth skriver:

  Håller med dig om Sädesärlan. Den är så stolt i hållningen ungefär som om den vet om vad vacker den är. Jag har en del minnen av just den fågeln sedan vi bodde fyra generationer på samma gård. Nenna som vi kallade gammelfarmor vaktade Sädesärlan. Inga barn eller katter fick komma i närheten när hon lockade in dem framför bron med brödsmulorna små blivit kvar i skorpburken.
  Kan tänka att det här med snö den här årstiden är riktigt illa hos er. Vi har ju vinterdäcken kvar ända till långt in i April och ibland till i maj så här stör det inte så mycket mer än att man blir lite sur i humöret
  Ha en fin start på veckan

  • Ingrid skriver:

   Så roligt att få läsa om ditt barndomsminne av sädesärlorna. Det verkar som om det är många som har ett speciellt förhållande till dem.

   Ha en fin vecka du också!

 12. Bettan skriver:

  Ha ha ha jajja men kommer ihåg att du skrivit om denna underbara fågel tidigare =) Men det går så bra med en favorit i repris. För det är en härlig fågel & du beskriver det sååå mysigt.
  Önskar dig en underbar kväll vännen! kramis Bettan

 13. Åsa skriver:

  Sädesärlor är så söta och trevliga fåglar. Om jag tänker efter så jagar inte min katt heller sädesärlor… Konstigt!

 14. Znogge skriver:

  Mina fågelkunskaper är lagom bra men just sädesärlor tycker jag är fina! Trevliga fåglar helt enkelt. Dessutom verkar mitt minne lite svagt 😉

  Trevlig kväll!
  Kram

 15. Kusin Göran skriver:

  Jag har också ibland undrat varför sädesärlan heter det den heter. Nu tog jag mej för att kolla på Wikipedia. Där finns en hel följetong om sädesärlan och dess släktingar. Om namnet står det så hä:
  ”I Sverige förekommer namnet sädesärla dokumenterat från 1538. ”Sädes” kommer från ”säde, sådd”, beroende på att den anländer före vårbruket, och för dess vana att följa lantbrukaren vid plöjning och harvning, för att födosöka i den omrörda jorden.”
  Jag såg en igår. /Göran

 16. Ann-charlott skriver:

  Hej min vän. Fåglar är så vackra och den fågel är en av dom som jag gillar också. Inte kul med värken i ryggen, hoppas att du någon gång blir av med detta. Härligt att se våren komma upp i din rabatt. Finns inget som är så härligt när man ser alla blommor komma upp. Ha en fin kväll. Kram AC

 17. Kicki skriver:

  Nu har jag läst ikapp. Jag har varken bloggat eller besökt mina nätvänner sen före påsk.
  Förhopppningsvis är jag ”på banan” igen, men jag känner ingen riktig glädje just nu. Våren dröjer, det regnar och är ruggigt, men vi har ändå inte fått snö.
  Vad trevligt att barnbarnet lär sig svenska.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Det är inte lätt att vara glad jämt Kicki! Man har sina ups and downs. En del dagar mår jag hur bra som helst, återigen är det väldigt tungt och tårfyllt.
   Kram

 18. Kia skriver:

  Så trevligt att läsa din blogg! Sädesärlan är en favorit hos mej också.
  Vacker, stolt och orädd och dessutom vårbärare!
  Flyttade ut på landet på äldre dar och njuter av fågelliv och att vara så nära naturen. Här fick vi vinter igen till påsk men nu sköljer regnet bort snön så vårblommorna kan titta fram igen.
  Skickar en kram och ett tack för allt intressant du skriver om!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *