Lördagstema – Planering

I morse kom man onekligen av sig lite, för det var alldeles vitt ute. Det fortsatte snöa fram på förmiddagen ett tag, men sen blev det uppehållsväder.
Som tur är har all snö töat bort igen, solen skiner och det ser skönt ut när man tittar ut genom fönstret, men det är bedrägligt. Jag var iväg och handlade och det blåser hemskt och det blåser iskallt. Nej, jag håller mig inne resten av dagen.

Klickbar

Englundskan med bloggen Livsrummet tycker att vi ska blogga om Planering idag och hur skulle man klara planeringen av tillvaron utan kalendrar av olika slag. Den här modellen har jag använt i många år och gillar den mycket.

Förutom i almanackan skriver jag allting i kalendern i mobilen också, för då får jag en påminnelse direkt på morgonen om det är något som ska uträttas under dagen. Man kan ju missa att titta på väggen där almanackan sitter. 😉

Jag har nog alltid varit ganska organiserad och bra på att planera så att både arbete och fritid har fungerat på bästa sätt. De allra roligaste planeringarna har ju varit (och är) när man sitter och planerar en resa. Att bläddra, antingen i en katalog eller på resebolagens hemsidor på nätet, är hur kul som helst, men ofta är det med hjärtat i halsgropen man klickar in sina val. Tänk om det blir fel! Någon riktig nit har jag dock inte gått på. Om man inte ska räkna det sällsynt dåliga hotell vi hamnade på i London en gång. Det var så uselt, så det blev en riktigt rolig historia när man berättade om det senare, men just i stunden, när vi möttes av en översvämmad toalett, ett handfat med stopp i avloppet och ett rum stort som en garderob var det mindre roligt. 👿

För tillfället sitter jag i köket och på spisen puttrar en köttfärssås, för jag planerar att sätta in en lasagne i ugnen. Den ska jag äta i kväll och det som inte går åt stoppar jag in i frysen för framtida goda måltider. Planering är a och o, speciellt när man är ett ensamhushåll.

De som är med och bloggar på lördagstemat är:

Karin Englund, Karin på Pettas, Olgakatt, Helena, Wienerbrödslandet, Livsrummet, Musikanta, Pysseliten, Tove, Anki, Spanaren, Anna och Pensionären på ön.

Trevlig fortsättning på lördagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Bloggar på Lördagstema, Odvalds, Väder. Bokmärk permalänken.

40 kommentarer till Lördagstema – Planering

 1. Kraka skriver:

  Ja, väder är verkligen oberäkneligt. Vi har haft sol och klarblå himmel hela veckan tills strax innan jag skulle gå på min ledighet. Nu är det grått och har snöat. På vägen hem igår var det snöstorm och det har kommit en hel del under natten.

  Beträffande planering har jag numera i stort sett helt gått över till den webbaserade googlekalendern. Känns tryggt att veta att den alltid är med och att jag inte kan tappa den.

  Ha en trevlig helg!
  Kram

 2. Anna/notonmusic skriver:

  Här har du en till som antecknar i både mobil och almanacka! Ja nog blev man lite snopen allt när det var vitt på marken i morse! Men det är ju inget man får vara med att ”planera” precis och tur är väl det! Då skulle det väl vara aprilväder för jämnan om alla fick ha ett ord med i laget på den fronten 🙂 Trevlig fortsatt helg!

  • Ingrid skriver:

   Det är ju mars månad och då kan det bli lite hur som helst med vädret. Här pratar vi om marsgaist och det har det verkligen varit idag. Kallt och blåsigt!
   Kram

 3. Znogge skriver:

  Att planera in en lasagne kan inte vara annat är helt rätt! Urgott på alla vis.

  Så smaklig måltid och trevlig kväll 😀

  Kram

 4. Laila Östergren skriver:

  Det blåste iskallt idag så det var tur jag tog på vinterbyxorna igen när vi gick på promenad. Lasagne är aldrig fel. Det var länge sen vi hade det men igår kväll bjöd vi hit äldste sonen med familj och då festade vi på lasagne! Gott.
  Kram

 5. Gunnar skriver:

  Det har varit en fin vinterdag i Stockholm. En förutsättning är att man har varma kläder på sig.
  Detär sällan numer som det blir riktigt fel vid bokningar. Vi kollar alltid på omdömen från tidigare gäster och det brukar stämma bra.

 6. Ulla Anderstedt skriver:

  Planering är bra speciellt nu då man kanske blir litet glömsk. Jag har en i köket som översikt då jag pratar i telefon, men glömmer oftast att skriva i den. Sedan har jag mobilens almanacka och också en fickalmanacka i väskan om jan t ex sitter på möte eller om mobilen inte är laddad. Jag brukar också laga mat och frysa in men ibland slarvar jag. Jag gillar faktiskt lasagne, ska tänka på det. Gör också matsedel för en vecka i taget. Men vissa dagar om jag är borta blir det slarv med lunchen, inte bra för magen. Hoppas du får en skön helg!
  kram

 7. Vonna skriver:

  Såg programmet i dag efter som du tipsade om ” Greklandsresan” har inte så lätt att gråta, synd !
  Men jag måste medge att jag fällde en o annan tår. Önskar att alla , med alla menar jag politiker o vanligt folk skulle se den.

  Kram
  Ps: gick min vanliga prommis Ida o då blev ja gla. Visst var jag duktig Ida.

 8. Musikanta skriver:

  Jag skriver upp allting i min kontorsalmanacka – skulle inte få rum med allt på ett vanligt almanacksblad som ditt. Jag skriver ju också upp Kents politiska och kyrkliga möten och träffar. Jag har sparat alla almanackor sedan jag började jobba som kantor 1987. Det är bra eftersom jag bara kan gå och titta efter när saker och ting hände eller när jag köpte något nytt. Sen skriver jag också upp när jag städar – vilka rum, eftersom jag inte tar alla på en gång. Olika färgringar för olika saker – blått för huhållsgöromål (strukit 7 skjortor idag t.ex.), grönt för gudstjänster och förrättningar som jag ska spela på, orange eller rosa för övriga händelser.

  Jag lagar ofta mat till mig själv och fryser in. Kent är ju vegetarian och äter inte köttfärs och kyckling som jag tycker om. Han lagar mat för övrigt och jag äter ju ofta detsamma som han, men det är gott med lite omväxling ibland.
  Jag önskar dig en trevlig helg!
  Kram från Ingrid

 9. Olgakatt skriver:

  Mat planerar jag inte så ofta, gillar att improvisera. Emellanåt blir det storkok och frys, då går det kvickt att få maten på bordet.
  Väder kan verkligen ändra planer!

 10. Jag älskar att planera saker och roligast är naturligtvis semesterresor eller dylikt. 😀 Och då gör jag MASSOR av olika resealternativ i datorn numera. Tidigare var det på papper. 🙂
  Men för det vardagliga, alltså inhandlande av matvaror och liknande, har jag aldrig använt mig av något annat än små papperslappar som man kan ta med sig till affären. Annars kommer jag alltid hem utan något viktigt…..fast det händer ibland ändå! 😳 Det verkar som om jag inte alltid läser allt på lappen. 🙄
  Gubben min kör med en penna och prickar av, men han är ju 5 år äldre! 😈 Dessutom får han aldrig planera hur vi ska göra när vi ska till Visby och shoppa. Han kan åka fram och tillbaka till dom olika ställena, medan jag vill ha stenkoll på att vi tar dom i rätt ordning. Jag är nog lite av ett kontrollfreak när det gäller sånt! 😯
  KRAM
  Susie

  • Ingrid skriver:

   Jag skriver shoppingnotorna i mobilen och så prickar jag av dem efterhand som varorna åker ner i korgen. Mycket behändigt!! Jag har laddat ner en liten app som heter ColorNote och den funkar jättebra.
   Kram

 11. Marlise skriver:

  Dein Sternzeichen ist Jungfrau!
  Jungfrau MUSS planen!
  Ich kenne das.
  Ich könnte auch ohne Planungen nicht leben.
  Schönes Wochenende

  Din stjärntecken är Jungfrun!
  Jungfrun MUST planera!
  Jag vet det.
  Jag kunde inte leva utan planering.
  Trevlig helg
  Marlise

 12. Skogsnuvan skriver:

  Förr hade jag min agenda. En rätt stor bok där jag skrev in allt som skulle planeras. Nu har jag min almanacka på kylskåpet där tider är inlagda. Den här veckan och nästa är fulla med aktiviteter Idag är det vägföreningsmöte här hos mig och bokcirkel klockan 6. Dessemellan ska jag hinna med middag. Nästa vecka är fulltecknad varje dag och inte visste jag att det var så att vara pensionär. Förstår inte hur det blev på dette viset. Kanske min oförmåga att säga nej

  • Ingrid skriver:

   Det vill verkligen till att man har koll på allt så det inte blir dubbelbokningar eller att något blir bortglömt.Men visst är det trevligt att ha något att göra så att inte tiden blir så lång.
   Kram

 13. Märtha skriver:

  Den ”utlovade” snön nådde inte hit, men idag hotar meteorologerna igen. Jämförelsevis smällkallt i natt, minus nio. Nu minus 0,9, men det känns inte alls trevligt att ta sig ut och göra någonting. Och jag har inte lärt mig att sätta mina uppdrag i telefonen (eller vad man nu skall kalla den där manicken). vi har ett stort bord där vi sitter största delen av vår vakna innetid, och där ryms en stor almanacka med fulltecknad kolumn för mannen. en mycket gles för mig allena och lite mer i vår gemensamma kolumn. Jag tittar dagligen på den, automatiskt. Där står tandläkare på måndag (världens trevligaste), och start till trädgårdsmässan i Stockholm på onsdag kväll! Och ett nytt blogginlägg snurrar i huvudet…

  • Ingrid skriver:

   Vi får väl hoppas att vårvädret snart kommer tillbaka igen, för det här är inte trevligt alls.
   Trädgårdsmässan lockar även gotlänningar. Yngste sonen och hans sambo ska åka dit nu i helgen.
   Kram

 14. Karin skriver:

  Planering är A och O. Vår almanacka (nu har vi en gemensam) innehåller ibland 3 aktiviteter samma dag. Det är nästan 2 för mycket!! Denna helgen är almanackan tom ALLA dagarna, och då blir det för mycket slötittande på TV och LÅNGA sovmorgnar. Det är inte heller bra. Lagom är bäst!
  Idag ingen blåst, blå himmel, och solen flödar över Oxie. Det är kompensation för igår då det var iskallt med snöstorm. 😡
  Det blir en LÅNG promenad efter middagen! HÄRLIGT! 😀
  Söndagskramar Karin

 15. Karin skriver:

  Och här kommer en annan Karin (än den som kommenterade här ovanför) med lita annan inställning till planerandet. I den mån jag planerar är det för att ha största möjliga flexibilitet. Men skriver upp vad som redan är inbokat (möten, tandläkare, födelsedagar osv), det gör jag förstås, hur skulle jag annars kunna komma ihåg det?

  Min mamma hade en väderalmanacka där hon noterade hur varmt eller kallt det var, om det var extra torrt eller regnigt, första snön, när isen på sjön lade sig och när den gick upp. Väldigt praktiskt! För när vi började oja oss över den sena våren, eller oväntade snöfall i slutet av april, tog hon bara fram sin kalender och visade att det minsann varit så alltsomoftast.

  • Ingrid skriver:

   Jag har fört kalendrar dagligen i mer än trettio år precis som din mamma. Det var mest för lantbrukets del och där antecknades väder och vind, sådd och skörd och när det hände något med djuren. Lite privat blev det också, men inte så mycket.

 16. wiolettan skriver:

  Vi fick också ett bakslag i vädret, snö och kalla nordliga vindar. Det som jag tyckte var värst var halkan, fick ta på mig broddarna igen. Men, i dag är det bättre.
  Planering är viktig. Jag skriver upp allt jag ska göra i en kalender för glömmer jag att skriva upp så kanske jag glömmer att gå på något som var inplanerat.
  Att gå till en bokad tid hos tandläkare eller doktor, det sitter i huvudet och det kommer jag ofta ihåg ändå. Kanske för att jag har lite ”skräck” för det.
  Kram och trevlig söndag.

 17. Lisbeth M skriver:

  oj va mycke snö ni fick i KLinte,här täckte det inte gräset,ens,men kall nordan.Skönt att ha en innehelg,gången har fått vara.Men i morrn ringmuren runt igen,så glad att knäet blivit bra,
  Planering det har jag i min lilla röda agenda, samt mobilen som är med överallt ljudlöst ochså.
  Denna vecka som gått har vi bjudit Gunnel på Leva,”tjejgänget från ungdomen 5 st” vi gör så när vi fyller jämt,Sen åt vi en kväll på Eden där va det tapas underbart gott,där va Ryska Gården tidigare.
  Så de har vart lite mindre matlagning,men lasagne är jättegott,brukar inte bli så mycke över för jag bjuder hit barn o barnbarn.
  Förstår att de inte är så kul att laga och äta när man är ensam,jag är så tacksam att vi är två.
  Ha de bra
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Så trevligt med en återförening då och då. Jag träffade Gunnel för lite sen när vi var på Maris café på samma gång.
   Det är mysigt att gå ut och äta. Jag är glad att vi har Hamncaféet där man kan gå och äta lunch någon gång då och då.
   Kram och trevlig söndag!

 18. Astrid skriver:

  Vi har fått en gnutta snö idag men vi har ju mycket kvar än av den gamla snön
  När började du blogga?
  Jag har följt dig så länge

 19. Tove Olberg skriver:

  Välplanerad organisatör du Ingrid! Jag har inget på telefonen, men skriver i min lilla kalender. När jag var i arbete och hade mycket mera kring mig så fanns en planering säklart på annat sätt än idag. Smaklig måltid!
  Kram

 20. Kicki skriver:

  Så du fick också känna av snön. Den var verkligen onödig. Men idag regnar det här, så den är nog snart borta, om inte regnet övergår i snö.
  Jag har varit så dålig på att hälsa på i bloggvärlden på senaste tiden. Jag har inte så värst mycket lust för nånting just nu, men det ska väl bli bättre om/när värmen kommer tillbaka.
  Kram/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Idag yr det omkring lite snö igen, men den här kylan ser inte ut att bli så långvarig.
   Man blir glad och pigg och får mera energi när solen och värmen kommer.
   Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *