Lider du av toaskräck? – Eva har åkt igen

Toaskräck är vanligt på jobbet kan man läsa i DN idag. Det är den så kallade Toalettbarometern som redovisar det.

En av fem svenskar anser att toaletten på jobbet är ofräsch. En av tjugo använder den sällan eller aldrig och föredrar oftast att vänta med sitt besök tills de kommer hem.


Jag kan nog säga att på de arbetsplatser jag haft, har det aldrig varit några problem med snuskiga toaletter. Däremot gjorde jag ett besök på kundtoaletten på Coop igår när vi var i Visby och det var ingen trevlig upplevelse. Urindoften stack i näsan och golvet var så lortigt så man kunde tro att det inte varit vaskat det senaste halvåret.

Varför är det så otrevligt på allmänna toaletter i Sverige? Det slutar aldrig att förvåna mig, för när man är ute i Europa och stannar till på en rastplats eller mack och gör ett toabesök där, är det hur rent och fint som helst, ofta med självspolande och självrengörande toalettstolar, men så fort man kommer över gränsen till Sverige så sjunker standarden dramatiskt.

En ren och fräsch toalett är verkligen viktigt. Här vid Stenstugu har vi bara en lite toalett på övre våningen och den är i en f d garderob. En av hantverkarna, som var här och renoverade efter branden, bad att få använda toan och jag visade var den var och beklagade samtidigt att den var så liten och trång. När han sedan kom ut därifrån sa han: ”Du har rätt, den var inte stor, man fick nästan backa in”.

Det här är ju ett gammalt hus, så förr var det utedass om gällde, men min svärfar var en man med framåtanda och visioner, så han lät sätta in toalett i en garderob, bygga ett badrum i ett annat litet utrymme och även dra in värmeledning före någon annan i grannlaget.Eva har åkt igen

Idag blev det tidig uppstigning, för Eva skulle med bussen till Visby och färjeterminalen redan klockan 05.55. Nu har hon lämnat oss för den här gången och det känns tomt. Hon stannar i Stockholm över dagen och i morgon åker hon tillbaka till Sicilien. Den enda som är glad över att hon åkt är Grållen, som nu återtagit sina domäner. Så fort vi kom hem igen efter att ha lämnat av Eva började han bete sig som vanligt. Hur sjutton kunde han så omgående veta att hon inte fanns någonstans i huset?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nyhetskommentar, Stenstugu och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Lider du av toaskräck? – Eva har åkt igen

 1. Ailas skriver:

  Jag har aldrig upplevt jobbtoaletter som ofräscha, men däremot många utmed vägarna… Det är en skam att Sverige ger ett så lortigt ansikte utåt!

  Jahapp, då har kissen lyckats mobba iväg gästen. 🙂
  Nu är han husets herre igen.

  Har en spinnande katt i knäet just nu; onekligen lite svårt att skriva då. Han tycker nämligen inte om att jag ägnar mig åt annat än att klappa honom.

  Solen skiner, men det är kyligt. Hoppas att ni har en fin dag!
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Grållen brukar stå och klänga på mig när jag sitter vi datorn och ibland hoppar han upp bland telefoner, modem, miniräknare, hålslag, häftapparat och routrar. Sen står han där och ser allmänt förvirrad ut tills jag lyfter ner honom. 🙂

 2. Kicki skriver:

  Han är då ganska festlig din Grållen. Att han ska ha så svårt att acceptera främmande folk i huset, stackarn.
  Förstår att det är tomt nu när dottern åkt, men det måste väl kännas bra att både Eva och tidigare även barnbarnet varit till Sverige och mamma/mormor på besök.
  Appropå toaletter, så hör jag till dem som alltid byter rulle och knölar ner pappret i översvämmade papperskorgar på offentliga toaletter. Och det tycks som om det bara är jag som gör det för det händer nog 8 gånger av 10.
  I Arkhyttan hade vi också bara en pytteliten toa och badrummet i källaren, medan vi här är bortskämda med rejält badrum/toa och en extra toa/dusch på övre våningen. Helt perfekt när man har nattgäster.
  Hoppas att vädret hos dig klarnar upp, här skiner solen rejält nu och det börjar bli dags för promenaden.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Då är du lite som Lill-Babs, jag har för mig att hon sa att hon brukade städa ofräscha toaletter.

   Jag har en lite idé om att vi skulle göra om salskammaren till badrum/toa, men jag tror inte att det går igenom i högre instans 😉

 3. Znogge skriver:

  Kan tänka mig att det känns tomt nu när Eva åkt.

  Kram

 4. Pia skriver:

  Smart katt du har 😀 Ja du offentliga toaletter är ett kapitel för sig Inget jag besöker om det går att undvika . Men tyvärr så måste man ju ibland Det är många ggr man önskar sig att man var karl istället 😉

 5. skogsnuvan skriver:

  Katter har verkligen ett sjätte sinne. Man upphör aldrig att förundras.
  Jag har också lagt märke till att svenska offentliga toaletter är grisigare än i andra länder. Till och med i Kina var toaletterna renare bara man slapp dom där som man ska stå på huk över ett hål.
  På vårt jobb har jag då aldrig haft något problem med toaletterna har inte ens tänkt på det.

 6. Doris skriver:

  Trist för er att Eva åkt igen, blir väl länge tills ni ses igen ?
  Kan tro att Grållen är extra kelig nu 😉
  Håller med om att svenska offentliga toaletter är hemskt SNUSKIGA, har hänt att jag backat ut igen …
  Sköt om dig !
  Kram

 7. Sylvia skriver:

  Så nu är Grållen nöjd över att vara herre på täppan igen när din Eva åkt. Så jättefin katt du har.

  På jobbet var det alltid rent och fint på våra toaletter men visst kan det vara riktigt snaskigt på vissa allmänna toaletter om man nu hittar någon…..här i stan får man verkligen leta om man skulle bli nödig
  !
  När jag var barn delade vi toaletten med grannen. En ingång från vår lägenhet och en dörr från grannen. Glömde man sätta för haspen till grannens dörr, kunde det bli ett överraskande besök minsann. Toastädningen hade vi varannan vecka. Alltid skinande rent för ingen ville skämma ut sig för grannen.

  Nu har vi ett härligt stort badrum med fönster/ toa /dusch och en liten separat gäst-toalett.
  Ikväll är det ”Brottet” som gäller på TV, del 9 av 10. Himla spännande!
  Ha en skön kväll!
  Kram Sylvia

  • Ingrid skriver:

   Brottet är så spännande och nu är det ju bara en del kvar. Nu vet vi ju vem som är mördaren, men hur ska vi få någon ordning på den danska regeringen och få försvarsministern och justitieministern tillbaka på sina tjänster igen?

Kommentarer inaktiverade.