Magasin Wisborg – Fridhem

Det har varit en solig och fin dag och på förmiddagen satt jag ute och läste om Harry och Nola. Boken, Sanningen om fallet Harry Quebert, är verkligen bra! Sen blev det lite tidig lunch för klockan tolv skulle jag iväg på ett studiebesök med SPF.

Vi skulle åka till Visby och titta på Gotlands Museums samlingar vid Magasin Wisborg och där fanns det minsann massor av prylar av alla de slag, en halv miljon föremål lär det ska finnas. Vi var inte så många, 23 stycken, men vi blev uppdelade i två grupper som blev guidade runt i magasinet. Vår guide hette Julia, efternamnet uppfattade jag inte, men hon var jättebra. Här följer några bilder. Jag tog en hel massa och om du skulle vilja se ännu flera har jag lagt in ett gäng på föreningens hemsida. Klicka HÄR om du vill se på dem.

Vår guide Julia berättar om de föremål som man fått från olika kyrkor på Gotland. En del är i muséets ägo, en del tillhör fortfarande kyrkan, men förvaras i magasinet.

Ett vackert kabinettskåp som ursprungligen skänkts till Visby Allmänna läroverk där det använts som mynt- och medaljskåp.

Föremålet i mitten är ett exempel på forna tiders tvättmaskin

En av tavelsamlingarna

Man kunde ha gått där och tittat på alla fantastiska föremål hur länge som helst, men tiden var begränsad och vi började bli kaffesugna, så det var dags att fortsätta till Fridhem där kaffet stod framdukat.

Fridhem är ett kapitel för sig, för det var prinsessan Eugénies sommarhus och där bodde hon 29 somrar i rad. Prinsessan Eugénie, född 24 april 1830 på Stockholms slott, var prinsessa av Sverige och Norge. Hon var dotter till Oscar I och drottning Josefina av Leuchtenberg. Hon var även känd som tonsättare och konstnär. Hennes egen dåliga hälsa gjorde henne intresserad av sjukvård och hon lät bland annat uppföra Eugeniahemmet i Stockholm, för obotligt sjuka barn.

När hon kom till Gotland, för att få njuta av det sköna klimatet, lät hon år 1861 bygga Fridhem och intill Fridhem byggde hon ett barnhem, kallat Fridtorp. Hon lät bygga Västerhejde skola och även en fattigstuga. Hon startade även Gotlands sjukhem för obotligt sjuka i Visby. Prinsessan Eugénie avled den 23 april 1889 på Stockholms slott.

I förgrunden vår ordförande Nils-Erik Jacobsson och hans fru Lena

En stund i stillhet medan vi lyssnade på musik skriven av prinsessan Eugénie

En härlig eftermiddag i kulturens tecken!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Kultur, SPF och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Magasin Wisborg – Fridhem

 1. Znogge skriver:

  Vilken intressant och trevlig eftermiddag! Det är alltid en tillgång med en duktig guide dessutom 😀

  Kram

 2. Laila Östergren skriver:

  Det blev ju väldigt bra det hela, verkligen intressant att få se dessa dolda skatter.
  Kram

 3. Hillevi skriver:

  Vilket ställe! Hur många intressanta föremål som helst.
  Intressant om prinsessan, vad hon har åstadkommit mycket i en tid som inte direkt var kvinnornas.

 4. wiolettan skriver:

  Så trevligt. Jag älskar att gå och titta på liknande muséer. Det ger så mycket och är väldigt intressant. Sedan om jag kommer ihåg något efteråt är en annan sak.
  Fina bilder. Det var en primitiv tvättmaskin. Jag måste gå in på hemsidan och kolla flera bilder.
  Det är roligt att följa med på SPF:s utflykter, med guidade turer och det är bara att följa med och njuta.
  Kram till dig.

 5. Skogsnuvan skriver:

  Såg ju väldigt spännande och intressant ut. Tittade på bilden längst upp med den fina dammen och dig. Var är det? I parken i Visby eller? Verkligen tjusigt ställe.

 6. Så roligt, att du visade bilder från Fridhem! Vi har faktiskt bott där en natt när vi var på rundresa på Gotland för ca 15 år sedan! och vad jag kan se av bilderna, så ser det likadant ut än! En fläkt av gamla tider! När v var där, så var det också en musikstund i salongen med en kvinna som spelade på en flygel (eller om det var ett piano…). Ett underbart ställe med en magnifik utsikt!
  Ha det så bra, kram, Monica

 7. Ulla Anderstedt skriver:

  Så trevligt ni har det på Gotland! Här finns liknande aktiviteter men just nu hinner jag bara med familjen och hundvalpen. Kom just in från en varm promenad i milt duggregn, helt vindstilla, säkert 20 grader. Ha en skön helg! Jag är dålig på att kommentera just nu. kram

 8. anna/notonmusic skriver:

  Vilken driftig prinsessa! Blev förstås lite extra nyfiken på hennes musik, har inte hört talas om den. Roligt med kvinnliga tonsättare, särskilt från ”förr”…

 9. Bosse Lidén skriver:

  Ett intressant ställe som vi missade. Jag går gärna på museum. En bra guide är a och o.
  Trevlig helg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *