Nattsudd – Bläckus dag

Det blev minsann fint väder idag också, men det var mulet i morse, så jag trodde att jag skulle slippa städa. Jag satt uppe ovanligt sent igår kväll, för jag såg på Tyst vittne och det slutade inte förrän klockan var över tolv. Jag brukar lägga mig vid elva-tiden och somnar för det mesta omgående, men igår gick det inte att komma till ro. Insomningstiden var tydligen passerad. Konstiga drömmar och fantasier höll mig sällskap, så jag hade inte långtråkigt i alla fall. Det blev med andra ord en ganska trög start på dagen, men när solen tittade fram piggnade jag till och satte igång och nu har jag blivit klar med vårstädningen av sovrummet.

Monica, vill se hur hyllan i hörnan utanför köksfönstret, som jag talade om i förra inlägget, ser ut. Här är den och bilden är klickbar om du vill ta en närmare titt på den Monica! Den är mycket trevlig tycker jag, inköpt på Clas Olsson till en relativt billig penning, hopfällbar och lätt att ta in om man inte vill ha den ute på vintern. Jag har dock haft min ute, för på den övre hyllan har det stått en ljuslykta och på mellanplanet har jag haft ljung.

I somras hade jag en kruka med en pelargonplantering högst upp och en låg svart skål med blandade örter på mellanhyllan och längst ner ställde jag några krukor med blandade sommarblommor. Det blir väl något i den stilen i år också, men tills vidare nöjer jag mig med påskliljan och penséerna.

I eftermiddag ska jag ta mig en promenad och se om jag kan få syn på någon tofsvipa, för idag är det enligt Allnakku Bläkkus dag. De här vackra fåglarna, som vi kallade för Pivitt när jag var barn, för att de låter så när de sveper fram över åkrarna, börjar bli mer och mer sällsynta. De lägger sina bon på åkrarna och dagens bönder har inte tid att snirkla runt bläkkredena utan kör över dem och krossar ägg och ungar. Det var annat på ”vår tid”. När Åke upptäckte ett bo märkte han ut det med pinnar, så att han inte skulle förstöra det nästa gång han skulle fram med harven eller såningsmaskinen.

Trevlig fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, Odvalds. Bokmärk permalänken.

12 svar på Nattsudd – Bläckus dag

 1. Lambergsfrua skriver:

  Vilken trevlig hylla du har där, både snygg och användbar. Vi har ordnat (MiML alltså) vid fönstret på vår inglasade balkong. Fönsterblecket som finns därunder lutar utåt och allt halkade av förut. Där har jag påskliljor och ett påskris nu. Senare blir det penséer och troligen en pelargon. Förra året hade jag några riktigt värmetåliga pelargoner där på förslag av ägaren till handelsträdgården, för alla pelargoner klarar inte inglasat så bra.

  Sol även i den här delen av landet ikdag, så det är bara att njuta i fulla drag. I kväll blir det dansa av 😉
  Önskar dig en bra fredag!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Inglasade balkonger och uteplatser har vi lite här och där i området och det blir ju som ett extra rum en stor del av året.
   I kväll ska vi dansa, givetvis!
   Kram

 2. Znogge skriver:

  Den hyllan är verkligen trevlig och står perfekt där. Boken jag läste senast hade liknande effekt på min nattsömn så jag ska kanske hålla mig till snällare lektyr framöver 😉

  Kram och trevlig kväll!

 3. Hillevi skriver:

  Så fint av Åke! Ja, det är inte lätt för tofsviporna numera. ”Pivitt” var en bra beskrivning av deras läte.

 4. Tack snälla du, för att du gjort dig besvär att fota hyllan och visa! Precis något sådant har jag tänkt mig! Få se vad jag hittar… De har inte riktigt börjat med trädgårdssaker i affärerna än och det är ju ingen brådska. Men då vet jag att man kan titta på Clas Olsson och sådana affärer också – jag trodde att det bara fanns på trädgårdscentra.

  Det var fint gjort av din man att ta sådan hänsyn till djurlivet när han arbetade på åkrarna! Heder åt honom!
  Kram, Monica

 5. Anne-Lie skriver:

  Så snyggt med hyllan i hörnet.
  idag fick vi äntligen se solen och det var riktigt skönt ute. Annars har det mest varit mulet. Jag ar delat upp städningen den här veckan. i torsdags städade jag kök 0ch toa. I morgon tar jag de andra rummen. Hade tänkt städa idag, men det var för fint väder ute.
  trevlig Helg!

 6. Vacker hylla du har där ute!
  Jag känner igen det där med insomningstiden som går förbi… och konstiga drömmar, tankar som kommer istället 😯 😆

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *