Lite trevlig lördagsläsning

Lördagen den 2 februari 2008 Hemskt blåsigt, 1&#176 varmt.

När vi var i Las Palmas hade vi med en bok av Herman Lindqvist, Med en gnutta flax, och där finns ett kåseri om en resa han gjorde till Island. Jag tyckte att den var så rolig och kunde inte låta bli att tänka på Doris, som bor och bloggar på Island. Känner du igen dig Doris?

Kåseriet har titeln När Island var nära att smälta.

Herman Lindqvist, som vid tidigare resor upptäckt att han har en förmåga att dra till sig onormala väderförhållanden, var förberedd på riktigt ruskigt väder och hade utrustat sig med kläder för regn och storm, kyla och väta. Och så här beskriver han sina upplevelser:

Vi landade i strålande sol. Så blev det varmare och varmare. Ja det blev, just det, den värsta värmen i mannaminne. Nu är värmebölja på Island inte detsamma som värmebölja i till exempel Calcutta. Startpunkten är något lägre på Island, där börjar folk stöna vid 14 grader. Kläderna åkte av vid 15 och vid 16 är alla Reykjaviks uteserveringar fullproppade till midnatt av halvnakna glassätande, lätt rödstekta människor med solglasögon i midnattssolen. Deras barn satt i kalsingarna i barnvagnarna, fast värmen på kvällen hade pressats ner till, för dem, mera svalkande 10 grader.

Dagen därpå gassade värmeböljan på med olidliga 17 grader. Chockrosa islänningar stapplade gatan fram med flackande blickar och märkta av sitt danska kolonialarv: de såg ut som kringvandrade Dannebrogen allihopa, vita och röda. En blomsterhandel hade faktiskt vågat sätta ut en kruka med en blek, men tappert blommande bougainvillea. På en skylt intill stod det: Jag är äkta – rör mig inte! Alla konstaterade att skylten inte ljög.”

Efter en del äventyr på Island, där temperaturen bara steg och steg avslutar han sin berättelse:

“Det var historiska 22 grader då vi åkte hem. Men då kunde man se svartblåa moln torna upp sig vid horisonten. Alla skulle nog bli normalt igen. Bara vi kom därifrån.”

Godnatt, godnatt…………..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Humoristiskt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.