Nog finns det många trevliga småställen att besöka i vårt närområde. För en tid sedan var vi med vår SPF-förening i Sanda och besökte Gullinmuseet och Petarve vattensåg och idag har vi varit i Mästerby och tittat på Mästerby Museum 1361.

Vår ordförande Nils-Erik Jakobsson, Tullan Kalström från Mästerby hembygdsförening och Allan Lingström, primus motor för museet (så upplevde jag honom i alla fall).

Allan Lingström berättade mycket intressant och medryckande om året 1361 då Waldemar Atterdag landsteg på Gotland och via Ajmundsbron mötte den gotländska bondehären vid Fjäle myr i Mästerby. Bönderna blev väl i stort sett slaktade av de danska legosoldaterna, som sedan drog vidare mot Visby där det var ett stort slag vid Korsbetningen. Man räknar med att ca 2500 gutar fick sätta livet till i striderna.

2006 började man undersöka Fjäle myr och markerna där efter tecken på att det förekommit strider och man har hittat en hel del, både en parerstång, några armborstpilspetsar, järnspetsar till stridsklubbor, stridsknivar – den största och finaste var 36 cm lång, en lansspets, sporrar, delar av rustningar och beslag samt några fragment av ringbrynjor. Man har även hittat några små järnkulor. De här fynden kunde vi nu få titta på där de låg i sin klimatanpassade monter.

En modell av Fjäle myr, som man tror den såg ut då på 1300-talet med vassruggar och tennsoldater stod på bordet. Det var populärt när man hade barn på besök. En film, inspelad när man under Medeltidsveckan 2011 genomförde ett dramatiskt återskapande av slaget I Mästerby, rullade på TV:n medan Allan berättade. Det var mycket intressant och vi hade många frågor och funderingar om hur det kunnat gå till då år 1361.

Museet är öppet på eftermiddagarna lördagar och söndagar nu under sommaren och vill man besöka det på annan tid kan man kontakta Mästerby Hembygdsförening. För de som så önskar ordnar man på beställning utflykter med guide, där man följer den danska härens väg från Ajmunds till Fjäle Myr, en tur som tar ungefär 2,5 timme.


Sedan drack vi kaffe ute i det varma och sköna vädret och eftermiddagen avslutades med ett parti boule, för de som så önskade.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...