Lite gnäll – Söndagen på Kupan

Det har varit en jättefin dag idag också, men den har jag tillbringat till större delen inomhus på Kupan i Hemse

Jag sov lite dåligt fram på morgonsidan, för jag hade ont i vaderna. Jag har haft det ett tag och vaknar vid tretiden av kramp och värk. Jag vet inte om det har med Alendronaten som jag äter mot osteoporos att göra, men jag har pratat med en läkare på VC om det. Han trodde dock inte att det var den här medicinen som var orsaken till mina problem, men skulle ändå sända en remiss för ny undersökning av bentätheten. Det är ju två och ett halvt år sedan jag kollade den senast. Jag måste dock säga att jag inte känner fullt förtroende för läkaren, eftersom det i bipacksedeln till Alendronat står:

Följande biverkningar har rapporterats (frekvenserna som anges är ungefärliga):

Mycket vanliga (drabbar fler än 1 person av 10):

Smärta i ben, muskler och leder vilken ibland kan vara svår.

Det är lite konstigt att han kunde avfärda mina misstankar om att besvären beror på medicinen, när smärta i ben, muskler och leder är mycket vanliga. Jag vill inte äta de här tabletterna en enda dag i onödan, eftersom de har en hel rad andra riktigt otrevliga biverkningar, som jag hittills sluppit undan, men läkare på VC hävdade bestämt att jag måste äta den i fem år.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

På Kupan var det alltså mannekänguppvisning idag och jag hade lovat vara med och hjälpa till med kaffet, så jag åkte hemifrån redan strax efter tio. Det blev en trevlig eftermiddag med rätt många besökare, duktiga mannekänger i mogen ålder plus åtta barnmannekänger. De kom tidigt och fick själva gå runt i butiken och välja ut vilka kläder det ville visa. De var riktigt duktiga och avslutade med en rad zumbadanser. Jag tog några foton av barnen, men eftersom jag inte kollat om jag fick lägga ut dem i bloggen, så avstår jag. Det blir ett par bilder av de mera mogna mannekängerna.

Elisabeth

Berit

Ha en trevlig söndagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan, Röda Korset och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Lite gnäll – Söndagen på Kupan

 1. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!

  Bentäthetsmätning gjorde jag varje år när jag knaprade Calciumtabletter som hade den mindre trevliga biverkningen: Njurstenar! Jag tackar för dom två som jag lever med 👿

  Fick en annan ”medicin” som jag inte tålde alls och nu har jag varit utan piller i många år för någonstans måste man ju sätta gränsen!!

  Min rygg/höfter är som den är och kotorna med och så får det vara, för min del i alla fall.

  Sedan det där med att man ”måste” ta en medicin i hela 5 år låter vansinnigt för det begriper/vet vi ju alla att skelettet med stigande ålder inte går att reparera. Kanske något liiite men till priset av fler krämpor?

  Finner det ytterst anmärkningsvärt att du inte fått gjort en mätning på så lång tid när du tar dessa mediciner 😈

  Se nu till att du får gjort en mätning per omgående för att se om något har hänt som är till det bättre. Sluta med medicinen kan du göra själv per omgående för att se om smärtan i vaderna går över och då vet du ju varifrån den kommer!

  Mina värden hoppade upp o ner för varje år. Ena gången var höfterna bättre och ryggen sämre och nästa gång var det tvärtom…pest&kolera alltså.

  Läkarna verkar inte ha koll på biverkningarna som alla mediciner trots allt ger och det står ju faktiskt på bipacksedeln att man ska anmäla smärtor man får av en ny medicin.

  Bäst att alltid gå på magkänslan! Man känner ju bäst själv sin egen kropp!
  Lycka till! Kram, Agneta

 2. Gerd skriver:

  Jag har inte 100 procent tillit till läkare. Finns alltför många fel begångna. Lita till din egen känsla, så gör jag ofta. Min första känsla brukar vara rätt.
  Ja, det har varit underbara dagar. Jag har utnyttjat morgnar och lite förmiddag, då jag varit på kurs över helgen.
  En fin kväll till dig, kram Gerd

 3. Lambergsfrua skriver:

  En helt fantastisk dag här också och Kupans mannekänguppvisning verkar riktigt trevlig,

  Vad tråkigt att du inte känner dig riktigt nöjd med den medicins du har fått. jag kan inte fatta att läkaren slår bort dina tankar och farhågor kring medicinens biverkningar. Kanske du kan be en annan läkare om ett utlåtande – fast jag vet ju att det är svårt. ta dina misstankar på allvar och kontakta i alla fall läkaren igen. Du är kund och har rätt till ett vettigt respektfullt bemötande.
  Lycka till!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Det är helt hopplöst nu på vårdcentralen för det är bara en massa hyrläkare och man träffar en ny varje gång man är där. Sist när jag fick en kallelse för årskontroll tittade läkaren bara på mig och frågade hur jag mådde. Satt och glodde in i dataskärmen och sa att förra gången (alltså för ett år sedan) var alla prover bra, så vi tar inga nya. Tack och adjö! Det var inte mycket att betala 300:- för.
   Man blir lite ledsen faktiskt. 🙁
   Kram

 4. Ailas skriver:

  Hm… jag tror att dina problem beror på medicineringen. Fem år låter som vansinne, dessutom… men denne läkare kanske inte hade något vettigt alternativ att komma med? Jag skulle definitivt ta kontakt med en annan läkare och inte lita på ett osäkert kort.

  Jag hoppas att du slipper problemet, för det där med kramper med smärta är inte kul. De hinner sätta i gång ordentligt dessutom, eftersom du sover när de börjar…

  Hoppas att du får sova gott i natt!
  Kramar

  • Ingrid skriver:

   Det blir nog bra att få prata med läkaren och sköterskan som har hand om bentäthetsmätningarna. De vet i alla fall vad de talar om.
   Jag tog en alvedon innan jag gick till sängs och har sovit skapligt i alla fall.
   Kram

 5. Suss skriver:

  Jag tycker du gör helt rätt som kollar om biverkningar av medicinen. Vissa läkare kan vara ganska nonchalanta och man känner väl sin kropp bäst, hur den mår och reagerar på olika saker. Stå på dig! Hoppas du är rejält ”förtätad” nu och slipper äta mer piller som ger dig myror i benen. KRAM!

 6. Kraka skriver:

  Håller med om att det är märkligt att läkare går till försvar för läkemedel med kända biverkningar. 1 av 10 är väldigt många, 10%, som får biverkningen.
  Be också att de kollar elektrolyterna. Jag får ont i vaderna och kramper så fort mitt kaliumvärdeligger fel. Jag misstänkte det och vi gjorde en koll i vår apparat på jobbet. Numera vet jag vad som fattas mig och har man kaliumbrist, vilket man lätt får om man kissat mycket t ex om man druckit ovanligt mycket vatten för att det var varmt eller man varit ute och vandrat, är det bra att äta några extra bananer. Calciumbrist hjälps bra med mycket broccoli (som man naturligtvis inte får äta om man äter Waran). Natriumbrist är lite klurigare och det vill jag inte ge mig in på att ge råd om så här utan att ha individuell bedömning utifrån personliga blodprover. Men rent generellt kan man väl säga att livsmedelsverkets näringstabeller ger fingervisningar om vad man bör äta. (och ockxå vad man i n t e bör äta)

  Ha en fin måndag och en bra vecka!
  Kram

 7. ulla laiho skriver:

  En jobbig sits det med biverkningar av mediciner. Som om det inte är nog kan man råka ut för apotekens hantering. Min man fick hosta av en viss medicin, påtalade det för sin läkare, fick en annan medicin. Och vad händer på apoteket? Jo, den som ger hosta är billigare, så de ger honom den i alla fall trots att min man påtalar det. ”De måste välja det billigaste”, säger de. Man får vara en riktig kämpe för att få rätt i vissa sammanhang. Stå på dig!

  Jag gillar dina mannekänger. Om man får se hur kläder tar sig ut på personer i sin egen ålder och kroppsform är det lättare att välja rätt. Klädmodet nu för tiden vänder sig till ofta unga människor och man ser lätt ut att ha ålderspanik och man klär sig på det sättet.

  Ha en bra vecka!

  • Ingrid skriver:

   Det är inte lätt det där med medicinerna och inte har det blivit enklare efter avregleringen. Jag har en medicin som man kan få hosta av och varje gång jag hämtar ut den på apoteket frågar de om jag har hosta och rekommenderar i så fall att jag ska tala med läkaren och få en annan sort utskriven. Det låter ju nästan som om de arbetar tvärt emot ert aptotek.
   Kram

 8. Yvonne skriver:

  Godmorgon!
  Ta en dialog med en annan läkare, om du inte känner förtroende, och var tydlig med vad du vill. Utgå från det. Magkänsla är alltid startskottet på något. Lycka till!
  Kul att se fotona och läsa. Ha en fin dag,
  Yvonne

 9. Znogge skriver:

  Men så märkligt att de avfärdade det som en biverkning av medicinen. Visst är det bra med en ny undersökning men visst ligger det nära till hands att se vissa samband. Så hade jag nog tänkt…

  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *