Lördagstema – Sömnlös

Anki, som är februari månads värd har valt att starta med temat Sömnlös.

Googlar man på Sömnlös hittar man två böcker på Wikipedia med den titeln:

Sömnlös, en bok av Vilhelm Moberg från 1937, som jag inte läst och

Sömnlös, en bok av Stephen King från 1994. Den här boken har jag läst, men det är väldigt länge sedan, jag kommer ihåg att jag tyckte om den. Jag hade inte läst mycket av Stephen King tidigare, men en vår när jag var hos Eva hittade jag några böcker av honom i hennes bokhylla och där fanns även den här.

Sen tänker jag på filmen Sömnlös i Seattle med Tom Hanks och Meg Ryan. Det är en film som jag sett flera gånger och njuter lika mycket av varje gånger.

Själv ligger jag sällan sömnlös. Jag har alltid haft en god sömn och somnar som regel så fort jag lagt huvudet på kudden. Är det bara svalt och skönt i sovrummet, så brukar det inte vara några problem, men visst har även jag haft en och annan sömnlös natt när tankarna snurrat runt i huvudet och det inte har gått att koppla av.

Det fenomenet uppstod speciellt sedan vi slutat med mjölkkorna och jag började jobba utanför gården. Då var jag inte längre var så fysiskt trött när kvällen kom och det är mycket svårare att koppla av en överansträngd knopp än en övertrött kropp. Jag löste många problem på jobbet nattetid, när jag låg sömnlös och konstigt nog även när jag sov och utkrävde ibland OB-tillägg för det, men det var aldrig någon som gick med på det. 😉

Rullar dagarna på i stilla mak har jag inga problem alls att koppla av och somna gott och skulle det inte gå är en och annan sömnlös natt inte mycket att gräma sig över. Det är när det händer något speciellt under dagen, som det kan vara svårt att koppla av när det är dags att sova, men vad gör det? Är man dagledig gör det ju ingenting om man lullar omkring lite dagen efter och låter man bara bli att lägga sig och sova middag den dagen, så sover man gott nästa natt.


De som är med och bloggar på lördagstemat är:

Karin Englund, Karin på Pettas, Olgakatt, Helena, Wienerbrödslandet, Livsrummet, Musikanta, Pysseliten, Tove, Anki, Spanaren, Anna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Bloggar på Lördagstema. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Lördagstema – Sömnlös

 1. Gunnar skriver:

  Jag håller med dig om att man ”arbetar” mycket när man ligger sömnlös. Jag har ofta hört från musiker att dom kommer på en massa då. Förr gick de upp och skrev ner textrader. Nu spelar dom in på mobilen kan jag tro

 2. Anna/notonmusic skriver:

  Hahaha 🙂 Vad snålt att du inte fick OB tillägg när du löste jobbproblem. Det var väldigt kreativt att komma på den tanken tycker jag! Jag är ny bland lördagsbloggarna och hälsar därför på hos alla sömnlös-skribenter denna lördag. Trevlig fortsättning på helgen 🙂 Anna

 3. Karin skriver:

  Sömnlös blir jag ibland, men jag går oftast upp och tittar på SVTPlay. Ligga kvar i sängen är hopplöst.
  Nu ska jag ta skålen Mello-Godis, och gå och titta på Melodifestivalen! 😀
  Kramar Karin

 4. Vonna skriver:

  Vågar bara skriva Natti, Natti o sov gott

 5. Pysseliten skriver:

  Ja, men precis! Det är bra att bli trött i koppen, så man somnar ordentligt. Jag tycker även att träning/kroppsarbete/rörelse kopplar av huvudet, så det blir utvilat. Nätter med jobb borde man verkligen få OB-tillägg för. Blä!

 6. Har läst båda böckerna, men ärligt talat kommer jag inte ihåg någon av dom! 🙄
  Och på tal om böcker så kan jag berätta att när vi flyttade hit så åkte vi till Huddinge Sjukhus med massor av böcker, men trots det har vi så otroligt många kvar och fler har det blivit under som senaste 11 åren här. 😉
  Så igår rensade jag tre(!) av hyllorna i vår största bokhylla (började med vanlig skönlitteratur) och fick ihop 2,5 papperskasse. Och ändå syns det knappt….. 😕
  Dom här kassarna körde Rolle till Kattloppisen i Hemse idag och så tog han två pocket med sig tillbaka. När man sen har fixat alla hyllorna – ska ta tre hyllor i taget – är det nog dags att börja från början igen! 😈
  KRAM
  Susie

 7. Tove Olberg skriver:

  Köper direkt din tanke om OB- tillägget!!!!! 🙂
  Intressant och nytt för mig att Moberg skrivit en bok om ämnet.
  Fysisk sliten gör gott för sömnen. Hjärnan går ner i varv också. Vilken övergång då mjölkbestyren tog slut.

  kram

 8. Anki skriver:

  Googlade också på ordet… tänkte först som du och skriva om böckerna och filmen, men så blev det en annan vinkling. Gillar också din tanke om OB-tillägget 🙂
  Ha en fin dag!
  Kram

 9. Lisbeth M skriver:

  Sömnlös är jag inte ofta,men ibland kan man inte sluta tänka på något som hänt,de kan vara glatt men även sorgset.Stackars alla dom som ligger sömnlösa natt efter natt.
  Tänk att nu läser jag bibeln andra moseboken,man kommer ihåg en hel del som man läste i skolan och de är längesen, 18 åriga barnbarnet skall ha prov i religion . Kul att kunna va med och diskutera om uttåget ur Egypten bla.
  I går var det ingen Mello för oss,det blev Charlie Norman och Alice Babs med såå fina musiker,helt underbart,en konsert från 1999, med härlig musik.
  Nu ska jag snart ladda för Skid VM som börjar 18 februari.
  Så nu blir det bullbak,kakbak och annat som ska göras,sen kan man sitta och sporta i soffan med gott samvete,fast gången hoppar jag inte över.
  Ha en finfin vecka och njut av livet för det ska jag göra.
  Kram

 10. Znogge skriver:

  Fysisk trötthet brukar borga för en god nattsömn. Oftast i varje fall…

  Kram och god kväll!

 11. Karin skriver:

  Visst mår man bra av fysiskt arbete (om det inte sliter ut kroppen) och så den goda sömnen man får av det. Om jag får gräva och fixa i trädgården en hel dag sover jag garanterat ovaggad efter det. Och du har så rätt i att man inte ska oroa sig för mycket över en sömnlös natt. Man tar igen det nästa natt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *