Luciadagen

Jag kom upp redan före sex i morse, för jag såg fel på klockan och trodde att den redan var sju, men jag kröp till kojs igen. Efter en timmes god morgonslummer var det dags att pallra sig upp och sätta på tv:n. Med tända ljus och morgonkaffe med lussebulle satt vi och tittade och lyssnade på det fina Luciafirandet. Alla vackra sånger som man bara kan önska sig fanns med och speciellt Sofia Karlssons framträdande var väldigt vackert och stämningsfullt.

Efter frukost satte jag igång med kakbakningen och lyckades grädda alltihop utan att bränna någon plåt, så nu är julbakandet avklarat.

Nästa punkt på julprogrammet är knäck- och fudgekokning, men det sparar jag till nästa vecka. Risken är annars att jag får göra det två gånger. Min karaktär när det gäller julgodis är väldigt dålig, speciellt fudgen har en tendens att försvinna från plåten. Fast jag är inte ensam om att gilla fudge.

En jul när jag ännu jobbade var Eva och hennes familj hemma och Krister också. En kväll kokade de fudge och plåten sattes ut i källaren på frysboxen som vanligt för att svalna. Dit gick sedan den som var sugen och skar sig en bit. Oftast var det så att godiset aldrig kom längre än till källaren!

När jag kom hem från jobbet dagen efter gick jag också ut i källaren, för att se om det fanns någon bit kvar till mig och det gjorde det. Och nästa dag fanns det fortfarande fudge kvar och dagen efter också?

När jag frågade hur det kunde vara att de inte åt godiset längre, såg de väldigt förvånade ut.

-Plåten har ju stått där i tre dagar och det är inte slut ännu? sa jag

Det visade sig att de gjorde ett nytt kok varje dag! Inte undra på att det alltid fanns någonting kvar till mig när jag kom hem.

I kväll planerar vi att åka på Luciahögtid i Fröjel kyrka, få se om vi kommer iväg. Det ska bli ruskväder, men blir det bara regn och blåst, ska det väl inte vara några större hinder.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Jul, Nostalgi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Luciadagen

 1. Gunnel skriver:

  Så omtänksamt! Jag blev så sugen när jag läste ditt recept. Det är samma som jag använde när mina barn var små, och då gjorde vi också plåt efter plåt efter……Det får nog bli en sats fudge ikväll. Kram

 2. Hejsan Ingrid !
  Wow så gott, Men för mig tabubelagt.För fett, och socker.
  Kämpar med att viktreducera lite i taget.Tur jag inte gillar för sött el.salt,fett.Längre.

  Förr kunde jag äta hur mycket godis som helst och aldrig gå upp i vikt.Det var efter jag fött barn, som jag fick problem med vikten.Och åldern nu.
  Det finns ju som tur är annat att trösta sig med.
  Beundrar Dig som bakat så mycket nu till Jul och annars också.

  Ha en trevlig stund i Fröjel Kyrka.

  Kram Majsan

 3. Ama de casa skriver:

  Men fudge är ju så gott, så det var ju inte så konstigt 🙂

 4. Gun skriver:

  Vilka godheter du åstadkommit. Det kallar jag service med en plåt godis varje dag:)

 5. Lisbeth skriver:

  Nu blev jag fundersam. Hade ingen aning om vad fudge var för något. Tur att man kunde klicka sig fram till en förklaring. Förstår att det tog slut snabbt. Verkar mums det där
  Ha en bra kväll

 6. Znogge skriver:

  Smart drag att vänta! Jag är rädd för att jag gjorde chokladgodiset lite för tidigt…

  Krma

 7. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!
  Jösses så morgonpigg du är och i baktagen redan på förmiddagen. Jag skrattade gott åt dina barns smarta sätt att baka nytt varje dag 🙂
  Hoppas ni kom iväg i kväll för i regn o mörker är det inte kul att vara ute.
  Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Hej Agneta!
   Visst gav vi oss iväg i kväll trots regn och mörker.

   Det var en trevlig stund i kyrkan med ett fint luciatåg och med ett fint sångprogram och gott kaffe efteråt, men vi borde nog hållit oss hemma för jag backade på prästens bil när vi skulle åka hem.

   Attans så försmädligt 🙁 Regnet vräkte ner och det gick inte att se någonting, så vi bytte bara namn och telefonnummer, så får hon höra av sig när hon fått granska skadan som jag ställt till med. Det är tur att man har försäkring.

   Kram Ingrid

   • Agneta skriver:

    Men vilken tur att et var prästens bil. Ska bli intressant att få höra fortsättningen för hennes bil kanske var lite ”felparkerad” 😉 Förlåtande får väl bli ordet för denna dag 🙂
    Utgår fr. att självrisken ska betalas också. Ja jösses, det blev ett dyrt Luciakaffe!
    Nattiskram, Agneta

 8. Margit skriver:

  Vi låg i våta sängar i går..och tittade också på TV på LUCIAN där!!! Fint program!!!
  Ja godset har anlag att förscinna och bli uppåtet rätt snabbt. Det var en bra lösning de dina hade..koka nytt hel tiden…
  Kram!!!

 9. Kicki skriver:

  Här blir inget julgodis gjort. Förr gjorde jag knäck, men inte ens det gör jag längre. Kan bero på att jag vid två tillfällen mist en plomb vid knäckätandet 🙁
  Men några kakor till får jag nog lov att göra. Idag står det köttbullar på dagordningen, om man bara slapp att få så attans ont i ryggen av att stå och rulla dom små rackarna.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag minsann också krossat en plomb med hjälp av knäck, så numera gör jag vad den respektlöse sonen kallar för pensionärsknäck. 😉

   Ryggen, ryggen Kicki! Den är ett elände som hindrar en i framfarten 🙁

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *