Margaretor jag minns och så vädret förstås

Gårdagens regnväder byttes ut mot 20&#176 . Inatt vaknade jag flera gånger och hörde hur regnet smattrade på taket och totalt under söndagsdygnet har vi fått över 30 mm, så nu kan det få vara uppehåll ett tag.
Margareta skötte sig med andra ord bra mycket bättre än Sara och idag har jag gått och funderat på vilka Margaretor jag känner och det är faktiskt inte så många. Jag letade i min adressbok och där finns några stycken, men det är väldigt flyktiga bekanta. Likadant är det i bekantskapskretsen, visst finns det en och annan, men ingen jag känner närmare.

Tre Margaretor har jag som satt avtryck i mitt minne och den första är min älskade nalle. Jag har skrivit om Nallen Margareta tidigare, så historien om henne ska jag inte dra en gång till. Men om du inte läst det inlägget tidigare så har du en länk HÄR.
Margareta nr 2 lärde jag känna när jag var i 12-13 årsåldern. Då kom det en kvinna från Ockelbo hit till Klintehamn för att jobba som vikarie på Kommunalkontoret och hon hade en dotter med sig som hette Margareta. De kom tillbaka flera somrar i rad och de bodde i närheten av vårt hus, så tant Agnes och mamma blev goda vänner och Margareta och jag också. Någon sommar senare fick tant Agnes jobb i Visby istället och då hyrde de ett litet hus precis vid Norderport och vi var ofta och hälsade på dem. Margareta och jag skrev givetvis till varandra, men till slut tappade vi kontakten. Det sista jag hörde av henne var när vi fick en lysningspresent från henne när vi skulle gifta oss.
Margareta nr 3 var min första ”riktiga” arbetsgivare. Jag var 18 år och hade just slutat realskolan, pappa hade dött och det gällde att få tag i något jobb så fort som möjligt och som för många andra tjejer på den tiden blev det första klivet ut i arbetslivet, att ta plats som hembiträde. Jag hade tidigare jobbat på sommarloven på olika pensionat och restauranger, men det här var den första fasta anställningen. Margareta var doktorinna, jominsann på den tiden gifte man sig till fina titlar, men hon var en väldigt rar och snäll doktorinna och jag hade det jättebra i den familjen. Jag bodde där också och hade mat och husrum och 150:- i månaden. Var fjortonde dag kvitterade jag ut 75:- av doktorn, neg så snällt och tackade och fick samma svar varje gång:
”Man behöver inte tacka för sin lön, om man gjort sig förtjänt av den, fröken Svanborg”.
Han kallade mig för fröken Svanborg, men Margareta och jag var du med varandra. Hon var inte alls så stel och korrekt som den gode doktorn. Nu är Margareta död sedan flera år tillbaka och Klintehamn blev en känd profil fattigare för hon var väldigt omtyckt av alla.
Det var mina Margaretor.
Ikväll har jag pratat med Eva på Sicilien, tur att Skype finns så att man kan prata så länge man vill. Eva har semester nu och de har ju verkligen semesterväder.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

0 kommentarer till Margaretor jag minns och så vädret förstås

 1. Znogge skriver:

  Fina Margareta-minnen du har! Min nuvarande chef heter Margareta och hon är helt ok!
  I dag firar vi en Johanna men bara med grattis och ingen tårta!
  Kram!

 2. Ulrica skriver:

  Så roligt att läsa dina Margareta-berättelser och hur det var när du började jobba… det skulle jag lätt kunna läsa mer om:)
  Funderar ett tag och kommer på att jag ju har en nära vän som heter Margareta men hon är och har alltid varit Maggie så jag tänkte inte på henne. En skön tjej som jag känt länge.

 3. Doris skriver:

  Trevligt att läsa om dina MArgaretor, här på Island har man ju inte namnsdagar så jag glömmer bort dem ibland …
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris

  • IngridL skriver:

   Javisst ja, det har du nog berättat. Här i vår familj firar vi inga namnsdagar, men brukar försöka komma ihåg att säga grattis i alla fall.

 4. Ja… den tiden. Man kan i fantasin återskapa den… men annars är den svunnen!
  Tack för en liten glimt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *