Langhalus dag

Grått och kyligt är det idag också, just nu har vi knappt 5°. Hoppas att det blir bättre fram på dagen. Nu på förmiddagen håller jag på med lite försenad fredagsstädning, men jag måste säga att snickarna städade väldigt bra efter sig. De till och med dammsög inne på vårt sovrum, där det blivit lite sågdus efter deras golvinläggning. De blev inte riktigt färdiga utan kommer tillbaka på måndag och gör klart.

Enligt Gutamålsgillets allnakku är det langghalus dag idag och langghalu är en av mina favoritfåglar här i trädgården. De är så trevliga där de går och plockar insekter på gräsmattan. Vi brukar ha en som går bredvid gräsklipparen när vi klipper gräsmattorna. De går bara någon meter ifrån och det är väl för att det kommer en massa insekter flygande där gräsklipparen går fram. Ett år hade vi en langghalu som började bygga bo i traktorn då den stod ute på gården. Åke var tvungen att använda traktorn och kunde ju inte låta den fungera som fågelbo, men fågeln flög med honom en hel dag då han höll på med sådd. Sedan gav den upp och hittade väl något lämpligare ställe för sitt bo. Så här lyder allnakkus facit:

Sädesärlans gutamålsnamn, langghalu, passar bättre till fågeln än det svenska namnet gör, för den äter ju inte säd utan insekter och småkryp. Men lång stjärt har den, vilket langghalu betyder.

Det här fotot tog jag här i trädgården för ett par år sedan. Ännu har ingen sädesärla hittat till Stenstugu i år, men jag såg fyra stycken nere vid stranden i påskhelgen, så de kommer väl när som helst.

Ha en skön lördag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *