När åt du din första avokado?

Det blev minsann ett parti kubb igår eftermiddag, men regnet hängde i luften och när vi satt och fikade kom det några droppar. Jag kollade på SMHI´s Radar/Blixt-sida och det är förunderligt hur regnskurarna över Östersjön kan dela sig och undvika Gotland. Några småskvättar kom det senare på kvällen, men det blev inte mer än en 2-3 mm i regnmätaren.

I dag är det  växlande molnighet och jag hade lite beslutsvånda när jag klädde mig: Kjol eller långbyxor? Jag ska på Kupan och jobba och där brukar det vara varmt, så jag valde kjol, men det går ju ännu att ändra på det.

Enligt Allnakku är det Vävaldens dag i dag: Vävald, åkervinda, har djupa rötter som brister när man försöker dra upp den. En intressant tanke är att det kanske bara finns en enda vävald i hela trädgården, och att den sänder upp sina skott överallt.

Till rubriken: När åt du din första avokado?
Jag vet precis när jag gjorde det; det var år 1984 när jag gick på Komvux. På fredagarna kunde man gå till Restaurangskolan och äta en trerätters lunch till ett bra pris och en gång när vi var där, hade de Avokado med Räkröra som förrätt. Avokadon var så omogen att det nästan inte gick att få ner skeden i den. Besvikelsen var stor  och jag fattade ingenting. Skulle det vara så?  I så fall var avokado ingenting för mig och det tog lång tid innan jag gjorde ett nytt försök.

Nu är jag väldigt förtjust i den och gillar att ha den i sallad och ibland blir en avokado med ishavsröra och ett gott bröd min lunch. Enligt olika källor borde man äta en avokado varje dag, bara för att den är så nyttig och innehåller bra fetter och fibrer som hjälper till att hålla sjukdomar borta. Bra för hjärnan ska den också vara, så visst borde man äta mer av den frukten. ?

 Var kom nu den där frågan ifrån? Jag såg en rubrik i DN som löd Svår att få kläm på och det visade sig handla om avokado, men artikeln var låst, så då fick jag ju hitta på en själv. Men jag håller med Nisse, som krönikören hette, den är svår att få kläm på. Det gäller verkligen att få tag i en som är lagom mogen, för lika oätlig som en omogen avokado är, lika otrevlig är den när den är övermogen.

Jag har läst, att man kan pilla bort det lilla skaftet, om det är kvar och om det blir en liten grop efter det och gropen ser fräsch ut, så är det en bra avokado. Blir det ingen grop är den inte ätmogen och om gropen ser sunkig ut är den övermogen.

Trevlig tisdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Mat, SPF, Tänkt. Bokmärk permalänken.

14 svar på När åt du din första avokado?

 1. Monica skriver:

  Ja, avocado var ju inget som fanns förrän vi var vuxna. Jag minns att vi hade köpt avocados till yngsta dotterns dop; vi skulle servera dom med äkta rysk kaviar (!), maken jobbade lite i Polen då och kunde köpa där. När vi kom hem från dopet och skulle skära upp dem, så var dom alldeles bruna… Det blev rostat bröd med kaviar…
  Kram, Monica

 2. znogge skriver:

  Jag åt min första avokado någon gång på sjuttiotalet och då tyckte jag inte om den. Annat är det nu och jag har den gärna i en sallad eller äter den med räkor.

  Kram och ha en bra dag!

 3. Husbilen-Ellen skriver:

  Jag kommer inte ihåg när jag först åt den, men jag tyckte inte om den. Nu äter jag med förtjusning. Åkervinda hade jag inte alls koll på. Vilken tanke, att de finns en moderplanta och massor med rotskott!

 4. sjusoverskan skriver:

  Jättesvårt att få tag på bra avokado, endera som du säjer omogen eller brun och trådig. Annars tycker jag om den.
  Kram Inger

 5. Ingrid skriver:

  De är luriga minsann! Men det var säkert gott med kaviaren på rostat bröd också.
  Kram

 6. Ingrid skriver:

  Den är verkligen god nu när man lärt sig hur den ska ätas och hur mogen den ska vara.
  Kram

 7. Ingrid skriver:

  Visst är det en häftig tanke!!
  Kram

 8. skogsnuvan skriver:

  Precis är det. Är den inte omogen så är den övermogen och jag är inte kvinna att känna skillnaden tyvärr Ska försöka med ditt tips för avokado är riktigt gott minsann när den är lagom mogen.

 9. Ingrid skriver:

  Nu har vi ingen ICA-affär här längre, men förr hade de jättefina förpackningar med två ätmogna avocado. De var nästan alltid helt perfekta.
  Kram

 10. Ingrid skriver:

  Jag måste prova mitt tips jag också, för jag läste det på en matsida i dag. Hoppas att det funkar!

 11. Bosse Lidén skriver:

  Tack för det superba rådet. Jag sticker direkt till affären och pillar bort det lilla skaftet. 😉
  Här kom regnet snabbt igår kväll. Då var Solveig och Jennifer bara 200 meter från Willys. De hann bli rejält våta.
  För mig är valet alltid enkelt. Jag rör inte kjolarna i garderoben.
  Just nu ser jag att de spelar kubb på den stora gräsmattan utanför. Synd jag är så blyg …
  Tisdagskram Bosse

 12. Ingrid skriver:

  Det var helt rätt med kjol i dag, för det blev en fin eftermiddag.
  Du får väl gå ut och be att få vara med nästa gång du ser att det spelas. Det är riktigt roligt!
  Kram, Ingrid

 13. Gerd ♥ skriver:

  Jag älskar avokado men glömmer bort att köpa den. Eller så tycker jag inte jag hittar någon lämplig för de är lite svåra med mognaden.
  Gott i sallad, men även att äta med en god röra i.
  Kram, Gerd

 14. Ingrid skriver:

  De är lite knepiga, men väldigt goda.
  Kram

Kommentarer inaktiverade.