Månadsmöte med SPF

Det var kallt i morse! Termometern stod på -2,9° när jag kom upp, men solen sken och det såg helt underbart ut med lätt rimfrost i gräset och björkarnas guldgula löv som singlade ner så sakta.

Egentligen skulle jag ha tagit mig en promenad, men jag tog fram bilen och åkte och handlade på förmiddagen när jag klarat av morgonkaffe och duschen och fått på mig kläderna. Bilen skulle ju ändå ut, för idag har det varit månadsmöte med SPF i Klinte församlingshem.

Vi hade en intressant föreläsare idag. Det var Karin Gardell som pratade om kost och hälsa på äldre dar. Hon började med att plocka upp en massa förpackningar på ett bord, för att ha som demonstrationsexemplar. Vatten skulle man dricka, det var den absolut bästa drycken och något av det sämsta är cocacola light. Just lightprodukter är sällsynt ohälsosamt, för de innehåller aspartam i stället för socker och av aspartam blir man fet och ledsen. Julmust kan man dricka vid enstaka tillfällen under julhelgen, men absolut inte dagligen. Det innehåller alldeles för mycket socker och att socker inte är bra vet vi ju alla.

Allra värst är dock RedBull. Nu är det kanske ingenting som vi äldre använder, men vi har ju barn och barnbarn och RedBull ska de absolut inte dricka. En burk innehåller lika mycket koffein som tio koppar kaffe plus något annat stimulerande ämne, som jag inte minns namnet på, men det gör att man kan få hjärtbesvär.

När det kom till fett ska man inte använda margarin varken att baka på eller på smörgås, utan man ska i stället använda smör och bregott. Becell då, som ska vara så nyttigt? Man kan äta det om man tycker att det är gott, men det har enligt Karin ingen som helst hälsoeffekt. Att det sänker kolesterolvärdet är en ren reklambluff! Det är också bättre att äta vispgrädde än glass till bär, eftersom glass innehåller mycket socker.

När Karin pratat färdigt blev det kaffe och smörgås och en god kärleksmums och medan vi fikade såldes det lotter. Nästa års program diskuterades och sedan blev det lottdragning och jag hade turen att vinna på en av lotterna jag köpt och valde en bit gotlandslimpa. Den blir bra att ha till julskinkan.

När det nu blivit så kallt är det dags att få på vinterdäcken och i morgon är det stora däckbytardagen på Stenstugu och sen kommer Carina o Bosse hit på söndagslunch. När skymningen kommer vid tre-tiden är det sedan dags att ge sig iväg ut på Klintehamn, för det är julskyltningssöndag och klockan tre tas pappret bort från butiksfönsterna, det blir dans kring granen på torget, eldshow utanför ICA och så är det invigning av Röda Korsets nya Mötesplats.

Ha en skön helg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Matprat, SPF. Bokmärk permalänken.

22 svar på Månadsmöte med SPF

 1. Lambergsfrua skriver:

  Kallt har det blivit här också och vinterdäcken kon på för ett par vekosr sedan, Vi kör alltså med odubbade vinterdäck och är nöjda med det.

  Vad gäller mat och tillsater är det en djungel, men som du säger, Red Bull är nog inget vi pensionärer använder. Inte Cokacola heller, tror jag. Smöör, margarin, Bregott eller Becel- här är det lätt att gå vilse. Kanske enklast att tänka på enkla råvaror och då blir det smör – men är det nyttigt?? Ja ja, nu ska jag i alla fall njuta av en rågmacka med grov senap och skinka.
  Jag önskar dig en riktigt trevlig helg!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Här behöver man ha dubb, för vi kör saltfritt och då blir det blankis på vägarna om det vill sig illa.
   Smör är bra mycket nyttigare än margarin och andra s k lightprodukter.
   Kram

 2. Znogge skriver:

  Grattis till vinsten! Vilken trevlig dag som väntar i morgon 😀

  Kram

 3. Gunnar skriver:

  Intressanta kostråd. Bra att få ytterligare stöd för att inte använda Lightprodukter

 4. Karin skriver:

  Här har kommit årets första snö, men det är knappt minusgrader, så på gång- och vägbanorna är det slaskigt redan. Det får gärna smälta undan i natt, för imorgon ska vi på exkursion.
  Ha en fin söndag!
  Kramar Karin

 5. Lisbeth M skriver:

  Det är ju bra att veta vad man helst ska äta ,de är konstigt att man överlevt för de är mycke som är farligt.Men det är nog så viktigt att röra på sig,men tyvärr kan inte alla det.
  Nu behöver man nog snart vinterdäcken,vi satt på för en vecka sen.
  I kväll tog vi in alla cyklamen vi har på yttertrappen som blommar så fint ännu,dom tål lite frost,men för säkerhets skull.
  Ha en fin söndag med dina nära o kära,själv skall jag se hockey och i dag var de IBKs innebandy med en minnestund o en tyst minut för Tobias Wendelstig 34 år som dog på Fars Dag. Allt inträde gick till en minnesfond till den lilla dottern.
  kram

  • Ingrid skriver:

   Jag kör ju inte så mycket, men nu kan det ju bli halt och snö när som helst, så det är skönt att vinterdäcken är på. Nu är det bara en besiktning som väntar.
   Hoppas att det går bra på hockey-matchen.
   Kram

 6. Sådana föreläsningar har jag också varit på men jag lever fortfarande efter mitt gamla motto: Lite lagom av allt…De där varningarna om ”farliga” livsmedel ändrar sig ju hela tiden!
  Tur att vi hade bytt till vinterdäck redan, för ikväll har vi haft värsta snöovädret här, stora grenar har brakat i marken av snötyngderna. Svårt att se skadorna ikväll, får inspektera i morgon.
  Ha en fin söndag, kram, Monica

 7. Kraka skriver:

  Oj en så sällsynt jobbig människa den där Karin Gardell.
  Hur som helst så hoppas jag du har en bra helg.
  Kram

 8. Gunnel skriver:

  Matråden pekar lite bakåt i tiden som folk levde förr. Då var det inte tal om några lightprodukter. Övervikten var inte heller så utbredd, men folk rörde sig betydligt mer förr. Det fodras inga gym för det. Kram

 9. Hillevi skriver:

  ”och av aspartam blir man fet och ledsen” Det är nog sant men lät så roligt! 😀 😀

  Det ser ut att bli en härlig söndag!

 10. Kicki skriver:

  Mycket matnyttigt att veta där. Lightprodukter har aldrig intresserat mig, smakar dessutom illa.
  Men jag fortsätter nog att steka i margarin.
  Kram

 11. Bosse Lidén skriver:

  Ni ligger en vecka före oss med julskyltning. Jag är glad för att det inte är idag. Här har det ösregnat mest. Våra vinterdäck åkte på i fredags. Kram från grabben som precis satt i sig en cola light. Du får komma och trösta mig. Kram från tjocka Bosse. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *