Masshagen

Ända sedan jag var barn har det varit tradition att gå i Masshagen på våren. Nu vet jag inte ens om den heter Masshagen, men så har vi alltid sagt. En del säger Mattshagen och en del Marshagen och vilket som är korrekt vet jag inte.

Pappa var en stor naturälskare och eftersom vi inte hade bil blev det cykelturer och promenader i Klintehamns omgivningar och Masshagen var en självklarhet så fort det började bli vår. Ibland tog vi vägen längs stranden förbi Skyttepaviljongen och kom upp i hagen därifrån, ibland gick vi över Källingmyr och kom in den vägen. Pappa visste allt om växter och djur och var en duktig ornitolog också.

I Masshagen finns en stor hassellund som är biotopskyddad. Där ska alla konstiga skalbaggar leva i fred och utveckas inne i hasselstammarna och så finns det en ovanlig lav, skriftlaven, som växer på hasselns stammar. När vi var barn förkom givetvis inget biotopskydd och jag minnas hagen och stigarna som mer vårdade än de är i dag, för nu ser det ganska skräpigt ut med alla nerfallna och ruttnande grenar och stammar.

Dagens ordspråk: På rullande sten växer ingen mossa

De här stora stenarna har jag alltid beundrat och funderat över hur de hamnat så långt upp i hagen, men det måste ha varit inlandsisen som tagit dem med sig.

Vid stenens fot växer det blåsippor

Det Masshagen är mest känd för är alla vitsipporna, som formligen täcker marken när de blommar som mest. Det ser hoppfullt ut för en fin blomning i år också, för det är fullt av blad och knopp och en och annan har redan slagit ut.

Jag gick genom hagen ner till stranden och fortsatte sedan på stigen som går norrut, för jag tänkte se om det gick att komma fram den vägen, så att jag skulle slippa gå tillbaka samma väg jag kommit,

men här fick jag vända. Det hade nog inte ens räckt med stövlar för att ta sig fram. När jag gick ner i hagen blåste det motvind och kändes lite kallt, men med solen och vinden i ryggen blev det riktigt varmt och skönt.

När jag kom tillbaka till bilen åkte jag upp till Stenstugu för att hälsa på Eva, som kommit hem från ett par semesterveckor på Sicilien. Vi skulle lägga upp lite planer inför den kommande påskhelgen och så fick jag lite goda sicilianska mandelkakor med mig hem.

Trevlig söndagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Promenader, Vårtecken 2017 och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Masshagen

 1. Znogge skriver:

  Var det där du tog den fantastiska bilden på Åke när han stod i blomsterhavet? Eller kanske minns jag fel…

  Kram och god söndagskväll

 2. Min familj hade för vana att var mycket i skog och mark och åkte alltid till bokskogen på våren för att titta på alla vitsippor. Och på hösten körde vi ofta ut och plockade svamp. Härliga barndomsminnen!
  Då fick du en lite längre promenad än du tänkt idag kanske?
  Här har vi haft ett strålande väder idag och varit och tittat på när dotterdottern tävlade i hästhoppning igen!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Mamma plockade ofta svamp, men själv är jag dålig på det. Den kunskapen lyckades hon inte förmedla till mig i alla fall.
   Så kul att få följa den tösens framgångar!
   Kram

 3. Helena Sandegren skriver:

  Så bra att skalbaggarna får leva ifred, och träden bevaras. Jag är riktigt avundsjuk på dig som kan vandra bland blåsippor och vitsippor. Tror inte dom blommar hos oss förråd i maj.
  Det ordspråket har jag aldrig hört förut. Men det säger ju en del. Önskar dig en fin måndag.

 4. Gunnel skriver:

  Det finns inget härligare än att ge sig ut i naturen. Vilken lycka att ha bra promenadstigar i närheten. Kram

 5. Lambergsfrua skriver:

  Vilken vacker natur du har på din promenad, men kanske inte lika roligt att behöva gå tillbaka samma väg. Å andra sidan blir det helt andra vyer sett från andra hållet även om det är samma plats.
  idag har vi gråväder och regn, men det behövs för att naturen ska må bra.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 6. Ulla Anderstedt skriver:

  Kikar in här istället för FB och har beundrat alla dina fina vårbilder! I morgon skulle jag ha gått på påskbuffé, men jag avbokade idag. Har svårt att äta så stora portioner och att blanda maträtter. Så det blir bara enkla maträtter till påsken — sill, lax och ägg och eventuellt lamm en dag. Godis och söta bakverk har jag slutat med, får se om jag kanske tar en bit av en goda chokladtårtan som en av döttrarna brukar göra. Idag var jag på stolsgympan och det kändes ganska bra, även om det har känts tungt sedan fredagens händelse. I den här situationen var Facebook bra, där man kunde gå in och säkra sig och också vilka vänner som gjort det. Oro i 15 minuter innan de fick tag på mitt barnbarn som går på ett gymnasium i Kungsholmen. Hon fick stanna kvar på skolan till kvällen, då de hämtade henne med bil, men inte heller då fick man ju köra utan de fick fara utanför Stockholm och ta en väg in i Solna, där de bor. Nu äntligen vaknar regeringen till och ska satsa på poliser m.m. De har varit godtrogna. Om allt det här händer i andra länder, har det ju varit väntat. Litet sordin på påskens stämning blir det nog. Men en konsert är inbokad på långfredagen. Jag hade köpt en lott i kyrkan för 20 kr och vann 8 äggkoppar och varje kopp hade motiv av en vårblomma. Litet uppiggande! kram

  • Ingrid skriver:

   Vi tar det faktiskt lugnt på matfronten vi också. Sill, ägg, lax och en lammstek, sen behövs det inte så mycket mera. Man mår inte bra av att äta för mycket.
   Så trevligt det låter med en konsert i på långfredagen. Jag önskar dig en riktigt härlig helg.
   Glad Påsk!

Kommentarer inaktiverade.