Lördagstema – Valentin

Kerlaiksdagen, eller Alla Hjärtans dag eller Valentindagen är det idag den 14 februari och just om Valentin tycker Anki att vi ska skriva idag.

Alla hjärtans dag på Valentins namnsdag är ju ett nytt, importerat påfund. Men tanken är fin, och kärleken, kerlaiken, behövs alla dagar.

I den katolska kyrkan fanns det under romartiden minst tre olika pesoner med namnet Sankt Valetin som led martyrdöden och man vet inte vilken av dem som är upphovet till minnesdagen den 14 februari. En dag som firats från år 498 fram till år 1969. Då slutade man att fira Valentindagen officiellt i den katolska kyrkan, men sedvänjan hade spridit sig under århundradena.

På medeltiden uppstod kopplingen till kärlek och parbildning i Frankrike och England, men det dröjde ändå till 1960-talet innan dagens svenska firande tog fart, så det är ett ganska nytt påfund. Nu är den här dagen ett stort kommersiellt jippo och handlarna har laddat upp med rosor, tulpanbuketter och allt upptänkligt hjärtformat.

Jag såg i TV igår hur man i en del skolor kan köpa rosor för 20:-/st och sedan ge till någon i klassen som man gillar. Stackars den som inte får någon ros! Hur tänker skolledningen där?

Ha en fin Kerlaiksdag!

De som är med och bloggar på lördagstemat är:

Karin Englund, Karin på Pettas, Olgakatt, Helena, Wienerbrödslandet, Livsrummet, Musikanta, Pysseliten, Tove, Anki, Spanaren, Anna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Lördagstema – Valentin

 1. Ailas skriver:

  Trevlig Alla Hjärtans Dag önskar jag dig! Det känns ganska naturligt att mötas i tankar om vänskap, om att ge, känna…

  Trevlig lördag!
  Kram

 2. Gunnel skriver:

  Jag vet en del skolor som förbjudit liknande rosförsäljning och det tycker jag är mycket klokt. Kram på Alla Hjärtans dag

 3. Karin skriver:

  Kerlaiksdagen låter trevligt! Eller det finska vändagen, som jag också gillar. Öppnare, på något sätt.

  Det där med rosförsäljningen i skolorna är ett otyg och många elevråd har sett till att styra upp det så att det inte blir för jobbigt. Gemensamma blommor i matsalen, eller en ros per elev. Annars är det ju upplagt för tragedier.

 4. Kraka skriver:

  Alla traditioner är väl på ett eller annat sätt importerade. Eller modifierade. I Sverige har Valentindagen i alla fall funnits med sedan medeltiden. Själv minns jag den tydligt från 1960-talet i mitt barndomshem. Den enorma kommersialiseringen är väl bara ett uttryck för vår tidsanda där det bara är pengar som räknas. Gäller alla högtider. Tyvärr.

  Ha en fin dag och kväll! Själv ska jag fira med katterna, vi har köttbullar som vi ska dela på till kvällen. Det blir lite trist att inte kunna komma ut…

  Kram

 5. Karin på Pettas skriver:

  Det är intressant att läsa allas våra bloggar idag. Beroende på var vi har fått våra upplysningar om dagen så har vi alla fått till det lite olika, så inget är så självklart när det kommer till kritan och det kan man förstås förstå. Någonting som man tydligen har firat på olika sätt alltsedan år 269 e Kr, har olika ansikten genom tiderna som gått.
  Det ureuropeiska firandet kom till oss i Norden via USA under slutet av 1900-talet och förstås med kommersiella förtecken. Viktigast är att vara nära utan att behöva känna ett tryck att ge någonting. Tyvärr har firandet inom många olika genrer alltmera börjat handla om gåvor som kostar, men det kan man ju ändra på själv.
  Önskar dig en fin Alla Hjärtansdag!

  • Ingrid skriver:

   Du har så rätt Karin, det är upp till var och en vad vi gör av en sån här dag. Man kan faktiskt fira utan dyra presenter och det är inte nödvändigt att göra det en speciell dag heller. Bevis på kärlek behöver vi alla dagar och inte bara den 14 februari.
   Kram

 6. Agneta skriver:

  Ett stort hjärta till dig idag och alla andra dagar också, förresten!
  Ja, det var bland den mest korkade idé jag någonsin läst om, det där med rosorna och skolorna……Hoppas man tänker till och ändrar på det.
  Agneta kram

 7. Gunnar skriver:

  Det där med rosorna lät inget vidare.
  Önskar Dig en fin alla Hjärtans dag!

 8. Tove Olberg skriver:

  Kerlaiksdagen var ju i går. Men lite varje dag så ha en sån dag idag med! Kerlaik , på nynorska heter det kjärleik. Stavas med norska ae men jag kommer inte på hur en gör det. Finns ibland ”likheter” har jag märkt mellan gotländskan och norskan.
  kram 🙂

 9. Anna/notonmusic skriver:

  Det lät konstigt med rosförsäljning på skolan! Hoppas de tänker om! Och att du hade en fin dag i går:-) Kerlaik lät fint i mina öron! Kerlaikdagen! Ha en fin vecka!

 10. Olgakatt skriver:

  Den här Valentindagen tog en ände med förskräckelse med terrordåden i Köpenhamn. Det lägger en ny aspekt på datumen. Måtte vi orka kärleksbomba varje dag hela året om!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *