Minnen från flydda tider

Det har varit en onsdag med sol och värme och jag har inte gjort speciellt många knop. På förmiddagen lite morgonpyssel inne, lite utepyssel med blommor och så en vända till Konsum.

En stund i solstolen efter lunchen och senare på eftermiddagen var jag och hälsade på en bekant, fick eftermiddagskaffe och satt och pratade om flydda tider. Hon är snart 90 år och alldeles klar i huvudet och det är alltid så intressant att höra hur hennes liv har varit. Massor av tidningsurklipp har hon sparat och det är en riktigt guldgruva att sitta och titta i dem och minnas tillbaka.

Jag hittade en dikt av Gabriel Jönsson som hon klippt ur en tidning – den hette ”Över en död bonde” och när jag läste den högt för henne rann hennes tårar och jag blev nästan tårögd jag också.

Dikten handlar om minnet över bonden som förr i tiden tog en promenad över åkern innan han satte igång med vårbruket och märkte ut tofsvipebona med en en käpp, så att att han inte ska köra sönder dem när han ska harva och så.

Precis så gjorde Åke. På Stenstugu startade vårbruket alltid med stenplockning och när han såg att någon tofsvipa hade lagt ett rede i åkern märkte han ut det och körde sedan runt det med harv och såningsmaskin. Då fanns det gott om tofsvipor, men dagens jordbruk tillåter nog inte en sådan hänsyn till naturen och tofsviporna hör och ser man alltmera sällan.

Kökshörnan

På sen eftermiddag kom Ann-Marie och Baxter och vi gick en promenad på ”Barkan”. Det är skönt att gå i halvskuggan i skogen när det är varmt och solen gassar. Sedan har vi suttit ute och läskat oss lite och pratat en stund och nu har de åkt igen.

Ha en fin onsdagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Åke, Djur. Bokmärk permalänken.

14 svar på Minnen från flydda tider

 1. En lika varm dag här! Försökte mig på ett bad i eftermiddags, men vände iland igen när vattnet gick till knäna – det var FÖR kallt!
  Så fint att din Åke märkte ut fågelbona och körde runt dom! Förstår att ni blev rörda. Somligt var bättre förr!
  Ha det gott, kram, Monica

 2. Kraka skriver:

  Man borde verkligen ta mer hänsyn till fåglar och djur. Jag som inte ens kunde med att köra över den ensamma Kungsängsliljan som förirrat sig till min gräsmatta.

  Kram

 3. Elisabeth skriver:

  Nej dagens jordbrukare har nog fullt upp med att bara köra de stora maskinerna. Effektivt på ett sätt men tragiskt för naturen i stort. det gäller förstås få ihop lite lönsamhet på arbetet. Verkar ändå som du haft en bra dag. Vi har städat här hemma och blev rejält svettiga innan allt blev klart.

 4. znogge skriver:

  Vilken fin hänsyn Åke tog när han körde runt tofsvipans bo. Jag undrar hur många som tagit den hänsynen i dag.

  I dag har vi svalare här och det kom lite regn på morgonkvisten. Men det behövs för i alla fall hos oss är det väldigt torrt.

  Kram och ha en fin torsdag!

 5. Gunnel skriver:

  Jag blev riktigt rörd när jag läste om hur din Åke väjde för tofsvipornas bon. Idag finns nog inte tid och engagemang för sådant längre, vilket är synd. Vårt liv stressas sönder. Kram

 6. Hillevi skriver:

  Det där tänker jag på varje vår viporna kommer, hur din man märkte ut bona. Det gör de INTE här, trots att gården och maskinerna inte är ”värstingmonster”. Nån kull här och där lyckas tydligen ändå och det blir jag så glad över varje år. ????

 7. Hillevi skriver:

  Äsch, frågetecknen skulle vara ett hjärta! 😛

Kommentarer inaktiverade.