Maj och Ulla

Ännu en solig och fin sommardag har det varit den här onsdagen, men med liten aning av höst i luften tycker jag. På förmiddagen hade jag sällskap av Maj i Örnsköldsvik där jag satt på terrassen. Jag hörde kyrkklockorna ringa i Klinte kyrka när jag satt där och visste att det var själaringning över en kvinna som avled här på Odvalds häromdagen. Det är en vacker sed och jag kände att jag ville åka till kyrkgården och se till mammas och pappas grav, så tog jag bilen och åkte dit och när ”ändå bilen gick” fortsatte jag till Fröjel och Åkes grav också och sen blev det givetvis en sväng in på Stenstugu. Där kan man ju inte bara köra förbi!

Liv till varje pris är den avslutande delen i den kritikerrosade trilogin om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. När femtiotalet övergår i ett modernt sextiotal och rivningsvågen även drar fram över den ångermanländska småstaden kommer Majs trygga tillvaro allt mer i gungning. Det är en roman om anpassning och överlevnad och skildrar en familj som levde sitt liv i en tid då det svenska folkhemmet växte fram.

Boken är verkligen bra och jag känner så väl igen allt som hände då under sextiotalet, de år då jag gifte mig och vi fick våra första barn.

Efter lunchen la jag mig i solstolen och lyssnade på Ulla Skogs sommarprogram och det var en överraskning. Inte anade jag att hon var så intresserad av bevarandet av gamla miljöer och framför allt byggnadsteknik. Hon hade många kloka tankar tycker jag och uppenbarligen har hon varit en nagel i ögat på en och annan kommunalpolitiker. Njutbar musik spelade hon också.

När jag var färdig med Ulla blev den en timme till med Maj som sällskap och sedan har jag ägnat mig åt att bära vatten. Det är ett elände att man inte får använda slang. Jag får gå många vändor, för min rygg gillar inte tunga lyft.

Trevlig fortsättning på onsdagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker, Nostalgi, Radioprogram och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Maj och Ulla

 1. Gunnar skriver:

  Låter som en fin sed med klockringningen. Vi har samma fina sommarväder här och det ser ut att vara ett tag. Jag ska också ta en vända med vattenkannan ikväll. Det har snabbt blivit torrt i både trädgård och skogen.

 2. Kraka skriver:

  Jag ska också vattna ikväll, men vi får använda slang här. De där böckerna har jag lagt på vänt i min ”bokhylla” på Storytel. Det kallas bokhylla, men det är väl snarast en önskelista så länge man inte laddat hem dem.

  Hoppas du får en fin kväll. Här är fint och varmt ute nu. Jag har inte kommit mig ut ännu, sov till klockan var över fem på eftermiddagen och sedan har jag suttit med kaffe och dator i sängen. Behöver ta det lugnt och jag tror och hoppas det blir fint väder framöver också. Imorgon ska jag pyssla lite i trädgården och sedan ska jag fira ihop med min son. Trots att jag bara jobbat två nätter är jag ledig en hel vecka igen.

  Kram

 3. Geddfish skriver:

  Det låter som om du haft en väldigt fin dag idag. Och det har jag med. Riktigt önskeväder.
  Men, som sagt, det är lite kyligare på kvällarna, och inte riktigt den goa värmen som förra högtrycket innan allt regnande, känns åt vilket håll det går.
  Ha en fin kväll och kram, Gerd

 4. Musikanta skriver:

  Hos oss har det inte kommit så långt att vi inte får slangvattna. Men det är likaväl väldigt torrt så vattna gör vi varje dag. Nu har vi bara några stora krukor och blomlådor så det är inte så farligt. Men jag håller med dig om att det är tungt att gå och bära två tiolitershinkar med vatten.
  Jag kanske ska läsa om första boken – det var några år sen jag läste den och då tyckte jag den var tråkig. Jag har glömt det mesta. Men jag måste ju läsa om den om jag ska få något sammanhang med de övriga.
  Kram från Ingrid

  • Ingrid skriver:

   Det är tur att jag inte har mer än några små rabatter nu. Krukor är lättare att hantera.
   På Stenstugu har vi eget vatten och vad jag förstår så får man använda det till slangvattning.
   Kram

 5. Laila Östergren skriver:

  Visst är det jobbigt att gå och vattna. Idag hade jag en tunna som vi pumpat full med vatten igår (från en brunn där regnvatten samlas) så idag satte vi pumpen i den så då kunde jag vattna med slang. Tyvärr gjorde vi slut på det vattnet så det blir till att bära igen. Eftermiddagen gick i sus och dus. Vi var på 75-årsuppvaktning och fick kaffe och goda kakor.
  Kram

 6. Karin skriver:

  Bära vatten är tungt! Var rädd om ryggen!
  Kramar Karin

 7. Znogge skriver:

  Det tar onekligen sin lilla tid att vattna för jag använder kanna. Tycker det är svårare med slang även om det på ett sätt är enklare.

  Kram

 8. Ulla Anderstedt skriver:

  Hej, Nu har jag en ny chromebook och den fungerar perfekt. Kostade 2900 kr bara. Jag vill inte satsa på en dator mer utan ska köpa en läsplatta. Mitt vänstra öga med flugorna efter glaskroppsavlossningen kommer enligt läkaren att kvarstå. Jag kan inte sluta läsa så då får det bli så. Läste den första boken om Maj och tyckte då att den var jobbig, retade mig på hur hon var. Nervös och rädd för att göra bort sig med kakor och matlagning. Men så fortsatte jag läsa de andra böckerna och det blev intressant att följa hennes utveckling. Jag själv kände inte igen mig i hur hon var trots att jag gifte mig -64 och fick mitt första barn -66. Jag var upptagen av arbetet. Det som roade mig var ändå tidsskildringen och också miljön. Jag undrar om det här skulle vara något för en yngre generation att läsa? Ha det gott! 😀

Kommentarer inaktiverade.