Min egen årskrönika 2010

Ska jag eller ska jag inte skriva en årskrönika, det har jag funderat över, men beslutade mig för att försöka sammanfatta 2010 sett ur min synvinkel. Alla medier har ju årskrönikor, så då vill jag ju inte vara sämre. Och när minnet sviker om när saker och ting har hänt, kan det ju vara bra med en sammanställning över året.

Året började lite motigt för vår del med bilkrångel. Först rann oljan av bilen redan dagarna före jul och då var verkstaden där vi brukar lämna in den för reparationer stängd, så vi fick låna en bil av Carina o Bosse tills vi fick vår lagad. Sedan var det dags för besiktning och då gick den inte igenom, så det var bara att beställa en ny tid vid verkstaden.

Bredbandskrångel hade jag också, för GEAB la ner sin internettjänst och det tog fjorton dagar innan Telia lyckades koppla upp mig igen. Januari var en sällsynt kall och snörik månad och det blev en lång vinter.


Isen la sig tidigt 2010, det här foto är taget den 26 januari

I februari fortsatte eländet och månaden fick en väldigt dramatisk och trist start, för efter ett besök av sotaren fick vi brand i ett rum ovanför pannrummet. Det brann i golvet, så det blev ett hål rakt ner mot pannrummet, allting fylldes med sot och rök, men tack vara att vi hade brandvarnare upptäckte vi det och brandkåren var snabbt på plats. Sedan vidtog sanering och reparationsarbete som inte var klart förrän efter flera månader.

Vi var på Rondo i Klintehamn och såg nyårsrevy på lördagen samma vecka som det brann hos oss. En del sketcher var väldigt roliga och jag skrattade så att tårarna rann. Det var befriande att komma hemifrån ett tag och få annat att tänka på än sotsanering och ombyggnationer.

En ordentlig förkylning åkte vi på både Åke och jag och snöade gjorde det en hel massa även under den här månaden, så mycket snö har jag inte sett i Klintehamn sedan jag var riktigt liten.

Mars månad inleddes med en tung väntan. En väntan på att vi skulle få vår skorsten lagad och att Åke skulle få en tid för starroperation plus en del annat, men det ordnade sig. I mitten av månaden kom När bygg hit och lagade skorstenen och vecka 11 fick Åke sitt ena öga opererat.


Snöandet och kylan fortsatte, men i mitten på månaden började det ändra sig och man kunde ana att våren var på väg och Åke, som älskar solen, kunde äntligen få sitta ute och njuta i solvärmen. Dagarna började bli allt längre, Renoveringen efter branden fortskred planenligt och det började kännas som om det var hopp om livet.

April startade med påskfirande och den tredje såg jag de första stararna – våren var verkligen i antågande. Några omgångar med snö kom det under månaden, men det töade snabbt bort.

Renoveringen efter branden fortsatte och i mitten av månaden var snickarna och elektrikerna färdiga och nu återstod målningen, som kom att ta sin rundliga tid.

I slutet av månaden var vi med på ett trevligt möte med SPF. Valborgsmässoafton firade vi på Warfsholmen trots att vädret var kallt, regnigt och blåsigt och den dagen satte jag också lök i trädgårdslandet. Vårbruket var på gång!

Maj började med kylslaget väder. Jag fortsatte med mitt vårbruk och satte potatis den tredje maj. Jag hade en del besvär från ryggen, men skam den som ger sig.

Den sjunde kom Arriba hit med möblerna som de haft magasinerade och den elfte maj, efter över tre månader, var renoveringen efter branden äntligen klar och vi kunde återinta vår domäner igen.

Svalorna anlände tidigt i år och redan de första dagarna i månaden såg jag de första. Trädgården blev invaderad av ryska björklöss, men de gjorde ingen större skada. Den 23 maj var vi på gökotta och slutet av månaden kom värmen tillbaka och det blev en somrig och skön period.

Juni inleddes med värme och fina dagar, men den elfte fick vi massor av regn och jobbet med gräsklippning tog fart igen. Jag hade rätt mycket besvär med min rygg och till slut fick jag ge mig och beställa en tid vid läkaren, som ju inte kunde göra så mycket. Det var bara att se tiden an och äta smärtstillande och inflammationshämmande piller. Det tog sin tid och först nu börjar jag känna mig helt återställd, men ännu kan jag få domningar och surrande i båda benen. Åke fick sitt andra ögat opererat för starr och nu ser han hur bra som helst.

Vad gjorde vi mer i juni? Vi firade Nationaldagen på Klinteberget tillsammans med SPF, vi var och såg på Donnersgymnasiets studentkortege och vi var på en trevlig invigningsfest av den nyrenoverade Skolgården, Fröjels hembygdsgård.

På midsommarafton var Krister och Thomas här och vi grillade och satt ute och njöt i det vackra vädret.

Juli bjöd verkligen på blandad kompott vädermässigt sett. Vi hade rekordvärme med över 32° i skugga, men även rekord i regn och åskoväder med strömavbrott som följd.

Vi var och badade ett par gånger, en gång vid Djupvik i Eksta och en gång på Warfsholmen och vi var på Lions Loppmarknad i Klintehamn. Cirkus var vi också på en kväll i början av månaden. Vi tog en vända till Visby under Almedalsveckan och jag fick ett erbjudande att vara med i en paneldebatt ledd av Janne Josefsson, men jag tackade nej till det. Thomas föräldrar var här och hälsade på och vi satt ute i trädgården och drack kaffe tillsammans.


Det som dominerade månaden mest var dock besöket vi fick av avlägsna släktingar från USA. Krister hade lagt upp ett program för dem och där ingick ett besök här vid Stenstugu. Här har vi alla samlats på verandan efter lunchen.

Augusti blev en månad med mycket regn och rusk och vi fick fortsätta att kämpa på med gräsklippandet. I början på månaden kom min syster Kerstin och hennes man på besök och vi gjorde många trevliga promenader, var i Visby och gick runt där och vi åkte också ut till Kattlundsgården, som Kerstin och Hassine inte besökt tidigare. Att det regnat kan man se på bilden, där Kerstin och jag fick ta av oss skorna och vada för att komma fram.

I mitten av månaden var vi på ett trevligt möte med SPF på Klintebys gård och längre fram i månaden var vi på en trevlig flundrefest vid Valby bodar och så hade vi ett årsmöte med Mulde samfällighet i garngården vid Muldestranden.

September månad kom och med den också dagen som jag dragit mig så för – min 70årsdag. Den hade jag inte sett fram emot med någon större glädje, men det blev en riktigt trevlig och ljus dag, som jag kommer att minnas länge. I samband med att jag fyllde 70 bytte jag också blogg från Livet på Stenstugu till Livet efter 70. Vi bor ju fortfarande kvar vid Stenstugu, men vi har planer på att skaffa något annat boende. Under året har vi varit och tittat på några lägenheter, men ännu inte kommit till skott.

Annars blev september månad inte sig riktigt lik, för här på Gotland brukar det vara en skön månad med mycket sol och god värme, men inte i år. Hösten kom väldigt plötsligt, men vi försökte roa oss så gott det gick i alla fall. Vi var på soppteater i Hemse och vi var med på en träff med SPF. Och så var det ju val förstås!

Den 25 september var det Klinte marknad och samma dag fick vi storfrämmande från Sicilien. Det var vårt äldsta barnbarn Gaetano och hans fästmö som kom och hälsade på oss och de stannade i två veckor. Det var verkligen roligt och nu fick vi anledning att åka runt lite med dem och visa upp omgivningarna.


Här är vi nere vid vår strandbod. Vi var också i Visby och en vända ner till Hoburgen så att de skulle få se Hoburgsgubben.

En förkylning åkte vi på i slutet av månaden både Åke och jag. Mina ryggbesvär fortsatte och jag beställde en tid vid sjukgymnasten vid VC där jag blev undersökt och fick lite goda råd om hur jag skulle göra för att få slut på eländet. Råd som jag nog varit ganska dålig på att följa.

Oktober fortsatte med mest molniga dagar och ganska låga temperaturer. Inte en enda ”brittsommardag” fick vi uppleva. Vi kämpade på med lövräfsning och upprensning i trädgårdsland och rabatter.


Vi firade Gaetanos 21-årsdag den 5 oktober och då satt vi i salen och åt tillsammans med sönerna och deras partners. I mitten av månaden var vi på Kupan i Hemse på Hattparad och så var vi i Visby på Gutamålsdagen.

November blev en månad med en riktigt trevlig händelse – Eva kom och hälsade på. Och hon kom lagom till Fars Dag som vi firade på Toftagården.
Tråkigt nog kunde hon inte stanna så länge, men det var så roligt att få träffa henne. Vi hade inte setts sedan i maj 2009, så det var verkligen på tiden.

Den 21 november var vi på Visby Strand på en härlig julkonsert med Bengan Jansson och Kalle Moréus. Ännu hade det inte kommit någon snö, men den kvällen regnade det väldigt.

Och regnandet fortsatte, dag efter dag och gångar och gräsmattor var som stora insjöar och den 25 november började det snöa.

Bilden är från en av åkrarna, Källingmyr, på vägen mot Klintehamn. Kanalen var alldeles full av vatten och åkrarna står totalt översvämmade. Den fina höstgrödan går nog ett bistert öde till mötes, för snön bara fortsatte och fortsatte och det blev kallare och kallare.

December går nu mot sitt slut och den har varit sällsynt kall och snöig. Inte kunde man väl tro att vi skulle få två kalla och snörika vintrar efter varandra. Månaden har innehållit det som december brukar göra – planering och förberedelser inför ”barnens” årsdagar, advent och jul. Några shoppingvändor till Hemse och Visby har vi gjort annars har vi inte rört på oss så mycket. Jo, vi var och åt julbord med SPF i mitten av månaden, så lite extra har det hänt i alla fall.

Nu avslutar jag den här återblicken på 2010 och om du har orkat läsa ända till slutet, så vill jag önska dig ett gott slut på det här gamla året och ett riktigt GOTT NYTT ÅR 2011!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Årskrönika 2010, Årskrönikor, Jul, Nostalgi, Stenstugu och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

37 kommentarer till Min egen årskrönika 2010

 1. Skatan skriver:

  Vilken härlig återblick på året som nu nästan är slut … så när som på en dag. När man ser så här i backspegeln förstår man att man ”hinner med” en hel del fastän tiden tycks gå så fort … man hinner med och man får uppleva saker och ting … vare sig man vill eller inte (branden t ex). Nu hoppas jag att du får Ett Riktigt Gott Nytt År 2011 … att våren skall komma tidigt och bli varm och skön så Åke och jag som gillar värmen kan gotta oss, och att sommaren blir lång och hösten med och att vi slipper snö i november … den kan komma lagom till Lucia eller så.

  Kramar!

  • Ingrid skriver:

   Jag håller helt med dig, vi vill ha ett bättre år 2011, mera värme, mindre kyla och snö och framför allt inga bränder och krånglande bilar och framför allt en god hälsa.

 2. Kicki skriver:

  Vad duktigt av dig att fixa en årskirönika. Det tror jag inte att jag skulle klara. Jag blandar ju ihop alla dagar och minns skitdålig.
  Men man kan ju naturligtvis backa i bloggen för att bli påmind om vad som hänt.
  Kram

 3. Znogge skriver:

  Ett bra och innehållsrikt år tycker jag. Trevligt besök av barnbarn med fästmö men också andra släktingar.

  Det gjorde ni bra så nu satsar vi väl på ett lika fint 2011. Fast gärna lite mindre snö…

  Kram

 4. Berit skriver:

  Hej Ingrid!

  Vad du är duktig på att minnas att som hänt under året och så roligt att läsa och titta på bilder.

  Ja, nu är det snart nytt år och allt vad det innebär och jag önskar dig och Åke Ett Riktigt Gott Nytt År 2011!

  Lennart hälsar också.

  Kramar
  Berit

 5. Ailas skriver:

  Vilket minne du har! *impad* Jag hade också lite tankar på en årskrönika, men det blir ingen,eftersom jag faktiskt inte minns vad som hände och när! Tror dock att året har varit bra… 🙂

  Jag vill passa på att önska er ETT GOTT NYTT ÅR och ser fram emot en massa fina blogginlägg från Gotland, även i fortsättningen… samt tackar dig för alla goa kommentarer hos mig.

  Varm kram!

 6. Margaretha skriver:

  Så trevligt att läsa hur ditt år har varit. Förstår att du antagligen skriver dagbok för att kunna minnas allt (jag gör det själv).

  Önskar ett Gott Nytt År.

  Margaretha

 7. Hejsan Ingrid !

  Jag har ju inte varit med ett helt år, kanske knappt halva, den 12 /7 började jag med Din blogg och några till, men hade redan den 5/7, soffie69,annalunda,rankans.Så ska jag göra en får jag vänta tills nästa år. Fast jag tycker det räcker med Din.Den läser nog fler, än min.

  Nu önskar jag Dig och Din Åke ett gott slut och en bra start på det nya 2011.

  Kram Majsan

 8. Sylvia skriver:

  Hejsan Ingrid!
  Så roligt att läsa din innehållsrika årskrönika. Helt fantastiskt fint. Ja, nog händer det en hel del under ett år minsann.
  Vill titta in för att önska dig ett riktigt Gott slut och ett lika innehållsrikt och hoppas lika fint år 2011. Tack för alla trevliga stunder här och tack för dina goa kommentarer hos mig.

  Nyårskram från Sylvia

  • Ingrid skriver:

   När man tänker tillbaka tycker man först att det inte har hänt så mycket, att vi inte gjort något speciellt under året, men när man väl börjar tänka tillbaka och kolla lite närmare, så har det trots allt hänt en hel del.
   Varm kram tillbaka och tack för 2010 🙂

 9. Eleonora skriver:

  Kära Ingrid – vilken ambition du har haft och skrivit en så fin och trevligt underhållande krönika! Så mycket trevligt som året har inneburit för dig och Åke! Nu får jag hoppas att ni ska få lika trivsamt under 2011.
  Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig. Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Den är givetvis skriven för mina bloggvänner och läsare, men också till en del för min egen del. Det skadar inte att titta tillbaka och samla ihop årets begivenheter, både det postiva och det negativa. Kram och tack för året som gått 🙂

 10. Gunnar skriver:

  Oj vilken fin årskrönika Du har gjort.Och det har hänt en del för er under året också kan man se.

  Kul med släktbesöket från USA. Som Du väl vet gillar jag släktforskning så sånt gillar jag extra. Trevligt när det leder till att man kan träffas ”live”

  Hoppas att ni får en någorlunda snöfri början på 2011. Kombinationen snö och blåst är ju ingen höjdare.

  Gott Nytt År!

  • Ingrid skriver:

   Krister släktforskar, men i det här fallet är det släktingarna från USA som hittat oss under sina försök att ta reda på vart de kom ifrån 🙂

   Det lär ska bli en riktigt busig nyårsafton. Hård vind och snö! Tur att vi ska vara hemma.

 11. helena skriver:

  Klart jag läste ända till slutet 🙂
  Gott nytt år önskar jag er båda!!

 12. ingmarie skriver:

  Ett Gott Nytt År till dig också, så får vi se hur många gånger vi kommer att träffas 2011…kram

 13. Syster Kerstin skriver:

  Ja men visst läste jag ända till slutet, det var ju så intressant.
  Ett innehållsrikt år tycker jag! Fantastiskt att du har sånt minne, men du stöder dig väl i nån mån på dina ”noteringar”.

  Idag skiner solen efter åtskilliga dagar av GRÅTT. Och jag som trodde att jag hade det ganska välstädat! Men vad sjutton, det får man ta itu med nästa år.

  Gott nytt till er båda!!!!

 14. Pia skriver:

  Hej Ingrid,
  Jag har läst din fina årskrönika och då märker jag tydligt att jag inte varit runt hos mina bloggvänner det här året, för det är massor som hänt under ditt år som jag inte hade en aning om. Men det är som det är, inget att gräva ner sig över. Jag har jobbat och jobbat och det blir inte så mycket kraft över till annat.
  Jag önskar dig och Åke och er familj ett riktigt Gott Nytt År 2011!
  Och hoppas ni slipper besvärligheter som eldsvådor och sådant.
  Kram!

 15. GOTT NYTT ÅR !

  Vilken natt fy tusan vad de skickade iväg fyrverkeri, vackert såklart. men de började kl.23.50 och höll mig vaken till 1.30. knappt jag kunde somna sedan.Gjorde det, vakna vid Kl.8.12.hoppa i vadderade byxorna och lite andra paltor, måste ut och skrapa av all snön som kom i går,säkert en halv meter.En talgis kom på fönsterblecket pockade på uppmärksamheten, så den fixade jag först.Har man börjat mata får man hälla på.Men det är ett kärt besvär.Såg en trädkrypare-Nötväcka igår, men då var jag utanför.

  Nej jag hoppar över att skriva en krönika, vet inte hur man gör i alla fall.

  Nu blir det i vanlig ordning ett löjligt Melodikryssande som Vonkis kallar det.
  Kram och ha en fin Nyårsdag men Din Åke

  Förresten i går sken solen,underbart

 16. Suss skriver:

  Idag, första dagen av 2011 tog jag mig tid att läsa din årskrönika. Det var bra, för nu tycker jag att jag följt dig mycket längre än det är. Jätteroligt att läsa om allt och vad mycket trevligt ni har haft + lite otrevligt också med branden och lite krämpor.
  Önskar er en god fortsättning på det här året, hoppas det blir bra för oss alla. KRAM!

 17. >Kia skriver:

  Fint med din årskrönika intressant att läsa ser att du flyttat det visste jag inte ha en go helg

 18. Vonna skriver:

  Har nu läst din årskrönika från 2010. Det är så roligt o intressant att följa din blogg . Inte i första hand kommentarerna, utan det du skriver. ”Kram” Kan ju följa din fam. Inte helt o fullt förstås . Respekterar dig för det du skrev att din blogg ska vara lite ”personlig ”men inte för privat. Så måste det ju vara. Annars blir det dokusåpa .
  Har även läst din senaste 2013 o 2012.alla så bra.

  Har följt Sussie på stjärnarve oxå en jättebra. Många andra oxå som jag följer ingen nämnd o ingen glömd. Nu har jag en liten önskan du som kan data kan du inte ge mig en blänkare om när Sussie har trädgårdsvisning? Kramar ha en skön kväll

 19. Vonna skriver:

  ”tänkte inte på de” klart jag kan läsa i tidningen!!! Detta huvud som jag fått fungerar på sparlåga
  Ibland!! Förlåt

  Tack för din fina blogg. Kramar o ha de gott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *