Levander Williams

Jag sitter just och ser filmen Wildcats med Goldie Hawn och i ett avsnitt där söker Goldie en fotbollspelare som heter Levander Williams. Fotot jag tagit från TV:n är jättedåligt, för jag var inte tillräckligt snabb med kameran, men texten syns tydligt. Var fick man det namnet ifrån?

Åkes farfar hade en bror som hette Petter Johan Levander och han och hans hustru tog sina två barn, Margareta Johanna född 1854 och John Nathanael född 1856, med sig och emigrerade till USA, där man tog namnet Williams, så det är verkligen en konstig tillfällighet.

John Nathanael Williams, mannen på fotot, fick en son 1884, som döptes till Charles Franklin och han i sin tur fick en son, Paul Leonard Williams, som föddes 1915. I slutet av juli kommer hans två söner, Paul född 1946 och Roger född 1951, hit till Gotland.

De kommer till Sverige och Göteborg för att vara med i världsmästerskapet i mastersimning och då vill de givetvis komma hit till Gotland också och ”söka sina rötter”.

Det är vår yngste son som har fått kontakt med dem (har jag rört ihop släktskapen så får du höra av dig Krister!) och det ska bli riktigt spännande att få träffa dem.

Frågan kvarstår dock: var fick man namnet ifrån i filmen, varför just Levander Williams?


Uppdatering söndag 4/7: Jag fick se att enligt Gutamålsgillets allnakku är det idag Haimkumstdagen och det passar ju förunderligt bra in i det här inlägget, för även om Paul och Roger inte är gotlandsfödda, så är de dock av gotländsk härkomst.

Så här års söker många gotlandsfödda upp sina rötter och kommer hit på semester. Då är det en bra idé att ordna en haimkumstdag, en hemkomstdag, för att få träffa sina gamla bekanta.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

En solig och fin lördag har det varit, men långt ifrån de utlovade 25-30 graderna. Vi fick besök på eftermiddagen av yngste sonen Krister, med sambo och svärföräldrar och jag hade dukat kaffebordet under ett äppelträd, men det blev nästan kyligt i skuggan och dessutom blåste det rätt mycket, så vi som var lite frusna av oss fick flytta ut i solen för att det skulle vara behagligt. Våra gäster stannade inte så länge, det var ju en och annan fotbollsmatch som skulle bevakas och när de åkt satte jag mig ute med DN-krysset medan Åke såg när Argentina fick stryk av Tyskland.

Vinden mojnade mot kvällen och jag satte fart på grillen och grillade en liten flintastek som blev riktigt god. Vi satt ute och åt steken med potatissallad och ett glas rödvin till och det var riktigt skönt ute. Vi är dåliga på att använda grillen, men nu har vi gjort det två gånger på kort tid, så det blir kanske en riktig grillsommar i år.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.