Magnhild – Höststädning

I dag är det Magnhild som har namnsdag och jag känner bara en person med det namnet. Eller man kanske ska säga kände, för hon lever inte längre. Det är min faster Magnhild, kusin Görans mamma. Det är nog inte så konstigt att jag inte har fler bekanta med det namnet, för i Wikipedia kan man läsa att år 2012 fanns det bara 189 kvinnor i Sverige med Magnhild som tilltalsnamn. Hildegard har också namnsdag i dag, men det känner jag ingen som heter.

Från vänster: Faster Magnhild, farbror Moppe, faster Gun, farbror Nurre, mamma och jag. Bilden är klickbar

Faster Magnhild var en stilig kvinna och en profil här i samhället. Hon jobbade på kontoret på Klinte Järnhandel så länge den fanns kvar och sedan på Westberg klädaffär och där var hon i många år, så det är åtskilliga klintebor som känner henne därifrån. En duktig sömmerska var hon också, precis som min mamma.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Det har varit ganska mulet i dag och mina planer på att åka och köpa blommor till familjegraven sköt jag på framtiden. På förmiddagen startade jag först upp tvättmaskinen och sedan satte jag igång med köksstädning i stället. Hälften av skåp och lådor är genomgångna och resten sparar jag till en annan dag. Man får inte förta sig, men det känns bra att ha kommit i gång med höststädningen.

När jag var klar med den första kökshalvan hade jag funderingar på att åka till Suderviljan i alla fall, för nu hade det börjat torka upp efter nattens regn, men då jag var på väg ut i förrådet efter jord, kom en av grannarna i fatt mig och frågade om jag inte ville komma in och dricka ”otendag” och det säger man ju inte nej till. Det finns verkligen de som är duktiga! Hon hade varit uppe tidigt i dag och bakat wienerbröd och pariservåfflor. Den där ”otendagen” blev långvarig och avslutades med nyplockade hallon.  

Gott, gott!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, Odvalds. Bokmärk permalänken.

16 svar på Magnhild – Höststädning

 1. Unknown skriver:

  Roligt att se kortet från 1941. Nurre har äppelknyckarbyxor och du med typiska hemsydda modell 1940.

 2. Monica skriver:

  Jag har faktiskt en gammal klasskamrat sedan gymnasiet, som heter Magnhild! Visste inte att det var så ovanligt!
  Så duktig du är som höststädar! Vi har blivit så bekväma av oss, att vi har kontaktat en städfirma för städning här varannan vecka. Men dom städar förstås inte inuti skåpen…
  Kram, Monica

 3. Syster Kerstin skriver:

  Så underbart det låter med otendag , och så trevligt att läsa lite om familjen, fina minnen !
  Klem .

 4. znogge skriver:

  Vilka härliga minnen och vilket fint kort. Jag har aldrig känt någon som hetat Magnhild men min faster hette Ragnhild och närmare än så kan man knappast komma. I dag finns det nästan 7000 kvinnor som bär namnet vilket jag tycker låter mycket… Höststädningen gjorde jag i våras när jag rensade ut 😉

  Kram och god kväll!

 5. Låter som att det blev en trevlig dag. Mycket gjort fick du också. Här behöver också höststädas, men det får bero ett tag. Ska försöka få lite höstgjort i stugan de närmaste veckorna.

  Kram

 6. Laila Ö skriver:

  Verkligen ett fint gammalt kort. Vad duktig du är som kommit igång med en rejäl höststädning. Här blev det gräsklippning på eftermiddagen. Lyxig otendag med wienerbröd och franska våfflor. Jag bjöd Björn på ett chokladöverdraget kex till kaffet och ett päron.
  Kram Laila

 7. Ingrid skriver:

  Min lilla lägenhet orkar jag ännu städa, men vem vet. Den dagen kanske kommer när man behöver hjälp.
  Kram

 8. Ingrid skriver:

  Visst är det härligt att plocka fram lite minnen…
  Kram

 9. Ingrid skriver:

  Jag tyckte att jag rensade ut duktigt när vi flyttade hit för sju år sedan, men nu ser jag att det är dags för en översyn igen.
  Kram

 10. Ingrid skriver:

  Man får ta det lite efterhand, så blir det inte så betungande.
  Kram

 11. Ingrid skriver:

  Visst var det ett lyxigt kaffekalas så här en vanlig måndag. Det är gott med goda grannar.
  Kram

 12. Eftersom jag fortfarande tycker att det är sommar, alltså sensomar, så har jag inte kommit igång med nåt höstjobb. Rolle har visserligen tagit bort trädgårdsmöblerna på framsidan – men det gör inget, för vi sitter där så sällan – för att vi idag skulle få lite hjälp i trädgården av Stånga Handelsträdgård.
  Vi behövde få gräsmattan lie fixad efter sommarens hemska torka. Så det blir vertikalskärning, därefter räfsning samt kompletteringssådd på alla bara fläckar och så lite dressjord ovanpå.
  Vi hade naturligtvis kunnat gjort allt det här själva, men numera orkar vi inte göra precis allt. Så vi väljer att göra det viktigaste – alltså det jag är mest petig med och där ingår inte gräsmatteskötseln annat än att klippa den, ofta!
  Om en stund när Stånga är klara med sitt jobb (vill ju inte springa ivägen) så ska jag nog gå ut och beskära lite buskar. Såg från matrumsfönstret att det var lite grenar på både den ena och den andra busken som spretade. Eller också ska jag bada – om vädret tillåter! Vill ju gärna ha lite sol när man kommer upp!!
  KRAM/Susie

 13. Kicki skriver:

  Vilket fint gammalt foto. Så kul att ha kvar. Du har så många trevliga minnen som du delar med dig av.
  Inte för att jag vet vad otendag står för, men så trevligt att bli inbjuden på såna nybakade godsaker.
  Här finns dessvärre ingen som bjuder in till fika. Jag saknar faktiskt det lite.
  Kram

 14. Ingrid skriver:

  Så kloka ni är som tar hjälp med sådant som känns för tungt och besvärligt. Då får ni ju tid över för annat. Gräsmattorna är verkligen hemska med massor av ogräs, men det är grönt i alla fall.
  Hoppa nu i poolen, här är det strålande vacker väder!
  Kram

 15. Ingrid skriver:

  Otendag är ett gutamålsord för "mellanmål på eftermiddagen", egentligen mellan 4 och 5, men numera använder vi uttrycket för eftermiddagskaffe helt enkelt.
  Kram

Kommentarer inaktiverade.