De får väl skylla sig själva!

Jag läste hos Inger Maryissa hur hon råkat stöta till en trave med varor i matvaruaffären med kundvagnen så att de for ut över golvet. Hon tyckte att det kändes väldigt pinsamt, men inte ska vi kunder behöva kryssa fram i affärerna med våra vagnar? Ibland går det överhuvudtaget inte att ta sig fram utan man får göra omvägar.
När jag läste hennes inlägg kom jag att tänka på när Krister och jag var på Sicilien för en hel massa år sedan. Krister gick i skolan och hade fått ledigt för att åka med mig, men han hade givetvis läxor som skulle göras. Något suddgummi hade vi inte fått med oss, så det skulle vi gå och köpa i en affär i Naxos. Det var en sån där riktig turistfälla med massor av porslin och souvenirer. Mitt på golvet stod det en hög stapel med porslin bestående av tallrikar och stora pastaskålar, på väggarna var det hyllor med mera grejor. Min italienska är begränsad, men jag lyckades göra mig förstådd och fick suddgummit och skulle betala det. Jag minns inte riktigt vad det kostade, men jag hade bara en stor sedel, så killen i butiken fick växla. Det var ännu på den tiden det var lire.
Just som vi skulle gå ut fick jag syn på en stor Pinocchiodocka högt uppe på en hylla och vänder mig om till Krister, som ännu var inne i affären och pekar och säger: ”Har du sett den där”. Krister tar ett steg tillbaka, för att kunna se vad jag pekar på och hamnar mitt uppe i porslinshögen. Porslinet rasar iväg längs golvet med ett brak! Som genom ett under håller allting, utom en tallrik som får en spricka och den erbjuder jag mig givetvis att betala.
Nej då! Det var mannen inte nöjd med, han vill ha betalt för hela pastaservisen, tolv tallrikar och en gigantisk pastaskål, för servisen blev ju förstörd när en tallrik sprack. I och för sig har han ju rätt och dessutom vet han ju att jag har pengar, annars skulle jag ju kunnat säga att plånboken var tom.
– Ok, säger jag då, jag får väl betala, men jag vill inte ha porslinet.
Då blev han alldeles konfunderad och började ändå att slå in tallrikarna och den jättestora skålen.
-Nej, säger jag, jag vill inte ha servisen, jag har inte plats för den och den är alldeles för tung för mig att bära på.
-Dessutom, säger jag, får ni skylla er själva, som ställer ut porslinet på ett sådant sätt att folk kan ramla omkull i det.
Det var rent förunderligt så jag kunde få till det på italienska, men det var väl adrenalinet som hjälpte till. Äntligen fattade han att han inte skulle få sälja/pracka på mig någonting och det hela slutade med att jag betalade runt 50:- för den trasiga tallriken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, Sicilien, Tyckt o Tänkt och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på De får väl skylla sig själva!

 1. Astrid skriver:

  Oj vilken pärs.Så stressad jag skulle ha blivit.
  Vilket härlig väder vi har idag tur för det är skolavslutning

  • IngridL skriver:

   Ja kan lova att jag var stressad. Kul att ni har fint väder idag, här är det grått med regnet hängande i luften.

 2. Doris skriver:

  Det var en fuling som skulle ha dig tills att köpa hela servisen !!
  Tur att du kunde så pass mycket av språket att du kunde få rätt på det hela.
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris

 3. Hej du, kom in på din blogg via hönsedorran, tyckte namnet på din blogg verkade så trevligt. Du skriver så bra om dina upplevelser så nu ska jag läsa vidare. Katarina.

  • IngridL skriver:

   Jag skulle så gärna vilja besöka dig, men länken funkar inte! Men det gläder mig att du hittat något hos mig som du tycker är trevlig.

 4. Inger Maryissa skriver:

  Det kändes nog lite mera pinsamt det du berättade om som hände när ni var på Sicilien, och råkade välta porslinshögen.
  Skönt att allt inte gick sönder….
  det hade nog blivit dyrt eftersom mammen ville ni skulle betala för tallriken som gick sönder.
  Ibland när jag gått i butiker med en massa uppstaplade glas, porslin osv. så undrar jag hur de skulle reagera om man välte ner sådant…
  Skulle man få betala för det då ??
  Men förhoppningsvis inte,
  och precis som du skriver här och hos mig, så får de ju faktiskt skylla sig lite själva också när de staplar upp grejer på sådant sätt att de lätt kan vältas,
  och många gånger även gör att det är svårt att komma fram t.ex. med kundvagn m.m.
  Stor Kram

  • IngridL skriver:

   Han ville att jag skulle betala för en hel servis, men jag slapp undan med att betala för tallriken som gick sönder. Jag vet faktiskt inte hur det funkar i Sverige om man råkar slå ner något i en butik och det går sönder. Kanske någon annan vet??

   • Agneta skriver:

    Om du har en s.k. ”Drulleförsäkring” så betalar ditt försäkringsbolag ut summan minus självrisken, förstås. Det var mycket längesedan jag kollade detta, bör tilläggas.
    Jag var i en butik där man säljer Orreforsglas och div. annat i kristall m.m. Dottern var liten och jag tänkte många ggr. hur lätt det är att man förstör något svindyrt föremål. Så det blir till att kolla upp din försäkring.
    Utomlands vet jag inte vilka regler som gäller, men det är möjligt att man kan få någon liten ersättning om skadan man gjort är enorm.
    Lycka till!
    Kram, Agneta

 5. Pysen73 skriver:

  Vilken tur att italienskan fungerade så bra, själv hade jag nog fått tunghäfta i det läget :o)

 6. Annette skriver:

  Hej Ingrid.
  Ja det låter som något jag skulle kunna råka ut för, jag är nog själva sinnebilden av en elefant i en porslinsbutik, jag är nog överdrivet försiktig.
  Ha en fin helg och må så gott.
  Kram,
  Annette