Månadsbilden uppdaterad – På Brucebo med SPF

Idag har det varit en innehållsrik dag för jag och ca fyrtio SPF:are till har varit och tittat på Brucebo och sedan åkte vi till Krusmyntagården och åt lunch. Men innan jag gav mig iväg tog jag månadsbilden:


Det har varit en solig och fin dag, med lite lätt blåst och ca 12-13 grader varmt. Jag tog fotot vid 10-tiden. Vill du se utvecklingen från årsskiftet kan du klicka HÄR

Brucebo, konstnärshemmet strax norr om Visby, känner nog många till, om inte annat för den dramatiska händelsen 2008 då Torbjörn Axelman sköt skarpt då folk från stiftelsen kom för att hämta konstverk för renovering. Jag upptäckte att jag hade ett blogginlägg om händelsen i min gamla blogg ”Dagens rapport från Stenstugu” och här kommer det:

Skottdramat på Brucebo
Tisdagen den 2 december 2008 | 12:40 |

Igår var det en dramatisk dag här på Gotland, då vi fick höra i nyheterna om att det varit ett skottdrama vid Brucebo, strax norr om Visby. Det visade sig vara en riktigt tragisk historia där Torbjörn Axelman, som bott på Brucebo i mer än 30 år, i desperationen över beskedet att han skulle sägas upp från sin bostad sköt Brucebostiftelsens ordförande med tre skott i ryggen. Mannen kunde själv ta sig därifrån och kalla på hjälp, men det var tre andra personer kvar på Brucebo förutom Axelman. De andra tre gömde sig på en balkong och fram emot kvällen kunde de ta sig därifrån. Polisen gjorde då ett tillslag och Axelman kom ut ur huset med draget vapen. Då han sköt mot polisen besvarade de elden och träffade honom i båda benen och i bröstet.

Brucebo uppfördes av konstnärsparet William Blair (1859-1906) och Caroline Benedicks-Bruce (1856-1935. Caroline bildade Brucebostiftelsen för att det skulle delas ut stipendier till konstnärer, som skulle kunna få bo och arbeta på Brusebo. Hon testamenterade sedan huset till Brucebostiftelsen för att det och konstsamlingarna skulle bevaras för eftervärlden. Men stiftelsen kom i ekonomiska trångmål och på 70-talet såldes egendomen till Torbjörn Axelman.
Han gjorde då en mängd TV-produktioner och filmer och tjänade bra med pengar. Efter en tid fick han dock allt sämre ekonomi och gick till slut i konkurs.

Brucebostiftelsen köpte då tillbaka huset av Axelman och han fick hyra en del av det för privat bruk. Under en lång tid har ingenting gjorts åt huset, men för några år sedan började man renovera utvändigt och nu ska man även renovera huset invändigt.
Det var när ordförande för stiftelsen Joakim Hansson kom med en flyttbil för att hämta tavlor, skulpturer och andra konstverk, som Axelman gick till angrepp. Inventarierna ska registreras, rengöras och renoveras för att sedan placeras tillbaka på Brucebo igen. Man vill återställa huset som det konstnärshem det var på 1800-talet.

Tilläggas kan att tillståndet för Joakim Hansson, som blev skjuten i ryggen, och Torbjörn Axelman, som skjutits i ben och bröst av polisen rapporteras vara stabilt och ej livshotande.

Jag har aldrig varit på Brucebo förut och det var ett väldigt fascinerande hus med massor av ovärderlig konst. Hanne Ödin guidade oss runt och berättade om Brucebo och paret Bruce som levde och verkade mellan 1856 – 1935. Hanne var för övrigt en av de tre personerna som stod gömda på en balkong i 8 timmar under skottdramat. Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Brucebo, för det var mycket intressant.

Lunchen på Krusmyntagården smakade mycket bra och allt var trevligt och väl ordnat för oss allihop. Jag åt ramslökssoppa och känner att jag nog kommer att ha nytta av den ganska länge. 😉 Jag har varit på Krusmyntagården för många år sedan, men nu är den gamla kaffestugan/restaurangen borta och en nybyggd och fin anläggning står redo att ta emot turisterna.

I kväll bjuder Handelsbanken på film på Rondo – The Luchbox – heter den och den ska jag givetvis gå och se. Det är fullt upp med aktiviteter.

Ha en skön torsdagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Månadsbilden, SPF, Utflykter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Månadsbilden uppdaterad – På Brucebo med SPF

 1. Znogge skriver:

  Så hemskt att bli uppsagd från sin bostad efter så många år. Men därifrån till att skjuta någon borde steget vara stort…

  Hoppas det blir en trevlig filmkväll!

  Kram

 2. Kraft´n skriver:

  Det verkar som du har fullt upp med alla aktiviteter. Det blir ju betydligt mer
  varierande nu än när man var tvungen att sköta jobbet också. Kram.

 3. Rigmor skriver:

  Det var dramatiskt…har ett svagt minne av det hela. Sen lägger jag givetvis Brucebo på listan till ev besöksmål under vår resa…Krusmyntagården besökte vi förra året, och kunde konstatera som du gjorde, det hade hänt mycket sen sist…Trevligt ställe även om det kanske inte var så billigt.
  Ha det gott och hoppas att soppan inte spökar till det alltför mycket…
  kram kram

  • Ingrid skriver:

   Inte så billligt! Jag tycker att Krusmyntagårdens restaurang är väldigt dyrt. Nu visste vi om det, så det kom inte som någon chock precis. Lite lökrapar blev det efter de där soppan, men inte så farligt.
   Kram

 4. Charlotte skriver:

  Nu när dom nu öppnat Brucebo för visning borde man försöka passa på. Har aldrig varit där, trots jag ofta åker förbi. I sommras hade dom bara några få visningar, men dom var väl besökta då det var mycket bilar utanför. Fina bilder, det gav mer smak. Hoppas filmen var bra. Kram

 5. Mien skriver:

  Jag var där förra året och blev också alldeles fängslad av platsen.

 6. Gunilla skriver:

  Vilken dramatisk och sorglig berättelse. Härlig dag du haft med intressant besök på Brucebo och Krusmyntagården. Jag vet inte om det var där vi kollade på en kryddträdgård vid havet. Tyckte att namnet lät bekant. Hoppas filmen var bra. Ha en fin helg i det härliga vädret som är på väg. Kram

 7. Beppan skriver:

  Du har ett fullspäckat program ser jag!
  Tufft att vara pensionär 🙂
  Vilken dramatik det var där på Brucebo!
  Fina bilder !

 8. Ja, nog ser man ju att där hänt en hel del på gården! Men tänk att det varit så gott som snöfritt sedan februari hos dig 🙂

 9. Kraka skriver:

  Nu börjar det ju bli riktigt fint på uteplatsen!
  Spännande med dramat på Brucebo, något jag helt missat.
  Ha en fin helg!
  Kram

 10. Karin skriver:

  Fin positiv utveckling på din uteplats!
  Det lilla trädet ser ut att ha rotat sig!
  Kramar Karin

 11. Skatan skriver:

  Tänk så länge jag har tänkt att härma dig och ta mina egna månadsbilder men inte kommit till skott. Det är verkligen ett trevligt sätt att se tidens gång.

  Och nog låter Brucebo värt ett besök … nu har den ju också fått en nutida dramatisk (om än tragisk) historia knuten kring sig. Jag förstår att det fanns mycket fin konst att se.

  Kram!

Kommentarer inaktiverade.