Mario Lanza

Torsdag 26 juni 2008 | 22:50 | 14&#176

Jag ska just gå till sängs, men satt och tittade lite på YouTube och hittade en av mina stora idoler från tonåren, Mario Lanza. Som jag älskade honom! Jag såg alla hans filmer både en och två gånger. När jag ser honom idag kan jag väl inte riktigt förstå hur jag kunde falla för hans snutfagra utseende, men smaken förändras väl med åren.

Mario Lanza, föddes 1921 i Philadelphia och dog 1959 i Rom. Han var en amerikansk skådespelare och operasångare (tenor) av italiensk härkomst. Han var son till en invalidiserad krigsveteran och en sömmerska. Som barn tog han sånglektioner, men var mindre intresserad av akademiska studier och hoppade av skolan för att istället arbeta i en släktings grossistfirma.
1942 provsjöng han för dirigenten Serge Koussevitzkij och erhöll ett stipendium. Han skrev kontrakt för en konserttur, men militärtjänstgöring under andra världskriget kom emellan. Efter kriget fick han filmkontrakt hos MGM och medverkade i ett antal skräddarsydda musikalfilmer. Han åtnjöt stor popularitet under en kort period. Mario Lanza är kanske mest känd för rollen som Enrico Caruso 1951.
Han började dock missbruka alkohol och droger, vilket ledde till en enorm övervikt. Han dog endast 38 år gammal.

Här sjunger han Nessun Dorma

Nu ska i alla fall jag gå och sova.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, TV o Video o Kultur och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *