Månadsbilden för oktober uppdaterad

I natt har det varit riktigt kallt, vi hade -3,4° nu på morgonen och nu singlar löven så sakta ner från träden. Det är snart läge att ta fram lövräfsan. Här intill ser du månadsbilden för oktober och om du vill se utvecklingen sedan i januari kan du klicka HÄR.

Ännu har vi inte gjort så mycket nytta idag. Jag har haft en väldigt hostig natt och känner mig lite ur slag, men jag ska i alla fall ta och leta reda på några skapliga stainkörkar och göra en äppelpaj. I Gutamålsgillets allnakku kan man läsa att det är Stainkörkars dag idag, så det passar ju bra.

Här handlar det inte om kyrkor byggda av sten, utan om äpplen av den mycket omtyckta gotländska sorten Stainkörkar, som härstammar från socknen Stenkyrka.

Äppelträden som man ser på månadsbilden är stenkyrketräd. I år har det varit väldigt mycket frukt på träden, men tyvärr av ganska dålig kvalité, så det går inte att lagra utan jag har gjort mos och äppelpajer och resten har vi fått kasta. Annars håller de här äpplena till fram emot jul om man hanterar dem varsamt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Månadsbilden och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Månadsbilden för oktober uppdaterad

 1. Åsa! skriver:

  Ja burr så kallt! Den här knäppen lär göra träden kala.
  Äppelkaka? Det var en god ide´! Ha en mysig lördga Ingrid!

 2. Åsa! skriver:

  LÖRDAG menar jag naturligtvis 😀

 3. Eleonora skriver:

  Lycka till med äppelpajen och krya på dig!
  Kram
  Eleonora

 4. Ailas skriver:

  Även vi hade frost, fast nu skiner solen så vackert igen… men jag tror att den lovar mer än den håller i fråga om värme.

  Jag hade mycket dåligt med frukt i år, efter rekordåret i fjol… Men lite äpplen finns det. Blir ingen paj idag, för jag är bortbjuden på mat.

  Du har fortfarande ganska mycket grönt, ser jag på bilden. En del träd är helt gröna i min trädgård, men nu gulnar det nog fort…

  Hoppas att du får en fin lördag och att du vilar dig. Natthosta gör att man blir riktigt, riktigt seg.

  Kram!

 5. skogsnuvan skriver:

  Jag är lite avundsjuk på dom som kan ha äppelträd. Det går inte här men jag har en kompis som bor närmare indalsälven så jag brukar få plocka där men iår blev jag ju sjuk.

  Jag har inte krattat löv heller men det får väl bli till våren för nu hänger snön i luften så det är för sent och dessutom blåser det så dom far bara omring. Förhoppningsvis blåser dom till skogs.

 6. Ann-charlott skriver:

  Hejsan Ingrid. Ja nu börjar det bli kallare och kallare och man märker redan att det börjar gå åt vinterhollet,brrr. Inget jag ser fram i mot. Hoppas du får en finhelg och krya på dig min vän. Kram Ac

 7. Gunnar skriver:

  Hej

  Det ser ändå ganska grönt ut hos Dig.Här är det nästan bara höstfärger som gäller.
  Kul med den gamla äpplesorten. Har ni haft samma problem med rönnbärsmal som vi har haft i år?

  Trevlig helg!

  • Ingrid skriver:

   Ja och förutom rönnbärsmal har vi monilia som gör att äpplena sitter på trädet och ruttnar och blir alldeles svarta. Ska man bli av med det måste man spruta, men det vill jag inte, för då tycker jag att jag lika gärna kan köpa äpplen i affären. Jag tar de som är friska och är nöjd med det.

 8. Berit skriver:

  Hej Ingrid!

  Sänder en hälsning om go helg till er!
  Ja, nu har frosten kommit på allvar . Vi är just nu i Mora, har varit i Örebro på möte om våra andelar i Sälen och det gick bra och var trevligt att träffa alla. Imorgon åker vi till Sälen, det är vår sista vecka för detta året där.

  Jag önskar dig och Åke en fin helg!
  Kramar
  Berit

 9. Znogge skriver:

  Jag tycker att nattfrosten kommer ovanligt tidigt i år! Just nu har vi 1+ och kallare lär det bli…

  Konstigt nog har nästan inte ett löv fallit från vårt körsbärsträd!

  Kram

 10. Ingrid skriver:

  I kväll har jag tagit in mina pelargoner, det lär ska bli fortsatt kallt, så jag vår väl ge mig och ställa in krukorna i salen och se om plantorna vill övervintra där.

 11. Hejsan Ingrid !

  Jag saknar en trädgård,min lilla täppa där tog vildvinet över och kväver allt i dess väg.Förresten det är för lite sol där.Bara en stund på morgonen, till Kl.11.00.Ska skaffa större krukor och ha på balkongen.Så lådor kom jag över billigt på rean.Planerar för en ny vår, när inte ens hösten är över.Det är hopp om livet.

  Hoppas äppelkakorna blir goda.Det tror jag i alla fall att de blir.

  Kram och ha en fin Söndag ! /Mi

Kommentarer inaktiverade.